Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις. Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός

Επιστήμη

Ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη

Οκτ 10, 2024

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).

Τριάντα επτά ακαδημαϊκοί του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκονται ανάμεσα στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη του Πανεπιστημίου Stanford

Οκτ 09, 2024

Τριάντα επτά καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκονται ανάμεσα στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως επιβεβαιώνοντας το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που παράγει, καθώς και τη διεθνή φήμη που έχει αποκτήσει, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Νόμπελ Χημείας 2024 στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμης Χασάμπης και Τζον Τζάμπερ

Οκτ 09, 2024

Οι επιστήμονες Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμης Χασάμπης και Τζον Μ. Τζάμπερ τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Χημείας.

Άφθονοι οι ιοί στην οδοντόβουρτσα και την κεφαλή του ντους

Οκτ 09, 2024

Οι κεφαλές του ντους και οι οδοντόβουρτσες βρίθουν από μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Το 4ο ARTience Διεθνές Συνέδριο για τη Φωνή: «Η Επιστήμη ως Εργαλείο στη Φωνητική Εκπαίδευση και οι Αχαρτογράφητοι Φωνητικοί Δρόμοι»

Οκτ 09, 2024

Με βασικό θέμα «Η Επιστήμη ως Εργαλείο στη Φωνητική Εκπαίδευση και οι Αχαρτογράφητοι Φωνητικοί Δρόμοι», το 4ο ARTience Διεθνές Συνέδριο για τη Φωνή, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, επιχειρεί να φωτίσει ανεξερεύνητα πεδία της φωνητικής τέχνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τομείς περαιτέρω

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid

Οκτ 08, 2024

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από Covid-19 βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνεται παρά την πρόοδο της ιατρικής

Οκτ 08, 2024

Ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παρά την πρόοδο της ιατρικής, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Aging».

Νόμπελ Ιατρικής 2024

Οκτ 07, 2024

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής, ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου.

Θεσσαλονίκη: Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ με αληθινές διαστημικές ιστορίες που …ξεπερνούν το Star Wars

Οκτ 06, 2024

«Βασική ιδιότητα του τηλεσκοπίου είναι να μαγέψουμε τον κόσμο.

Γιασμίν Σαμολαδά: Από τον διαγωνισμό FIRST Global Challenge στο Πανεπιστήμιο Γέιλ

Οκτ 06, 2024

Σε μία από τις αίθουσες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, νεαροί συμμετέχοντες στον παγκόσμιο διαγωνισμό «FIRST Global Challenge», που φιλοξενήθηκε πριν από μία εβδομάδα στην Αθήνα, κάνουν δοκιμές στα ρομπότ, με τα οποία θα αναμετρηθούν με τις άλλες ομάδες.

Γ. Καλογήρου στο Πρακτορείο FM: Να καλύπτεται από τα ταμεία η κρυοσυντήρηση ωαρίων

Οκτ 05, 2024

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα έπρεπε, λόγω υψηλού κόστους, να καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα δημόσια ταμεία, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρείας,

Αναβαθμίζεται το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο LSE – Μετατρέπεται σε Κέντρο Έρευνας για τη Σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο

Οκτ 05, 2024

To Ελληνικό Παρατηρητήριο μετατρέπεται σε Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) -το Κέντρο Έρευνας για τη Σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο- ξεκινώντας τη λειτουργία του από αυτό το ακαδημαϊκό έτος.

Α. Ντακανάλης στο Πρακτορείο FM: Google map ευεξίας από το 2025 στο κινητό με ελληνική υπογραφή

Οκτ 05, 2024

Μία νέα πρωτοποριακή εφαρμογή που θα λειτουργεί σαν ένα google map ευεξίας, πρόκειται να είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2025 αρχικά για εργαζόμενους εταιρειών και στη συνέχεια για το ευρύ κοινό.

Το 92% των εξαφανίσεων πτηνών παγκοσμίως οφείλεται στον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα

Οκτ 04, 2024

Η κρίση βιοποικιλότητας, ο συνεχόμενα αυξανόμενος ρυθμός εξαφανίσεων ζώων και φυτών σε όλο τον πλανήτη είναι μια από τις σοβαρές παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις μαζί με την κλιματική κρίση.

Νέο φάρμακο πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Οκτ 04, 2024

Ένα νέο φάρμακο που δρα και στα δύο κύρια σημεία συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau, βασικού παράγοντα νευροεκφυλισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ, ανέπτυξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

Ο φυσικός θησαυρός του Αγίου Όρους σε έκδοση μετά από μελέτη 4 επιστημόνων

Οκτ 03, 2024

Περίπου 1700 είδη και υποείδη φυτών, εκ των οποίων πάνω από 100 ενδημικά της Βόρειας Ελλάδας και περισσότερα από 10 που φύονται αποκλειστικά και μόνο στο Άγιο Όρος αποτελούν τη χλωρίδα της χερσονήσου του Άθω, όπως προκύπτει από μελέτη τεσσάρων επιστημόνων, που σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει με τη μορφή έκδοσης.

Έρευνα συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών

Οκτ 02, 2024

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πυρκαγιές και αυτοκίνητα, ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από τα επίσημα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας αέρα, συνδέεται με διαφορές στους εγκεφάλους των παιδιών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Developmental Cognitive Neuroscience».

Τα μάτια των παιδιών δεν προστατεύονται επαρκώς από τα φώτα LED που περιέχονται σε πολλά παιχνίδια

Οκτ 01, 2024

Το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια των παιχνιδιών δεν εγγυάται την προστασία των ματιών των παιδιών, ενώ ορισμένα LED, ενσωματωμένα κυρίως σε λούτρινα παιχνίδια, μπορούν να επηρεάσουν τον αμφιβληστροειδή τους και να διαταράξουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς, εκτιμούν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκφράζοντας την επιθυμία να αναθεωρηθούν οι κανόνες ασφαλείας.