Το σημάδι του καλού πολιτικού είναι ότι πάντα είναι έτοιμος να μιλήσει, επειδή πάντα περιμένει να του ζητήσουνε να βγάλει λόγο - Richard Nixon

«Ετυμολογίες»: Το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

16 Ιουλίου, 2024

Την παράσταση «Ετυμολογίες» παρουσιάζουν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια, από τις 18 έως τις 22 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024. Στη νέα τους συνεργασία ο βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός, με συνοδοιπόρο τη σπουδαία Ρένη Πιττακή, στήνουν ένα σκηνικό γλωσσολογικού συνεδρίου στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, παρακολουθούμε τη διάλεξη δύο εισηγητριών που παραθέτει επινοημένες ετυμολογίες διαφόρων λέξεων της ελληνικής γλώσσας. Με εργαλείο τη γλώσσα και στοιχεία από τη μυθολογία, το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου διερευνά τη σχέση ιστορίας και Ιστορίας, παρατηρεί το χάσμα ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το υποκειμενικό από το αντικειμενικό.

Στη νέα τους συνεργασία, ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια συν-σκηνοθετούν μια παράσταση που προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της αβεβαιότητας, της αμφισβήτησης και της ασάφειας σε σχέση με τη γλώσσα, τη επικοινωνία και την εθνική ταυτότητα.

Μια αγορά για τις παραστατικές τέχνες

Οι «Ετυμολογίες» παρουσιάζονται και στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance 2024 το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με σκοπό τη συστηματοποίηση της προβολής των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας για το 2024 παρουσιάζονται 8 έργα την περίοδο 21 – 25 Ιουλίου.

Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας: το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, το ζήτημα της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με το σώμα και τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, την αναζήτηση ελπίδας και σταθερότητας αλλά και τη χαρά της συνύπαρξης σ’ ένα κόσμο που επικρατεί μια καθολική αίσθηση αστάθειας και ανησυχίας και απομόνωσης.

Το grape απευθύνεται εξίσου στο ευρύ κοινό και είναι μέρος του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Οι παραστάσεις που περιλαμβάνει είναι προγραμματισμένες και σε άλλες ημερομηνίες, εκτός της χρονικής διάρκειας της πλατφόρμας.

Τα σκηνικά υπογράφει η Κλειώ Μπομπότη, τα κοστούμια η Βασιλεία Ροζάνα, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης, τη μουσική ο Παναγιώτης Μελίδης και το μακιγιάζ η Εύη Ζαφειροπούλου.

Συμμετέχουν οι Jean-Jacques Tesson και Κωνσταντίνα Κολοβού. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Ντάβλας. Εμφανίζονται στο βίντεο ο Χρήστος Στέργιογλου και οι χορωδοί: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Νίκος Βλασσόπουλος, Αλέκος Κακαβούλης, Γιάννης Καλλέργης, Θέμης Κοτσιφάκης, Νικόλας Κουτρουμπάς, Γιώργος Κρενδιρόπουλος, Αχιλλέας Ρουσιάκης, Γιάννης Τίκωφ.

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion

Ν.Μπ.