Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανοίγει τον φάκελο των κονδυλίων που δίνει η UEFA για τις ακαδημίες στην Ελλάδα. Με ποιον τρόπο διατίθενται και τι απαντά η ΕΠΟ για τη μείωση της επιχορήγησης του 2024
Του Γιώργου Μανταίου
Εδώ και αρκετά χρόνια, η UEFA έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές, με βάση τους οποίους καταβάλλει στους συλλόγους χρήματα από το πρόγραμμα Solidarity («αλληλεγγύη»). Πρόκειται για ποσά που αφορούν αποκλειστικά τις ακαδημίες και το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Συμπτωματικά, οι δύο πρόσφατες πολύ μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού σχετίζονται άμεσα με τον τομέα αυτόν. Η Κ19 του συλλόγου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η «μεγάλη» ομάδα στη ρεβάνς εναντίον της Άστον Βίλα, δήλωσε στο φύλο αγώνα 7 παίκτες προερχόμενους από τις ακαδημίες, τρεις εκ των οποίων (Φορτούνης, Ρέτσος, Τζολάκης) ήταν βασικοί. Συνεπώς, η έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκτά και χαρακτήρα επίκαιρο, καθώς είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι τα τμήματα υποδομής αποτελούν την «ψυχή» ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου σε επίπεδο πανευρωπαϊκό και τα χρήματα που προορίζονται για την ανάπτυξή τους, πρέπει να διοχετεύονται κατάλληλα.
Στις αρχές του έτους η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι οι σύλλογοι της Super League θα λάβουν από 232.000 ευρώ για το 2023 στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική μαζί με την Αλβανία και τη Μάλτα, που η επιχορήγηση της UEFA μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες 52 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου! Συγκεκριμένα, από τα 3.464.000 που έλαβε συνολικά η ΕΠΟ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2023, εφέτος έλαβε 3.017.000. Μείωση περίπου 15%, παρότι το συνολικό ποσό που διέθεσε η UEFA στα μέλη της ήταν αυξημένο, από τα 172,1 στα 177,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε τόσο με την ΕΠΟ που είναι υπεύθυνη για τη διανομή των κονδυλίων, όσο και με την UEFA και παρουσιάζει αναλυτικά τι πρέπει να ισχύει, τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πώς οι σύλλογοι της Super League 1 απορροφούν τα συγκεκριμένα ποσά. Οι επίσημες απαντήσεις που λάβαμε από τους υπευθύνους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήταν γενικές και μάλλον μεγέθυναν τα ερωτηματικά γύρω από τη διαδικασία αξιοποίησης των χρημάτων, παρά διαλεύκαναν την υπόθεση.
Κατ΄αρχάς πριν αναφερθούμε στη λακωνική τοποθέτηση της ΕΠΟ, να ξεκαθαρίσουμε τι είναι οι Solidarity Payments και ποιοι τις δικαιούνται.
Τι είναι οι Solidarity Payments (Πληρωμές αλληλεγγύης)
Η UEFA επιχορηγεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τους ευρωπαϊκούς συλλόγους Α΄ κατηγορίας, προκειμένου να ενισχύσουν τα τμήματα υποδομής τους. Αφορούν μόνο τους συλλόγους που την προηγούμενη σεζόν δεν αγωνίστηκαν σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς εκείνοι λαμβάνουν πολλά περισσότερα χρήματα από διαφορετικές πηγές μέσω της UEFA (bonus πρόκρισης, bonus κατάκτησης βαθμών, market pool κλπ).
«Τα χρήματα προορίζονται για επένδυση μόνο στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο»
Όπως αναφέρει η UEFA στην εγκύκλιο (Circular Letter) που κάθε χρόνο συνοδεύει τη διαδικασία εκταμίευσης των συγκεκριμένων πληρωμών, «πρόκειται για χρήματα που προορίζονται ΜΟΝΟ για επένδυση στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο». Επίσης, καλεί τον εποπτεύοντα φορέα (στην Ελλάδα την ΕΠΟ) στην επικοινωνία του με τους δικαιούχους συλλόγους να αναφέρει πάντα την υπενθύμιση: «Η πληρωμή αυτή αποτελεί μέρος της διαδικασίας αλληλεγγύης που συνδέεται με τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Σκοπός της είναι να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες των ακαδημιών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες πρωτοβουλίες της UEFA».
Η UEFA, λοιπόν, από την πλευρά της υπερτονίζει την ανάγκη να επισημανθεί στους συλλόγους ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι μια επιχορήγηση γενικής φύσης. Δεν πρόκειται για «δώρο» ή «μποναμά» όπως χαρακτηρίστηκε από μέρος των ελληνικών ΜΜΕ όταν δημοσιεύτηκε το σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΠΟ. Πρέπει να επενδυθούν με συγκεκριμένο τρόπο και μέσα από διαδικασία που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο Τύπου της UEFA στη Νιόν, οι άνθρωποι της διεθνούς ομοσπονδίας τόνισαν ότι τα κριτήρια είναι απόλυτα σαφή και ευανάγνωστα και μας προέτρεψαν να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία που αναγράφονται στη διαδικασία χρηματοδότησης και αφορούν τον προορισμό των πληρωμών.
– Το πρώτο είναι αυτό που ήδη αναφέραμε, ότι δηλαδή τα χρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν ΜΟΝΟ στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο («This money should only be used for clubs’ youth development activities»)
– Το δεύτερο, που ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό, αφορά το συσχετισμό των πληρωμών αλληλεγγύης με τη διαδικασία αδειοδότησης της UEFA, που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Τι λέει η ΕΠΟ
Θέσαμε στην ΕΠΟ δύο συγκεκριμένα ερωτήματα και λάβαμε ισάριθμες λακωνικές και μη κατατοπιστικές απαντήσεις. Η πρώτη καταρρίπτεται πολύ εύκολα, ενώ η δεύτερη σηκώνει πολύ… συζήτηση.
ΕΡΩΤΗΜΑ 1 – Για ποιον λόγο η Ελλάδα ήταν μαζί με την Αλβανία και τη Μάλτα οι μοναδικές από τις 55 χώρες-μέλη της UEFA οι οποίες πήραν μειωμένη σε σχέση με το 2022 Solidarity Payment για το 2023, παρότι το συνολικό ποσό που διέθεσε η UEFA ήταν υψηλότερο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή η Ελλάδα είχε μόνο μία ομάδα στο Group stage τη σεζόν 2022/23
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Πράγματι η Ελλάδα είχε μόνο έναν εκπρόσωπο σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης τη σεζόν 2022/23 (Ολυμπιακός στο Europa League), αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κατανομή των χρημάτων από την UEFA.
Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες χώρες:
Η ΒΟΣΝΙΑ δεν είχε καμία ομάδα στο Group Stage τη σεζόν 2022/23, αλλά πήρε επιχορήγηση αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά: 1.445.000 έναντι 1.243.000
Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ με μόνο μία ομάδα σε ομίλους, έλαβε 2.573.000, έναντι 2.069.000 που πήρε πέρσι
Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ με μία ομάδα τη σεζόν 2022/23, ενώ είχε δύο τη σεζόν 2021/22, έλαβε 2.523.00 έναντι 2.021.000
H ΠΟΛΩΝΙΑ είχε μία ομάδα στους ομίλους και στις δύο σεζόν που μας αφορούν (2021/22 και 2022/23). Παρόλα αυτά δικαιούται εφέτος 2.626.000 έναντι 2.563.000 πέρσι.
Γενικά όλες οι χώρες, όπως αναφέραμε και στην αρχή, έχουν πάρει αυξημένη επιχορήγηση ή έχουν μείνει στάσιμες, πλην της Ελλάδας, της Μάλτας και της Αλβανίας. Δεν υπάρχει καμία υποσημείωση στη διαδικασία της καταβολής των Solidarity Payments, που να συνδέει τα ποσά με τον αριθμό των ομάδων οι οποίες μετέχουν σε ομίλους. Συνεπώς η απάντηση της ΕΠΟ είναι αβάσιμη.
ΕΡΩΤΗΜΑ 2 – Με ποιον τρόπο η ΕΠΟ διασφαλίζει ότι θα τηρηθεί η οδηγία της UEFA και ότι οι σύλλογοι θα επενδύσουν το σύνολο των Solidarity Payments στην ανάπτυξη των ακαδημιών τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διασφαλίζεται από την ετήσια διαδικασία αδειοδότησης
Εδώ λοιπόν βρίσκεται και το «ζουμί» της υπόθεσης. Οι σύλλογοι της Super League λαμβάνουν χρήματα από την UEFA για τις ακαδημίες τους και πρέπει να αποδείξουν ότι τα επενδύουν καταλλήλως. Ετησίως, κάθε επαγγελματικό σωματείο αιτείται άδειας από την UEFA, μέσω της τοπικής ομοσπονδίας-μέλους της. Για να εισπράξει τα χρήματα από το πρόγραμμα Solidarity πρέπει να πληροί κατ΄ελάχιστον τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στο Άρθρο 19 των κριτηρίων αδειοδότησης και αφορούν τη δραστηριότητά σε αναπτυξιακό επίπεδο. Όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 19: «Η ΕΠΟ πρέπει να επιβεβαιώνει τακτικά την υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος ανάπτυξης υποδομών και να αξιολογεί την ποιότητά του».
Η ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι ελέγχει ενδελεχώς εάν πληρούνται τα συγκεκριμένα κριτήρια. Ας δούμε ποια είναι τα κριτήρια αυτά και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του σε ποιο ποσοστό καλύπτονται από τις ΠΑΕ της Super League.
Οι υποχρεώσεις που επιβάλει η UEFA στους συλλόγους για τις ακαδημίες
Οι προϋποθέσεις που προβλέπει το Άρθρο 19 των κανονισμών αδειοδότησης της UEFA είναι πολλές και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Αρχικά αναφέρουν 10 σημεία τα οποία αφορούν τον οργανωτικό τομέα. Ανάμεσά τους είναι :
– Η υποχρέωση του συλλόγου να εκπονεί πρόγραμμα κατ΄ελάχιστο τριετούς διάρκειας για τις ακαδημίες του.
– Να παρέχει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές όλες τις ανέσεις από πλευράς υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις προπονήσεις και τους αγώνες
– Να διαθέτει εξειδικευμένο προπονητικό προσωπικό το οποίο να φέρει όλα τα τυπικά προσόντα
– Να έχει προνοήσει για πλήρη ιατρική κάλυψη (και να διατηρεί ιατρικά αρχεία)
– Να επιμορφώνει τους ποδοσφαιριστές γύρω από θέματα όπως το ντόπινγκ και το ευ αγωνίζεσθαι
Όσοι ασχολούνται με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, γνωρίζουν καλά αν και κατά πόσο πληρούνται αυτά τα κριτήρια σε όλους τους συλλόγους που αιτούνται άδειας…
Σε αγωνιστικό επίπεδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο συγκεκριμένα.
Κάθε σύλλογος υποχρεούται να διαθέτει τουλάχιστον τέσσερα αγωνιστικά τμήματα Youth, στο ηλικιακό φάσμα 10 έως 21 ετών και τουλάχιστον ένα επιπλέον, με παίκτες κάτω των 10 ετών. Αυτά τα τμήματα -με εξαίρεση την Κ10- πρέπει να αγωνίζονται σε επίσημες διοργανώσεις εθνικού ή τοπικού επιπέδου, οι οποίες να είναι αναγνωρισμένες από την ΕΠΟ. Αν υποθέσουμε ότι επίσημες διοργανώσεις είναι τα τρία πρωταθλήματα (Κ15, Κ17, Κ19) της Super League, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τέταρτη που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας. Εικάζουμε ότι αφορά τις διοργανώσεις των ΕΠΣ, αλλά δεν λάβαμε απάντηση στο σχετικό ερώτημα.
Επαναλαμβάνουμε ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι ελάχιστες που απαιτεί η UEFA για να χορηγήσει άδεια!
Όλα αυτά δεν αποτελούν «θεωρία». Η διαδικασία αδειοδότησης ήδη ξεκίνησε για το 2024 και η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ οφείλει να ελέγξει εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία (τιμολόγια, παραστατικά, πτυχία προπονητών, βεβαιώσεις ιατρών κλπ) που να αποδεικνύουν ότι οι επαγγελματικοί σύλλογοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις της UEFA. Επίσης, έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι τα αναπτυξιακά τους τμήματα συμμετέχουν σε κανονικά και αναγνωρισμένα πρωταθλήματα υποδομών. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν δικαιούνται χρήματα από τα αντίστοιχα προγράμματα της UEFA.
Από τη στιγμή που εδώ και χρόνια δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην εκταμίευση, σημαίνει πως η ΕΠΟ επιβεβαιώνει ότι οι εντολές της UEFA ακολουθούνται κατά γράμμα.
Πόσα χρήματα λαμβάνει η Ελλάδα
Τα ποσά ανακοινώνονται κάθε Δεκέμβριο και αφορούν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2023 η UEFA δημοσιοποίησε το σχετικό πίνακα με βάση τον οποίο η Ελλάδα θα λάβει 3.017.000 ευρώ για την περίοδο 2022/23, ποσό μειωμένο κατά 15% σε σχέση με τα 3.464.000 της σεζόν 2021/22. Μαζί με την Αλβανία και τη Μάλτα είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες έγινε μείωση.
Τα χρήματα της περιόδου 2022/23 θα μοιραστούν ισόποσα -σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA- σε 13 ομάδες της Super League 1, καθώς μόνο ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Έτσι, θα κατατεθούν από 232.000 ευρώ στα ταμεία 13 συλλόγων: ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Άρης, Βόλος, ΟΦΗ, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Λαμία, Ιωνικός, Λεβαδειακός.
Αντιστοίχως, πριν από ένα χρόνο ποσό 3.460.000 ευρώ διανεμήθηκε ισόποσα σε 12 συλλόγους, αφού οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν συμμετάσχει σε όμιλο τη σεζόν 2021/22. Άρα οι δικαιούχοι έλαβαν πέρσι από 288.000 ευρώ, δηλαδή 56.000 περισσότερα σε σύγκριση με την εφετινή περίοδο!
Σε βάθος χρόνου, οι ελληνικές ομάδες έχουν πάρει ακόμα περισσότερα χρήματα μέσω αυτού του προγράμματος. Τα πιο πολλά λαμβάνουν χώρες με εκπροσώπηση στους ομίλους του Champions League.
Αναζητώντας λεπτομέρειες σε παλιά ενημερωτικά δελτία της UEFA, διαπιστώσαμε ότι τη σεζόν 2017/18, όταν ο Ολυμπιακός είχε συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League, η Ελλάδα είχε λάβει 4.654.000 ως Solidarity Payments τα οποία είχαν μοιραστεί σε 14 συλλόγους. Αυτό σημαίνει ότι την Άνοιξη του 2019 ομάδες όπως ο Πλατανιάς, ο Απόλλων Σμύρνης, η Καλλονή, ο Πανιώνιος, η Ξάνθη και ο Λεβαδειακός (όλες συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Super League 2017/18) είχαν λάβει από 332.000 ευρώ έκαστη, για να τα επενδύσουν στις ακαδημίες τους. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, είναι εύκολο να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του εάν τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των ακαδημιών αυτών των συλλόγων ή όχι…
Πόσο «κοστίζουν» οι ακαδημίες
Απευθυνθήκαμε σε συλλόγους οι οποίοι δεν συμμετέχουν στα κύπελλα Ευρώπης, προκειμένου να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση το κόστος συντήρησης τριών ομάδων που να συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της Super League Κ15, Κ17, Κ19.
Στα έξοδα για τη συντήρηση τριών αγωνιστικών ομάδων περιλαμβάνονται:
– 15 άτομα προσωπικό (6 προπονητές, 2 προπονητές τερματοφυλάκων, 2 φυσικοθεραπευτές, 2 φροντιστές, 2 γυμναστές, 1 διοικητικός υπάλληλος)
– Φιλοξενία 10-15 παιδιών που προέρχονται από άλλες πόλεις
– Έξοδα ιματισμού και υλικοτεχνικής υποδομής
– Ταξίδια
– Κόστος εντός έδρας αγώνων (πληρωμές διαιτητών, γιατρού, παρατηρητή)
Ανάλογα με το σωματείο, το σύνολο των εξόδων αυτών κυμαίνεται μεταξύ 240.000 και 270.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση τριών αγωνιστικών τμημάτων Super League (Κ19, Κ17, Κ15). Για συλλόγους που στελεχώνουν μόνο δύο τμήματα, το ποσό μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.
Συνεπώς τα χρήματα της UEFA φτάνουν και περισσεύουν για να καλυφθεί το κόστος. Εξαίρεση αποτελεί η εφετινή σεζόν με την πρωτοφανή μείωση.
Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα αναπτυξιακά τμήματα των ομάδων της Super League 1 που δεν μετέχουν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ουσιαστικά συντηρούνται από την UEFA, η οποία μάλιστα τονίζει ότι τα χρήματα αυτά ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.
Σωματεία που λαμβάνουν την επιχορήγηση της UEFA, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από το άρθρο 19 του κανονισμού αδειοδότησης να μην διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό (πχ προπονητές με πτυχίο UEFA A ή ανώτερο στα αγωνιστικά τμήματα), να μην παρέχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στους παίκτες, να μην εξασφαλίζουν κατάλληλες προπονητικές εγκαταστάσεις ή -ακόμα χειρότερα- να χρεώνουν τις οικογένειες των παιδιών με μηνιαία συνδρομή, έξοδα ρουχισμού και ταξιδιωτικές δαπάνες. Όλα αυτά τα ποσά είναι καλυμμένα σε επίπεδο 100% από την UEFA. Επαναλαμβάνουμε, τα χρήματα από την Solidarity λαμβάνουν μόνο ομάδες της Super League. Δεν αφορούν συλλόγους όπως η ΑΕΛ, ο Πανιώνιος, ο Μακεδονικός και η Παναχαϊκή που μετείχαν στις τελευταίες διοργανώσεις Κ15 και Κ17 της Super League, παρότι τα ανδρικά τους τμήματα βρίσκονται στις μικρότερες κατηγορίες.
Έρχονται «τρελά» ποσά από το 2025
Τα έσοδα των συλλόγων από το πρόγραμμα Solidarity της UEFA θα «εκτοξευτούν» την προσεχή τριετία 2024-2027. Το πάγιο αίτημα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών (ELA) για μια γενναία αύξηση ικανοποιήθηκε και έτσι από τον επόμενο κύκλο των Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων το ποσοστό που θα λαμβάνουν οι ομάδες οι οποίες δεν συμμετέχουν στους ομίλους αυξάνεται κατά 80% και από 4% των ακαθάριστων εσόδων της UEFA, εκτινάσσεται στο 7%!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ELA, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο οι σύλλογοι αναμένεται να μοιραστούν 175.000.000 εκατομμύρια ευρώ (οι πίνακες θα δημοσιευτούν τον Δεκέμβριο του 2024), ενώ από την επόμενη (2024/25) το ποσό αυτό θα υπερβεί τα 300.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα αυτά καταβάλλονται στο τέλος της περιόδου. Δηλαδή την Άνοιξη του 2025 θα μοιραστούν περίπου 3.000.000 ευρώ (εκτός κι αν έχουμε νέα μείωση!) σε μόλις 10 ομάδες που αγωνίζονται στην εφετινή Super League, αφού εξαιρούνται οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ που έπαιξαν στους ομίλους των κυπέλλων Ευρώπης. Τα μεγάλα ποσά, ωστόσο, αναμένονται ένα χρόνο αργότερα, καθώς θα αφορούν τη σεζόν 2024/25 και ανάλογα με την ελληνική παρουσία στα κύπελλα Ευρώπης, μπορεί να φτάσουν και τις 500.000 ευρώ ανά σύλλογο.
Οι περισσότερες ελληνικές ΠΑΕ δεν φημίζονται για τον προγραμματισμό τους. Όμως αυτή τη φορά είναι η κατάλληλη στιγμή να φανούν συνεπείς στην υποχρέωσή τους και να επενδύσουν τα χρήματα αυτά στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, που άλλωστε έχει αποδειχθεί ως η πιο σίγουρη επένδυση.
Το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό μοντέλο έχει «κλειδώσει» πλέον στο τρίπτυχο «εκπαίδευση-ανάδειξη-μεταπώληση», η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω, προσκολλημένη ακόμα στο παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο της απόκτησης «έμπειρων» ποδοσφαιριστών, κυρίως από το εξωτερικό. Με τα χρήματα της UEFA, αλλά κυρίως υπό την εποπτεία της ΕΠΟ για τη σωστή τους διάθεση, είναι ευκαιρία να ακολουθήσει και η χώρα μας το σωστό δρόμο. Εκτός, όμως, από ευκαιρία, είναι και συμμόρφωση στην υποχρέωση που επιβάλει η UEFA για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων. Δεν προορίζονται ούτε για μεταγραφές αλλοδαπών, ούτε για εξόφληση χρεών. Είναι χρήματα που προορίζονται αποκλειστικά για επένδυση στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι εκεί θα καταλήξουν.