Ο λόγος που οι άνθρωποι κατηγορούν για την κατάσταση τις προηγούμενες γενιές είναι ότι υπάρχει μόνο μία άλλη εναλλακτική λύση. Doug Larson, 1926- , Αμερικανός αρθρογράφος

Επετειακή έκθεση με τα έργα τέχνης του ζεύγους Βαφόπουλου

4 Νοεμβρίου, 2023

Επετειακή έκθεση, με τίτλο «Το όραμα που έγινε πράξη – Συλλογή Έργων Τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου», διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από την γέννηση του Γ.Θ. Βαφόπουλου (6 Σεπτεμβρίου 1903) και των 40 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του ΒΠΚ (29 Οκτωβρίου 1983). 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Νοεμβρίου 2023 έως τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν 52 έργα τέχνης που κοσμούσαν την οικία του ζεύγους των δωρητών του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Η προσωπική συλλογή του ζεύγους Βαφόπουλου, οι οποίοι υπήρξαν συλλέκτες από τα νεανικά τους χρόνια, περιήλθε  το 2001 στη συλλογή του Πνευματικού Κέντρου, μετά τον θάνατο της Αναστασίας Βαφοπούλου.

Η συλλογή περιλαμβάνει πορτρέτα του Γιώργου και της Αναστασίας Βαφοπούλου ζωγραφισμένα από τους Πολύκλειτο Ρέγκο, Γιώργο Γουναρόπουλο και Κώστα Λούστα, καθώς και ένα πορτρέτο της πρώτης συζύγου του Γ. Βαφόπουλου, της ποιήτριας Ανθούλας Σταθοπούλου, φιλοτεχνημένο από τον Φιλοποίμενα Κωνσταντινίδη. Επιπλέον, υπάρχουν τοπία, νεκρές φύσεις, αφηρημένες συνθέσεις, θαλασσογραφίες, ελαιογραφίες, παστέλ, τέμπερες, υδατογραφίες, σχέδια με μολύβι και μελάνι και μικτές τεχνικές, έργα, των Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Νίκου Φωτάκι, Γιώργου Παραλή, Τάκη Ελευθεριάδη, Όμηρου Γεωργιάδη, Δημήτριου Δαρζέντα, Δώρας Μπούκη, Βασίλη Φελεκίδη, Μιχάλη Νικολινάκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη και Μαρίας Τσίκουλα-Γκαϊτατζή. Τη συλλογή πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, έργα χαρακτικής, ξυλογραφίες του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Γιώργου Μόσχου, του Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου), ένα λινόλεουμ του Γιώργου Σικελιώτη και μια μεταξοτυπία της Λευκής Χρηστίδου, καθώς και γλυπτά, σε ξύλο, μπρούντζο και ορείχαλκο, από τον Κυριάκο Καμπαδάκη και μια προτομή του Γ. Βαφόπουλου, σε χαλκό, από τον Νίκο Περαντινό.
Επισημαίνεται ότι, στο ΒΠΚ βρίσκεται το «Σπουδαστήριο του Γ.Θ. Βαφόπουλου», όπου φυλάσσεται το αρχείο του δωρητή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Α΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3).

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.