Η λίμνη Κερκίνη, ένας από τους ομορφότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ανθρώπων με περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανεπτυγμένο το αίσθημα προστασίας της φύσης.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, μια ομάδα νέων ανθρώπων συμμετείχαν σε μια σημαντική δράση καθαρισμού της λίμνης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συλλογικότητα και η ευαισθητοποίηση λειτουργούν καταλυτικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η ομάδα των δραστήριων ανθρώπων του Wake Up Festival και τα μέλη του νεοσύστατου οργανισμού Cecropia Hub (Κεκρώπεια) με τη συνδρομή μικρών αθλητών που συμμετέχουν στις παιδικές ακαδημίες του Πανσερραϊκού, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή πρωτοβουλία για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του υδροβιότοπου της λίμνης Κερκίνης και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητάς της.
«Η Κερκίνη είναι το κοινό μας σπίτι» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ηλίας Τζαρίδης, από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Cecropia Hub. «Όσοι ζούμε στις Σέρρες και κυρίως όσοι ζουν κοντά και γύρω από τη λίμνη απολαμβάνουν καθημερινά τις άπειρες ομορφιές αυτού του υδροβιότοπου και όσα προσφέρει. Η Κερκίνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αξίζει τη φροντίδα και την προσοχή μας. Περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, υλοποιήσαμε αυτή τη δράση καθαριότητας, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Βασική μας αρχή και πεποίθηση είναι πως όταν ένα παιδί σκύβει να μαζέψει ένα σκουπίδι, το παιδί αυτό και ως ενήλικας αργότερα δεν πρόκειται να επιβαρύνει ποτέ ξανά το φυσικό περιβάλλον, γιατί ξέρει πώς είναι να το καθαρίζεις».
Τα είδη των σκουπιδιών και το πρόβλημα στα αναχώματα
Οι διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι αυτές που επιβαρύνουν τη λίμνη, σε συνδυασμό με το φράγμα που υπάρχει και τα φερτά υλικά που έρχονται από το Πετρίτσι και τον Στρυμόνα αλλά και ψηλότερα από τη γειτονική Βουλγαρία, δημιουργούν μια εικόνα που πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ.
Πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια από κονσέρβες, δολώματα, δίχτυα, κουτάκια μπύρας είναι μερικά μόνο από τα είδη σκουπιδιών που συσσωρεύονται στην ακτογραμμή κατά μήκος της λίμνης. «Ωστόσο», σημειώνει ο κ. Τζαρίδης, «μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα πέτρινα αναχώματα, όπου παρασύρονται τα σκουπίδια, όταν η λίμνη αγριεύει. Εκεί, κυριολεκτικά, τα σκουπίδια χάνονται και μπορούν να μείνουν για δεκαετίες ολόκληρες, αν δεν πάει κάποιος να τα μαζέψει. Η δική μας πλάκα γίνεται όταν βρίσκονται γεμάτα κουτάκια μπύρας που κυκλοφόρησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια ή ακόμα και πλαστικά μπουκάλια με γάλα που έληξε πριν από τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια. Για τον λόγο αυτό, το ενδιαφέρον και η μέριμνα όλων πρέπει να είναι συνεχείς».
Ο δήμος Σιντικής και ο δήμος Ηράκλειας είναι διοικητικά οι δυο οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που μοιράζονται τη λίμνη Κερκίνη, οι οικοτουριστικές υποδομές της οποίας χρίζουν συνεχούς βελτίωσης.
Η διαφύλαξη και η προστασία της λίμνης πρέπει και επιβάλλεται να είναι υπόθεση όλων των ανθρώπων. Η ομάδα του Wake Up Festival, που από το 2015 διοργανώνουν με επιτυχία στην Κερκίνη ένα μουσικοκαλλιτεχνικό φεστιβάλ και τα μέλη του Cecropia Hub με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες, μαζί με τα γεμάτα όρεξη παιδιά των ακαδημιών του Πανσερραϊκού, κατάφεραν να συνεργαστούν μοναδικά, καλλιεργώντας το πνεύμα συλλογικότητας και απολαμβάνοντας όλοι μαζί τον φρέσκο αέρα, την αύρα της λίμνης και την επιβλητική θέα του βουνού Μπέλες.
Β.Λωλίδης