Το να έχεις ένα σύστημα, περιορίζει τον ορίζοντά σου. Το να μην έχεις είναι αδύνατο. Το καλύτερο είναι να έχεις πολλά. Reymond Queneau, 1903-1976, Γάλλος συγγραφέας.

Επετειακή εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σορβόννη

19 Ιουνίου, 2024

Εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργάνωσε στο Παρίσι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης 130 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Αθλητικό Συνέδριο που είχε διοργανώσει ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν με κύριο στόχο την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. 

 Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Στις 16 Ιουνίου 1894, ο βαρόνος Pierre de Coubertin διοργάνωσε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης Παγκόσμιο Αθλητικό Συνέδριο με κύριο στόχο την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μία εβδομάδα μετά, στις 23 Ιουνίου, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πια πραγματικότητα και η Αθήνα πρώτη παγκόσμια πρωτεύουσα που θα τους φιλοξενούσε δύο χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του Δημήτριου Βικέλα, πρώτου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και σημαντικής μορφής των ελληνικών γραμμάτων». 

 Εκατόν τριάντα χρόνια μετά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης, διοργάνωσε, την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στο Αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού γαλλικού πανεπιστημίου, μεγάλη εκδήλωση για την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία συμμετείχαν ο συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης, εμπνευστής και ενορχηστρωτής της εκδήλωσης, ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Thierry Rey, ειδικός σύμβουλος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η Violaine Jeammet, Επιμελήτρια στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου και συνεπιμελήτρια της τρέχουσας έκθεσης του μουσείου με θέμα τον Ολυμπισμό, και η σκηνοθέτιδα Julie Gavras, η οποία διάβασε αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Δημήτριου Βικέλα με τον φίλο του Μαρκήσιο de Queux de Saint-Hilaire, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας. 

Η εκδήλωση αυτή, η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και στηρίχθηκε από την Autovision, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ιδιαίτερα στενή σχέση των δύο χωρών σε θέματα πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας, με την Γαλλία να είναι πάντα κορυφαία χώρα υποδοχής του ελληνικού πνεύματος και κοινωνός της οικουμενικής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».