Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του Πολιτισμού. Sigmund Freud, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος

Επισκέψεις και συναντήσεις του Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία Μιχάλη Μπεκίρη

20 Φεβρουαρίου, 2024

   Έμφαση στην τέχνη, την κοινωνία των πολιτών και την αλληλεγγύη έδωσε, με την παρουσία του σε χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία Μιχάλης Μπεκίρης.

   Συνοδευόμενος από τον Συντονιστή του Γραφείου Γιάννη Παπαγεωργίου επισκέφθηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου και περιηγήθηκε στις 11 αίθουσες της μόνιμη έκθεσης. Ο κ. Μπεκίρης είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από τις θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

   Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής Χαράλαμπος Μπακιρτζής, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κανονίδης και η γενική διευθύντρια Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, παρουσίασαν το οπτικοαουστικό υλικό και τις οθόνες αφής που πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση, πληροφορώντας για ειδικότερα ζητήματα και ολοκληρώνοντας την εικόνα για την ιστορία του Μουσείου.

   Επίσης ξεναγήθηκε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ από τον πρόεδρό του Θεόδωρο Δαρδαβέση, Κοσμήτορα της Ιατρικής, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανέστη Κάλφα, καθηγητή Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών και Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών. Περιηγήθηκε στην έκθεση που συνδιοργανώνεται με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες, με τίτλο Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;). Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν ενώ δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.

   Ο κ. Μπεκίρης υποδέχθηκε στο γραφείο του την πρόεδρο του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ Βασιλική Κόμνου» Ελένη Τσώνη και μίλησαν για τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα αλλά και τον στόχο του Συλλόγου για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών κάθε ηλικίας στην Καρδιο-Πνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή μετά από καρδιακή ανακοπή και τη δωρεά απινιδωτών σε σχολικές μονάδες και αθλητικούς συλλόγους. Ο Σύλλογος, που δημιουργήθηκε στο όνομα της μαθήτριας και αθλήτριας ποδοσφαίρου, η οποία κατέρρευσε στο γήπεδο και «έφυγε» μετά από τρία χρόνια προσπάθειας να κρατηθεί στη ζωή, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επιμορφώσει περισσότερους από 16 χιλιάδες μαθητές 160 σχολείων σε δεξιότητες ΚΑΡΠΑ.