«Στη Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια φαινόμενα (λειψυδρίας) και δεν θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, γιατί υπάρχει η πρόβλεψη για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να μην έχουμε στο άμεσο μέλλον τέτοια προβλήματα», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ. Μάλιστα, όπως είπε, έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγι Παπαδόπουλο και Άνθιμο Αμανατίδη αντίστοιχα.
Η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ έγινε με απαρτία 79,79% και στη διάρκειά της εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,0276 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2023, όταν πέρυσι δεν δόθηκε και το 2021 διαμορφώθηκε σε 0,219 ευρώ/μετοχή. Σε ό,τι αφορά τη νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, όπως ειπώθηκε, θα καθοριστεί από την αρμόδια αρχή που αναμένεται να συνεδριάσει εντός Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στη συνέλευση, ο κ. Γκιουλέκας τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται «σοφή διαχείριση», καθώς, όπως σημείωσε «προβλήματα και φαινόμενα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες 10ετίες, σήμερα δυστυχώς προκύπτουν ως μια επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν και μάλιστα με άμεσο τρόπο, συνεπεία της κλιματικής κρίσης και της έντασης των συνεπειών της».
Σε ό,τι αφορά τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού, ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «διαλύοντας φήμες και διαρροές του παρελθόντος, το κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από την παρούσα κυβέρνηση ως κοινωνικό αγαθό και δεν υπάρχει απολύτως καμία σκέψη ή πρόθεση να περάσει σε ιδιωτικά χέρια όπως κάποιοι άφησαν στο παρελθόν να εννοηθεί. Το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ποτέ και αυτή είναι η πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης».
Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ακόμη ότι η ΕΥΑΘ βοηθά και τους όμορους δήμους σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ευχαρίστησε επίσης τους εργαζόμενους της εταιρείας για τη συνδρομή τους «στο τεράστιο έργο που παράγεται».
Προανήγγειλε, δε, ότι εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου πρόκειται να οργανωθεί μια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση, προκειμένου να προβληθεί το έργο της ΕΥΑΘ. «Μέσω αυτής (της εκδήλωσης) θα αναδειχθούν και θα προβληθούν όλες οι προεκτάσεις της επιχείρησης, ώστε αυτές να πολλαπλασιαστούν», σημείωσε.
Η τιμολογιακή πολιτική – Η τακτική γενική συνέλευση
Στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του τιμολογίου της, μετά από πέντε χρόνια σταθερής τιμολογιακής πολιτικής. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ επισήμαναν ότι τον τελευταίο λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι έχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που πλέον είναι η αρμόδια για τις αναπροσαρμογές τιμολογίων, που θα γίνονται σε ετήσια βάση.
Τόνισαν ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες για όλους στη χώρα και όπως διευκρινίστηκε, η τιμή του νερού θα καθορίζεται από αλγόριθμο με βάση -μεταξύ άλλων- τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, τις απώλειες νερού, τα χρέη, τις επενδύσεις και τα λειτουργικά κόστη. Διευκρινίστηκε, δε, ότι η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να συσταθεί για το κομμάτι της ύδρευσης εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ακόμη και τα επιπλέον που ζητήθηκαν τον Ιούνιο, από όλους τους παρόχους νερού στην χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ είχε προτείνει κλιμακωτές αυξήσεις, που θα ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στη βάση του πληθωρισμού, που σήμερα είναι στο 2,5%.
Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα των συνενώσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, κάποιες από τις οποίες πιθανόν να υπαχθούν στην ΕΥΑΘ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, είπε ότι η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με όμορες ΔΕΥΑ, ώστε τα έργα που προγραμματίζουν να έχουν αντίστοιχη πιστοποίηση με αυτά της εταιρείας. «Μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο συνένωσης έγινε με το δήμο Θερμαϊκού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το ποιες ΔΕΥΑ θα συνενωθούν αποτελεί και πολιτική επιλογή, αλλά θα εξεταστούν και τα οικονομοτεχνικά δεδομένα κάθε μιας από τις 132 που υπάρχουν σήμερα».
Επί τάπητος τέθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 207,8 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2023-2028 (συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης ΡΡΑ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την β’ φάση της επέκτασης του διυλιστηρίου που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα παροχής νερού και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση 40% στον κύκλο εργασιών.
Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, τονίστηκε ότι για τη χρήση του 2023 η ΕΥΑΘ ΑΕ παρουσίασε αύξηση 2 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους πωλήσεων και ενέργειας και αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων με συμφέρουσες προθεσμιακές καταθέσεις. Τα προ φόρων κέρδη ήταν στα 2,6 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους στα 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Επιπλέον, τονίστηκε ότι για δεύτερη χρονιά το 2023, η επιχείρηση κατέγραψε μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30,9%.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, μίλησε -μεταξύ άλλων- και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των φυσικών καταστροφών που είναι μια «βιωμένη καθημερινότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στις προκλήσεις του μέλλοντος, την επάρκεια και ποιότητα του νερού στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, έθεσε επί τάπητος τις ενέργειες της εταιρείας.
Υπενθυμίζοντας ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 180 λίτρα κατά κεφαλήν και λέγοντας ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ χρεώνει με μία από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, τόνισε πως με δεδομένο ότι το μέλλον προβλέπεται ξηρό και με τα πλημμυρικά φαινόμενα ολοένα και πιο έντονα, η εταιρεία προχωρά στη λογική των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα στα εξής: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του μη τιμολογούμενου νερού, εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων και υποδομών της, εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ για συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους και του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.
Στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ ανανεώθηκε επίσης η θητεία μελών του ΔΣ των οποίων η θητεία είχε λήξει (Άνθιμος Αμανατίδης, Μαρία Πέταλα) ενώ προστέθηκαν και νέα μέλη, η Βασιλική Αδαμίδου και ο Θεόδωρος Λεωνίδης που προτάθηκαν από τον βασικό μέτοχο και Γιώργος Αρχοντόπουλος Παναγιώτης Χατζησάρρου ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων.
Ελ. Αλ.
*φωτογραφία αρχείου