Για να σωθεί η οικονομία, το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει. - John Maynard Keynes (1883-1946 , Βρετανός οικονομολόγος)

Επιδεινώνεται στη Γάζα η κατάσταση για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται

8 Νοεμβρίου, 2023

Η Ταχρίρ Αζάμ, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Μακασίντ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, φροντίζει νεαρούς, βαριά νοσούντες Παλαιστίνιους για 16 χρόνια.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο μήνα, πασχίζει να τους εντοπίσει.

Συνήθως, περίπου 100 ασθενείς από τη Γάζα υποβάλλονται σε θεραπεία κάθε ημέρα για περίπλοκα προβλήματα υγείας, όπως θεραπεία για σπάνιες μορφές καρκίνου και εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, σε νοσοκομεία σαν αυτό της Αζάμ, καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η διαδικασία αυτή ‘πάγωσε’ μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς διέρρηξαν τον φράκτη στα σύνορα της Γάζας, σκοτώνοντας σχεδόν 1.400 ανθρώπους εντός του Ισραήλ και συλλαμβάνοντας περίπου 240 ομήρους. Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα, βομβαρδίζοντας τον παράκτιο θύλακα και εξαπολύοντας χερσαία επίθεση. Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Η Αζάμ και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να έχουν επικοινωνία με τους ασθενείς τους έκτοτε, ελέγχοντας μεταξύ άλλων το Facebook για να δουν εάν είναι ακόμα ζωντανοί.

«Είδαμε μια ανάρτηση που ανακοινώνει ότι ένα από τα παιδιά που ήταν ασθενείς μας σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Ήταν στο τμήμα μας μόλις πριν από μία εβδομάδα. Ήταν έξι χρονών», δήλωσε η ίδια στο Reuters. «Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα του».

Ο ΠΟΥ πιέζει ώστε οι πιο ευπαθείς μεταξύ των χρονίως πασχόντων να μπορέσουν να φύγουν εκτός του θύλακα για θεραπεία. Άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να δεχθούν ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου 20.000 ασθενείς κάθε χρόνο ζητούσαν άδειες από το Ισραήλ για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για λόγους υγείας, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν πολλές φορές να περάσουν τα σύνορα. Σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών είναι παιδιά. Το Ισραήλ ενέκρινε περίπου το 63% αυτών των αιτήσεων εξόδου για λόγους υγείας το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι υγειονομικές υποδομές στην ίδια τη Γάζα έχουν υποστεί μεγάλη πίεση λόγω του 16ετούς ισραηλινου αποκλεισμού και των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων.

«Στους προηγούμενους πολέμους, το πέρασμα έκλεινε για μια-δυο μέρες, αλλά μετά οι ασθενείς μπορούσαν να επιστρέψουν. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια ολοκληρωτική απαγόρευση στις μετακινήσεις και οι ασθενείς στη Γάζα δεν μπορούν να φύγουν», δήλωσε ο Οσάμα Καντούμι, επιμελητής στο νοσοκομείο Μακασίντ.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινωθεί η κατάσταση κάποιων ασθενών. Πολλοί θα πεθάνουν απλά διότι δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία».

 

ΧΡΟΝΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ανησυχίες δεν υπάρχουν μόνο για τις πιο περίπλοκες καταστάσεις. Υπάρχουν 350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων καρκινοπαθών και διαβητικών, καθώς και 50.000 έγκυοι, σύμφωνα με στοιχεία από οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Προηγουμένως, η πλειονότητα των ασθενών αυτών θα λάμβανε ιατρική φροντίδα στη Γάζα, αλλά τώρα τα Ηνωμένα Εθνη λένε ότι το εύθραυστο σύστημα υγείας στον θύλακα είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, της αύξησης του αριθμού των τραυματιών και της γρήγορης μείωσης των προμηθειών σε φάρμακα και καύσιμα. Μόνο ένα μικρό μέρος βοήθειας έχει εισέλθει στον θύλακα ενώ περίπου 80 ασθενείς κατάφεραν να φύγουν.

«Πάντα μιλάμε για τραυματίες, και ορθώς γίνεται αυτό», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα. «Αλλά πρέπει να σκεφθούμε τους 350.000 ασθενείς».

Ορισμένες ανάγκες είναι ιδιαίτερα έντονες. Περίπου 1.000 ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί, αλλά το 80% των μηχανημάτων βρίσκονται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, δήλωσε ο ΠΟΥ. Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον. Ο ισραηλινός στρατός έχει πει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, όπου βρίσκονται κάποια νοσοκομεία, ενώ συνεχίζει με την εκστρατεία του για την εξάρθρωση της Χαμάς. Ο στρατός υποστηρίζει ότι η Χαμάς κρύβει τα κέντρα διοίκησής της κάτω από τα νοσοκομεία. Η ίδια η Χαμάς το αρνείται αυτό.

Ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις, περίπου 400 ασθενείς και οι συνοδοί τους που έφυγαν από τη Γάζα για θεραπεία πριν από τον πόλεμο βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο ΠΟΥ. Πολλοί πασχίζουν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, καθώς στη Γάζα η κινητή τηλεφωνία υπολειτουργεί και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση.

«Δεν έχω καταφέρει να τους πω πώς πήγε η εγχείρηση», δήλωσε η Ουμ Τάχα αλ-Φαράχ, που μετέφερε την εξάχρονη εγγονή της Χαλά στο νοσοκομείο Μακασίντ στις 5 Οκτωβρίου για μια τρίτη επέμβαση στην σπονδυλική στήλη στη μονάδα αυτή. Στη μητέρα της Χαλά δεν επετράπη να τη συνοδεύσει στο νοσοκομείο.

Όταν τηλεφωνεί ο πατέρας της Χαλά, καταφέρνουν να μιλήσουν για ένα-δύο λεπτά πριν πέσει η γραμμή. «Ρωτούν ‘Πώς είναι η Χαλά;’. Τους λέω ‘Δόξα τω Θεώ’, και τέλος», δήλωσε η Ουμ Τάχα.

Στη Χαλά λείπουν οι γονείς της και το σπίτι της. Δείχνει μια ζωγραφιά με ένα παγωτό, έναν λαγό και ένα μικρό κορίτσι. «Αγαπώ τη μαμά και τον μπαμπά», δηλώνει η φιγούρα στη ζωγραφιά. «Δεν ξέρω ποιος έχει απομείνει από την οικογένειά μου. Είμαι σίγουρη ότι δεν μου λένε τα πάντα», είπε η Ουμ Τάχα.

ΤΦ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ