του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη
Τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, οι θέσεις εργασίας και η συνεχιζόμενη μείωσης της ανεργίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην πόλη της Καβάλας, την οποία συνόδευε ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Η κ. Κεραμέως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΥΠΑ στην Καβάλα και να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης όλων των προγραμμάτων και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της κυβέρνησης, του υπουργείου και της ΔΥΠΑ είναι η τόνωση της απασχόλησης στην χώρα και η σταδιακή μείωση της ανεργίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια», τόνισε η κ. Κεραμέως, «σημειώθηκε μια πολύ σημαντική πρόοδος. Το 2019 η ανεργία ήταν στο 17,9% και πλέον η ανεργία για δύο συνεχόμενους έπεσε κάτω από το 10%. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός διότι αγγίζουμε πλέον τον στενό πυρήνα της ανεργίας οπότε οι προσπάθειές μας θα ενταθούν ακόμα περισσότερο. Επικεντρωνόμαστε σε προσπάθειες για την τόνωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερους τομείς που βλέπουμε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως είναι η γυναικεία απασχόληση, η απασχόληση των νέων ανθρώπων, η απασχόληση ΑΜΕΑ και η απασχόληση συνταξιούχων άρα το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν περισσότερα προγράμματα προς την κατεύθυνση αυτή».
«Ταυτόχρονα», συνέχισε η υπουργός, «τρέχει και ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά το επίδομα ανεργίας με επιπλέον κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επιχειρεί να εισάγει μια νέα φιλοσοφία, να στηρίζει τους ανέργους με περισσότερους πόρους ιδιαίτερα στην πρώτη δύσκολη φάση της ανεργίας και θα τους παρακινεί συνέχεια για την εύρεσης εργασίας».
Η υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό της ΔΥΠΑ για τις τεράστιες προσπάθειες που, όπως σημείωσε, καταβάλει και οι οποίες έχουν πλέον απτά και ορατά αποτελέσματα.
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια 200.000 Έλληνες δούλεψαν μέσα από προγράμματα επιδότησης εργασίας, ενώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχαν ωφεληθεί μόλις 40.000 πολίτες. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι σύμφωνα με τα στατικά, ποσοστό άνω του 50% των εργαζόμενων παραμένουν στις θέσεις τους και μετά την λήξη της επιδότησης εργασίας.
«Υλοποιούμε συνεχώς νέα ελκυστικά προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και επιδότησης της εργασίας και αυτό είναι μια πράξη, δεν είναι μόνο λόγια. Προτρέπω τους ενδιαφερόμενους να μάθουν για τα προγράμματα, να τα αξιοποιήσουν και να συμμετάσχουν. Είναι πολύ ελκυστικά προγράμματα», συμπλήρωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.