Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη. Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος

Επιτακτική η ανάγκη να σκεφτούμε τη γεωργία… αλλιώς

3 Φεβρουαρίου, 2024

Την επιτακτική ανάγκη να σκεφτούμε τη γεωργία… αλλιώς, και με συστημικές προσεγγίσεις να επιτευχθεί η αναγέννηση της ίδιας και της υπαίθρου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθ. Στέφανος Κουνδουράς, στη διάρκεια της τοποθέτησής του σήμερα, στο διήμερο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα #Re-thinking agriculture.

    Το συνέδριο συνδιοργανώνουν από σήμερα εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της 30ης επετειακής φετινής Agrotica, οι ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ τις εργασίες του κήρυξε ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Απόστολος Αποστολίδης. Στη διάρκεια των σημερινών εργασιών του, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες στο χωράφι, και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, θα γίνει συζήτηση για την αγροδιατροφική αλυσίδα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 
Να ανοίξει ακόμη περισσότερο το ΑΠΘ και να ενισχύσει όσο περισσότερο μπορεί την εξωστρέφειά του, αναδεικνύοντας εντός και εκτός συνόρων το σημαντικό επιστημονικό του έργο, κάλεσε ο νέος πρύτανης του πανεπιστημιακού ιδρύματος, Απόστολος Αποστολίδης. Ο ίδιος, εξήρε τη σημασία της συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα σημασία να διοχετευθούν με μεγαλύτερη ένταση τα επιστημονικά αποτελέσματα που παράγονται εντός τειχών του ΑΠΘ, τόσο στην κοινωνία, όσο και σε άλλες παραγωγικές ομάδες όπου θα τους είναι και χρήσιμα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το ΑΠΘ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με τις περισσότερες σχολές και 41 τμήματα και τόνισε ότι ανάμεσα σ’ αυτά, το τμήμα Γεωπονίας έχει ξεχωριστή θέση.
«Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται νέα προσέγγιση, μέσω της πολυπλοκότητας που δημιουργούν κυρίως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι μόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος, καθ. Στέφανος Κουνδουράς. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, σημείωσε ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά με τα φώτα τους, στο να καλλιεργούν οι αγρότες με ορθολογικότερο και πιο σύγχρονο τρόπο και να παράγουν ακόμη πιο ποιοτικά προϊόντα.
Την αισιοδοξία της ότι τα αποτελέσματα του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ θα αποτελέσουν «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο εμείς οι πολιτικοί θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε», όπως στην περίπτωση της ακαρπίας της ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, εξέφρασε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χαλκιδικής, Αικατερίνη Ζωγράφου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, συγχαίροντας τους συντελεστές του συνεδρίου για το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χωρίς την ακόμη πιο ενισχυμένη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, αυτός δεν θα μπορέσει να αναδείξει την πραγματική του δυναμική.  
«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν συναινεί στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας», ανέφερε η Α’ αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Ντιάνα Μιχαλοπούλου. Όπως ανέφερε, ο φορέας έχει στους κόλπους του 44.000 μέλη, από τα οποία το 46,6% αυτών είναι απόφοιτοι διαφόρων σχολών του ΑΠΘ. Το 38,7% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το 26,6% δημόσιοι υπάλληλοι και το 26,2% άνεργοι «γεγονός που μας προβληματίζει έντονα», τόνισε.
Ελ. Αλ.