Η οικονομική ευημερία από τον πόλεμο είναι σαν την ευημερία που φέρνει ένας σεισμός ή ένας λιμός - “Ludwig von Mises (1881-1973), Ιταλός οικονομολόγος)

Επί της οδού Πατησίων 85 το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ-Μιχ. Τσαμάζ : Θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές

23 Μαΐου, 2024

Τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών από τη Νέα Κηφισιά στα ιστορικά ακίνητα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, επί της Οδού Πατησίων 85, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

“Το νέο μουσείο, το οποίο και αναμένεται να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και θα προβάλει την ιστορία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στην Ελλάδα” τόνισε ο Μιχ. Τσαμάζ στο πλαίσιο εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε το νέο project , επισημαίνοντας πως ο ΟΤΕ είναι θεματοφύλακας πολιτιστικής, ιστορικής και τεχνολογικής κληρονομιάς της χώρας.

Το νέο μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ.

«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη . Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού, όπως η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

Το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Η είσοδος, είπε ο κ. Τσαμάζ, θα παραμείνει δωρεάν για ελληνόπουλα και σχολεία, αφού στόχος δεν είναι να αποκομίσει ο Όμιλος έσοδα από τη λειτουργία του. 

Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.

«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το νέο μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το πώς θα διαμορφωθεί αλλά και οι πρώτες εργασίες ανακατασκευής, όπως ενίσχυση στατικότητας. Το project management έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες ωστόσο όμως η διοίκηση του Ομίλου δεν θέλησε να αναφερθεί στο κόστος της επένδυσης.

Μάλιστα , όπως είπε ο CFO Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης μετά την ολοκλήρωση της μελέτης η οποία προσδιορίζεται ότι θα έχει τελειώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της επένδυσης. Η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο.

 

Κτιριακό Συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ: η ιστορία και η νέα «σελίδα»

 

Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης.

Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.

Το ΝΥΜΑ αποπερατώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.

Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

 

Β. Κουτσούμπα