John Andrew Holmes, 1874-1937, Αμερικανός γιατρός & γνωμικογράφος 

Ενισχυμένο το ενδιαφέρον για σπουδές στην Κύπρο και των κυπριακών πανεπιστημίων για συνεργασίες στην Ελλάδα

27 Νοεμβρίου, 2023

Να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη διεκδικεί η Κύπρος, με προωθητική δύναμη την άνοδο των πανεπιστημίων της στις διεθνείς κατατάξεις και με προσήλωση στη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την έρευνα και την αγορά εργασίας, στη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών και στη σύσφιξη των ακαδημαϊκών δεσμών με τα ελληνικά πανεπιστήμια, αξιοποιώντας παράλληλα τα γεωγραφικά οφέλη της γειτνίασής της με αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Περίπου 20.000 φοιτητές από την Ελλάδα σπουδάζουν σήμερα στα τρία δημόσια και εννέα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας. Κάθε χρόνο -τον Ιούλιο και μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων- οι Έλληνες υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο, διεκδικώντας τη δυνατότητα να σπουδάσουν χωρίς δίδακτρα στα τμήματα του Πανεπιστημίου της Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, ενώ αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον και για τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, υποτροφίες -με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια- παρέχουν τα 9 ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν στη χώρα με δίδακτρα.

Εκπρόσωποι όλων των πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, University of Limassol, American University of Beirut, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, The Cyprus Institute) βρέθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τα προγράμματα σπουδών σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εμπορικό Κέντρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

«Η Κύπρος υποστηρίζει έμπρακτα το ότι η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί κορυφαία της προτεραιότητα», επισήμανε ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, προσθέτοντας ότι χρόνο με τον χρόνο τα κυπριακά πανεπιστήμια αναβαθμίζονται στις κορυφαίες διεθνείς κατατάξεις και «τρία πανεπιστήμια της Κύπρου είναι στις θέσεις 500-600 για το σύνολο των πανεπιστημίων σχεδόν 200 χωρών του πλανήτη». Σημείωσε ακόμη ότι ένα πρόσθετο στοιχείο, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος των ελλαδιτών, είναι ότι πλέον και απόφοιτοι ελληνικών ιδιωτικών σχολείων στρέφουν το ενδιαφέρον τους για σπουδές στην Κύπρο.

«Έμφαση στη σύνδεση με την αγορά εργασίας»

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της συνύπαρξης δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο ο Εμπορικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Κυπραίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν με το δικό τους σύστημα και τους δικούς του φοιτητές, είτε Κύπριους είτε Έλληνες, για τους οποίους δεν υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση και μετά υπάρχει και το κομμάτι των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Βρίσκονται σήμερα όλοι μαζί εδώ, και πραγματικά λειτουργούν από κοινού στη βάση της έρευνας, της καινοτομίας και βέβαια της στήριξης των φοιτητών τους».

Υπογράμμισε, δε, ότι για την επιλογή σπουδών στην Κύπρο «η καλή απορρόφηση από τις εταιρείες αποτελεί σημαντική παράμετρο, το ότι υπάρχει διασύνδεση με την αγορά εργασίας, διότι είναι πολύ βασικό μαζί με την έρευνα να υπάρχει διασύνδεση με την αγορά, και δεν είναι μόνο με την αγορά της Κύπρου αλλά γενικότερα με την αγορά της ευρύτερης περιοχής, στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή», άρα «οι απόφοιτοί μας ίσως να έχουν μια παραπάνω ευκαιρία να κοιτάξουν και συγκεκριμένες χώρες, όπως το Κατάρ, το Ντουμπάι, η Σαουδική Αραβία».

Σχετικά με τη διαδικασία εισδοχής Ελλαδιτών υποψηφίων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου ο κ. Κυπραίος σημείωσε ότι «οι μαθητές που δίνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις με το που βγουν τα μόρια στην Ελλάδα, ανοίγει και ένα πεδίο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Δημοσίου Πανεπιστημίου της Κύπρου, όπου εκεί κάνουν το μηχανογραφικό τους […] και αναλόγως με αυτό που θέλουν τα παιδιά να σπουδάσουν, ψάχνουν, βρίσκουν τους τομείς, που είναι δέκα στο σύνολο. Τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια, με campus στη Λευκωσία και τη Λεμεσό δεν έχουν δίδακτρα, ενώ οι φοιτητές επιχορηγούνται με κουπόνι σίτισης κάθε μέρα και τους παρέχονται κατά καιρούς ωφελήματα για ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ […] έχουν τη δυνατότητα εισδοχής και στη φοιτητική εστία». Σχετικά με την εύρεση στέγης πρόσθεσε ακόμη ότι τα κυπριακά πανεπιστήμια σε επίπεδο κτιριακών υποδομών επενδύουν σημαντικούς πόρους και στην ανέγερση φοιτητικών εστιών, ενώ τα γραφεία ευημερίας των πανεπιστημίων υποστηρίζουν τους φοιτητές στη διαδικασία εύρεσης καταλύματος, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη φοιτητών οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων οικογενειών. Σε ό,τι αφορά τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Κυπραίος σημείωσε ότι ποσοστό 70% των φοιτητών είναι από την Ελλάδα.

«Γενικότερα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα», τόνισε καταλήγοντας ότι είναι σημαντικό, πέρα από τις συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων που διαρκώς διευρύνονται -με πιο πρόσφατη την εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύμπραξη με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο- οι δύο χώρες «να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα για να βρεθούμε μπροστά, να συνεννοούμαστε πριν πάμε στις Βρυξέλλες και πριν ζητήσουμε το οτιδήποτε, πριν ο οποιοδήποτε φάκελος ανοίξει, να είμαστε μαζί παντού».

Σμαρώ Αβραμίδου