Ζημιές που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο ευρώ προκάλεσε στην κατασκήνωση Χ.Α.Ν. στο Πήλιο, η θεομηνία Ντάνιελ, που έπληξε τη Θεσσαλία και το Ανατολικό Πήλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η λειτουργία της κατασκήνωσης που το 2024 κλείνει τα 100 χρόνια λειτουργίας της, καθίσταται πλέον αδύνατη, αν δεν αποκατασταθούν οι βλάβες και οι υποδομές. Για τον σκοπό αυτό, έχει οργανωθεί εκστρατεία χρηματοδότησης προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι και η κατασκήνωση να ανοίξει ξανά τις πύλες της για τα παιδιά και το ερχόμενο καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ. Ιωάννης Σωσσίδης στην ιστοσελίδα https://ymca.gr/pilio-sos/ που δημιουργήθηκε ειδικά για την ενημέρωση της κατάστασης αλλά και για την συγκέντρωση χρημάτων, η κατασκήνωση άντεξε για τρεις μέρες. Στο τέλος όμως σπάσανε τα τέσσερα αναχώματα από τον Κισσό και κάτω, ο όγκος και η ορμή του νερού ήταν φοβερή, παρασύρθηκαν οι δύο γέφυρες (της κατασκήνωσης και του παραλιακού πεζοδρόμου) και στο τέλος το νερό με τα φερτά υλικά υπερπήδησε τα προστατευτικά τοιχία της όχθης της κατασκήνωσης και πέρασε μέσα από το παρόχθιο τμήμα της.
«Οι ζημιές σε κτίσματα, υποδομές, δίκτυα, εξοπλισμό και τοιχία αντιστήριξης πλησιάζουν το 1 εκατ. ευρώ! Η επετειακή γιορτινή χρονιά, το 2024 κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που αντικρίσαμε μετά την καταστροφή. Σπεύσαμε με ειδικούς, καταγράψαμε και αποτιμήσαμε τις ζημίες, εκπονήσαμε γεωτεχνικές – στατικές μελέτες υποστήριξης της όχθης μας και των κτισμάτων της κατασκήνωσης. Καταστρώσαμε πλάνο αποκατάστασης των εγκαταστάσεων» τονίζει ο κ. Σωσσίδης καλώντας τον κόσμο να δώσει το «παρών» στην εκστρατεία συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων για την ανακατασκευή της κατασκήνωσης του Πηλίου, «για να μην χαθεί ούτε ένα καλοκαίρι».
Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη εκπαίδευσης στελεχών και εθελοντών της ΧΑΝΘ Έμμα Συμεωνίδου, αρχικός στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση 500.000 ευρώ ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες καθαρισμού, κυρίως από τα φερτά υλικά. «Επιπλέον, έχουν καταστραφεί όλα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ η κατασκήνωση έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημία στις υλικοτεχνικές της υποδομές και συγκεκριμένα σε εξοπλισμό επίπλων, μηχανημάτων, εργαλείων και διαφόρων άλλων υλικών και εμπορευμάτων» τονίζει.
Νατάσα Καραθάνου
*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την σελίδα της ΧΑΝΘ που εικονίζουν το πριν και μετά από την έλευση της κακοκαιρίας στην κατασκήνωση