Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία. Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, 1918-2008, Ρώσος συγγραφέας, Νόμπελ 1970

Eπίσκεψη της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στην ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προκειμένου να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, μετέβη στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος Ανδρέας Βαφειάδης, παρουσία του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστου Καβαλή.

Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, συνεχάρη τα μέλη των δύο κοινοτήτων που, παρά τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις, καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για τη διατήρηση και μετάδοση των αρχών και αξιών του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο. Τόνισε ότι ανήκουν στα δυναμικότερα τμήματα του απόδημου ελληνισμού και τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα εξακολουθήσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι και επισκέφθηκε το Αβερώφειο Γυμνάσιο, τη Βιβλιοθήκη της ελληνικής κοινότητας και τον οίκο ευγηρίας «Μάννα».

Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο, όπου βρίσκεται το μνήμα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και πολλών Αλεξανδρινών ευεργετών, και κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.