Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να κατηγορείς κάποιον άλλο είναι πολιτική. - Hubert Humphrey, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ ο επιχειρηματίας Ν.Ευθυμιάδης

4 Δεκεμβρίου, 2023

 «Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, τρέφουμε τη σύγκρουση»: χρησιμοποιώντας τη γνωστή αυτή φράση, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, συνόψισε απόψε, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), μια από τις πέντε πολύ σημαντικές προκλήσεις, που η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίσει στις επόμενες δεκαετίες, αυτή της διατροφικής κρίσης.

   Όπως είπε, ενόψει ενός μέλλοντος κατά το οποίο ο πλανήτης θα πρέπει να θρέψει 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους με τις ίδιες πάνω-κάτω καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι γεωπονικές/γεωτεχνικές επιστήμες μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις. Στην εποχή της γέννησης του Χριστού, είπε, κατά το έτος μηδέν, ο πληθυσμός της Γης ήταν 190 εκατ. άνθρωποι. Σε λίγες δεκαετίες από σήμερα όμως, ο πλανήτης θα κληθεί να θρέψει 10 δισεκατομμύρια στόματα, τη στιγμή που το καλλιεργούμενο έδαφος παραμένει σταθερό. «Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι θα θα χρειαστεί να παράγουμε 50% περισσότερα τρόφιμα και μάλιστα με περιορισμένη χρήση γεωργικών εφοδίων» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί να πετύχουμε έναν άθλο, την παραγωγή περισσότερης τροφής με λιγότερα μέσα και πόρους, και στην επίτευξη αυτού του άθλου οι γεωπονικές επιστήμες μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο.

   Στην εποχή της αειφόρου εντατικοποίησης της γεωργίας, πρόσθεσε, η αγροτεχνολογία καλείται να δώσει λύσεις σε κομβικά ζητήματα, παράγοντας για παράδειγμα πολλαπλασιαστικό υλικό για εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες και για προβληματικές ως προς το κλίμα περιοχές, εφαρμόζοντας νέες γονιδιωματικές τεχνικές, που διαφέρουν από τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, καθώς χρησιμοποιούν ήδη υφιστάμενα και όχι ξένα γονίδια και χρησιμοποιώντας το RNA για την αντιμετώπιση παθογόνων οργανισμών, μυκήτων και εντόμων και τη γεωργία ακριβείας.

   Λύσεις μπορούν να προτείνουν οι γεωπονικές/γεωτεχνικές επιστήμες και στις υπόλοιπες τέσσερις παγκόσμιες προκλήσεις, που είναι οι εξής: η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές (συνεισφέροντας στη μείωση των ρύπων και την προστασία των δασών), η μετανάστευση από τις αναπτυσσόμενες χώρες (καθώς μπορούν να προσφέρουν τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας ικανές να αυξήσουν την απασχόληση και την τροφή συγκρατώντας τους πληθυσμούς στην πατρίδα τους), το δημογραφικό (συμβάλλοντας στην παραγωγή καλύτερης τροφής και στην επίτευξη οικονομικής άνεσης και άρα στη δημιουργία μεγαλύτερων οικογενειών), αλλά και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του ανθρώπου.

   Θεμελιώδης ανάγκη περισσότερων επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη

   Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Ευθυμιάδης και στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία παρότι διατήρησε μεγάλη βιοποικιλότητα «που δεν πρόλαβαν να “ξυρίσουν” οι παγετώνες», εξακολουθεί να υστερεί στην παραγωγικότητα της κλασικής γεωργικής παραγωγής. Eνδεικτικά ανέφερε ότι στην Ολλανδία, η οποία έχει παρόμοια καλλιεργήσιμη έκταση με την Ελλάδα, η απόδοση της γεωργικής παραγωγής είναι 1700 ευρώ/στρέμμα, όταν στη χώρα μας είναι 190 ευρώ και στο Ισραήλ (που έχει έξι φορές μικρότερη καλλιεργήσιμη έκταση από την Ολλανδία) 1290 ευρώ.

   Ο κ.Ευθυμιάδης επισήμανε ακόμα ότι υπάρχει θεμελιώδης ανάγκη «για πολύ σοβαρές δημόσιες και διακρατικές επενδύσεις» σε θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης στη γεωργία, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα φτάσει η εποχή που κάθε αγροτεμάχιο θα μπορεί να αποτυπώνεται ονομαστικά, με τα δικά του χαρακτηριστικά, πάνω σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, και οι αγρότες θα μπορούν να διαγιγνώσκουν σε έναν βαθμό τα προβλήματα της γης τους και την πιθανή επίδραση των καιρικών συνθηκών σε αυτές.

   

   Μεγαλώνοντας δίπλα σε έναν ευφάνταστο και δημιουργικό πατέρα

   Ο νέος επίτιμος διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ αναφέρθηκε και στην οικογένειά του, επισημαίνοντας ότι μεγάλωσε δίπλα σε έναν ευφάνταστο, μορφωμένο και πολύ δημιουργικό πατέρα, με όραμα και αξιοπρέπεια, που μετά τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την προσφυγιά, κατέφθασε σχεδόν κατεστραμμένος στη Θεσσαλονίκη και πολύ σύντομα επέλεξε την αγροτεχνολογία ως στόχο ζωής και δημιούργησε τη δική του επιχείρηση, πετυχαίνοντας ήδη από το 1935 σημαντικές καινοτομίες γενικά για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και φέρνοντας στη χώρα, με τα πενιχρά μέσα που διέθετε τότε, ακόμα και ξένους επιστήμονες για να συνεισφέρουν στην αγροτική ανάπτυξή της.

   Ο κ.Ευθυμιάδης διηγήθηκε ότι παιδί 8-9 ετών ζούσε συχνά σε ένα μικρό σπίτι σε έναν πειραματικό αγρό στην περιοχή της Νάουσας και στα 18 του ήταν πλέον πεπεισμένος ότι έπρεπε να ακολουθήσει τη γεωπονική επιστήμη. Ετσι, πραγματοποίησε σπουδές στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε -όπως είπε- με ένα θείο δώρο, τη σύζυγό του, Μαίρη Χρηστίδου.

   Χαιρετισμοί πρύτανη και κοσμήτορα

   Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Σταμάτιος Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα ένα πανεπιστήμιο αποτίει τιμή σε έναν άνθρωπο όχι μόνο για τις γνώσεις, αλλά και για τη συνολική του προσφορά στην κοινωνία, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι γεωπόνοι εργάστηκαν στον όμιλο Ευθυμιάδη μεταφέρουν πάντα την καλύτερη εικόνα και εντυπώσεις. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γεγονός ότι ο όμιλος βοήθησε, όπως είπε, πολλά νέα παιδιά στην πρακτική τους άσκηση.

   Ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, καθηγητής Πέτρος Σαμαράς, υπογράμμισε ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αποδίδεται σε μια πραγματικά επιφανή προσωπικότητα, με συνεισφορά σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, πέραν της επιχειρηματικής και επενδυτικής του δραστηριότητας εντός και εκτός Ελλάδας.

   Τον έπαινο (Laudatio) προς τον τιμώμενο εκφώνησε η πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αλεξάνδρα Παυλούδη, η οποία αφού παρουσίασε την πορεία του κ.Ευθυμιάδη ήδη από το 1962, όταν εισήχθη στη Γεωπονική Σχολή και αφότου αναφέρθηκε στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, τόνισε πως «δεν θα βρισκόμασταν απόψε εδώ αν ήταν μόνο ένας πετυχημένος επιχειρηματίας». Ο κ.Ευθυμιάδης, εξήγησε, είναι ένας πολίτης με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και πολύπλευρο έργο σε οικονομικό, επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

   Ο Νίκος Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πρόεδρος του ομίλου εταιριών REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group, που δραστηριοποιείται στους κλάδους προστασίας και θρέψης φυτών, πολλαπλασιαστικού υλικού, υπηρεσιών και εμπορίας τροφίμων, με σημαντικό αριθμό θυγατρικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά ο όμιλος διαθέτει 21 εταιρείες, οκτώ βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παρουσία σε 16 χώρες, πάνω από 450 εργαζομένους και τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Ευθυμιάδης είναι πρόεδρος του διεθνούς τεχνολογικού κέντρου Thess INTEC, ιδρυτικό μέλος του Βραβείου ΘΕΟΦΑΝΩ, Governing Council και πρόεδρος του Επιχειρηματικού Γραφείου Οικονομικής Συνεργασίας στην Ν.Α. Ευρώπη (BICC) και της Ένωσης για την Δημοκρατία στα Βαλκάνια (ΕΔηΒ). Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Κέντρου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, ενώ είναι επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας._

   Αλεξάνδρα Γούτα