Υπάρχει στην ανθρώπινη φύση μια ισχυρή παρόρμηση να υποβαθμίζει τα πλεονεκτήματα και να μεγεθύνει τα κακά της σύγχρονης εποχής. Edward Gibbon, 1737-1794, Άγγλος ιστορικός

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 – Εορτασμός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 26, 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024

16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για το 2024 έχει τον γενικό τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά».

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με θεματικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολική ομάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν:

1. Θεματικές περιηγήσεις από τους αρχαιολόγους των Συλλογών του Μουσείου την Πέμπτη 26, την Παρασκευή 27 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024:

α) Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου:

* Ώρα 12.00-12:45 :«Το πολυσύχναστο λιμάνι της Περατής στο λυκόφως του μυκηναϊκού κόσμου». Θεματική περιήγηση (Αίθουσα 3) από την αρχαιολόγο της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Κωστάντη.

β) Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου:

* Ώρα 10:00-10:45 και 11:00-11:45: «Διαδρομές μνήμης μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Θεματική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και προβολή παρουσίασης στο αμφιθέατρο από την αρχαιολόγο της Συλλογής Αγγείων Μαρία Χιδίρογλου.

* Ώρα 13.00-14:00: «Προϊστορικά δίκτυα επικοινωνίας και πολιτισμικοί δεσμοί στο ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες». Θεματική περιήγηση (Αίθουσα 5 και 6) από την αρχαιολόγο της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κάτια Μαντέλη.

β) Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου:

* Ώρα 11:00-11:40: «Φτάνει λοιπόν στο σπίτι του πατέρα μου κάποιος ανάμεσά τους τετραπέρατος, στο χέρι του κρατώντας μαλαματένιο περιδέραιο, με 460 περασμένες χάντρες από κεχριμπάρι» Οδύσσεια, ο, 455-457. Κεχριμπάρι: Τα δώρα από το Βορρά ή το εμπόριο του στους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους. Θεματική περιήγηση (Αίθουσα 3) από τον προϊστάμενο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Νικολέντζο.

* Ώρα 12:00-13:00: «Θρησκευτικά δίκτυα: εισαγωγή νέων λατρειών στην Αττική». Θεματική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο από την αρχαιολόγο της Συλλογής Γλυπτών Αριάδνη Κλωνιζάκη.

Αριθμός συμμετεχόντων στις παραπάνω περιηγήσεις: 25 άτομα.

Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

Το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική» για μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού) στις 10:00 πμ από τις αρχαιολόγους του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Παναγιώτα Κουτσιανά και Μαρία Σελέκου, καθώς και από την εικαστικό του Μουσείου Νεκταρία Ρουμελιώτη.

Οι μαθητές μέσα από μια εκπαιδευτική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, στον κόσμο του παιδιού και της γυναίκας, θα γνωρίσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου (παιχνίδια, αγγεία με παραστάσεις που σχετίζονται με τη μουσική, το γάμο και τις γιορτές) και θα ανακαλύψουν τη διαχρονικότητά τους.

Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι.

Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις προγραμματισμένες δράσεις.

Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση (https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/). Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856.