Ο πολιτικός εξτρεμισμός περιέχει δύο συστατικά: μια υπερβολική απλοϊκή αντίληψη των αιτιών για τα παγκόσμια προβλήματα και μια πεποίθηση ότι υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι κακοί από όλα αυτά -  John W. Garder

Επιθέσεις διαφωνούντων των πρώην FARC και μάχες στην Κολομβία – 4 νεκροί

21 Μαΐου, 2024

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC σε δυο νομούς της νοτιοδυτικής Κολομβίας, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.

Μαχητές της οργάνωσης που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 αρχικά επιτέθηκαν χθες το πρωί εναντίον υποκαταστήματος τράπεζας και αστυνομικού τμήματος στην κοινότητα Μοράλες, στον νομό Κάουκα.

Δυο αστυνομικοί σκοτώθηκαν, όπως και δυο κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, καταδικάζοντας την «τρομοκρατική» ενέργεια.

Άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, πάντως θεωρείται πως είναι «εκτός κινδύνου», πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν μετά το μεσημέρι, όταν ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της κοινότητας, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί κατόπιν διεξήγαγαν επιχείρηση για να σιγουρέψουν ότι οι δρόμοι ήταν ασφαλείας, καθώς ανησυχούσαν πως οι επιτιθέμενοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά προτού αποσυρθούν.

Ο φωτοειδησεογράφος του AFP είδε το αστυνομικό τμήμα που υπέστη επίθεση εν μέρει κατεστραμμένο, γεμάτο σημάδια από σφαίρες, εικόνες που παραπέμπουν σε επιθέσεις των FARC τα χρόνια του 1990, όταν η οργάνωση βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της.

«Ζήσαμε δυο ώρες αγωνίας», είπε μια κάτοικος της Μοράλες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο υπουργός Βελάσκες έκανε λόγο για επιχειρήσεις «παρενόχλησης» από πλευράς ανταρτών σε άλλες τουλάχιστον τρεις κοινότητες του νομού.

Στον γειτονικό νομό Βάγιε δελ Κάουκα, μοτοσικλέτα παγιδευμένη με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στη Χαμούντι, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους τρεις ανηλίκους.

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Κάουκα. «Δεν θα ανεχθούμε να συνεχίσει να τρομοκρατείται ο πληθυσμός», ανέφερε ο πρόεδρος μέσω X.

Οι νομοί Κάουκα και Βάγιε δελ Κάουκα χαρακτηρίζονται προπύργια του EMC («Κεντρικού Γενικού Επιτελείου»), της μεγαλύτερης οργάνωσης διαφωνούντων των πρώην FARC.

Τον Οκτώβριο του 2023, άρχισαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την παράταξη αυτή, που πλέον έχει διασπαστεί, με τη μικρότερη φράξια να συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση ενώ ο στρατός αναμετράται με τη μεγαλύτερη, που ξανάρχισε τις εχθροπραξίες.