Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να αισθάνεται κανείς δημιουργός. Ο θρίαμβος της ζωής εκφράζεται με τη δημιουργία. Henri Bergson, 1859-1941, Γάλλος φιλόσοφος,

Έρευνα ΕΒΕΑ-Deloitte για αποτύπωση «σφυγμού» του ελληνικού επιχειρείν

11 Ιανουαρίου, 2024

Έρευνα με αντικείμενο την αποτύπωση του «σφυγμού» του ελληνικού επιχειρείν θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte. Η εν λόγω πρωτογενής έρευνα θα διεξάγεται ανά τρεις μήνες και το επιμελητήριο, με ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υλοποίηση της έρευνας έχει στόχο την αποτίμηση της αναπτυξιακής δυναμικής των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ στους κλάδους δραστηριοποίησής τους, κατά το τελευταίο τρίμηνο. Σκοπός της έρευνας είναι η «χαρτογράφηση» και αποτύπωση του κλίματος που επικρατεί στις επιχειρήσεις του αντίστοιχου οικοσυστήματος, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική, απευθύνεται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής και περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου, ειδικά διαμορφωμένου για τις επιχειρήσεις, αγγίζοντας μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τις προοπτικές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος όπως το εκλαμβάνουν οι επιχειρήσεις καθώς και ευκαιρίες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς τους, της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, της ψηφιακής και πράσινης μετάβασής τους κ.ά.

Δηλώσεις

Αναφορικά με την έναρξη της έρευνας, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόοδο και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχοντας καταφέρει, παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις που έχουν παρουσιαστεί, να διατηρήσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στην έρευνα του ΕΒΕΑ για την αποτύπωση του κλίματος επιχειρηματικότητας ενώ, παράλληλα, η έρευνα αναμένεται να αναδείξει τις προοπτικές της οικονομίας όπως την αντιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης των ίδιων των επιχειρήσεων, δεδομένων των συνεχών προκλήσεων που παρουσιάζονται. Παράλληλα, δίνεται ακόμα ένα βήμα στις επιχειρήσεις να προτείνουν δράσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά της Deloitte, ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader, επισήμανε: «Είναι μεγάλη χαρά μας ως Deloitte να συνεργαζόμαστε με το ΕΒΕΑ για ένα τόσο σημαντικό project, για το οποίο προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας αφιλοκερδώς. Κι αυτό γιατί τα ευρήματα της έρευνας θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στο οικοσύστημα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μια εποχή που οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι συνεχείς και συχνά πρωτόγνωρες. Η μελέτη αφορά σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, σε θεματικές ενότητες υψηλού ενδιαφέροντος για το ελληνικό επιχειρείν, όπως η εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στοιχεία κρίσιμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».