Η αλλαγή είναι η διαδικασία με την οποία το μέλλον εισβάλλει στις ζωές μας. Alvin Toffler, 1928-, Αμερικανός συγγραφέας & μελλοντολόγος

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησής του ο τερματικός σταθμός στη Νέα Ελβετία

15 Νοεμβρίου, 2023

Ολοένα και πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησής του βρίσκεται ο τερματικός σταθμός μετεπιβίβασης των μέσων μαζικής μετακίνησης στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης, αφού αυτό που απομένει πλέον είναι η ολοκλήρωση των τευχών για την κατασκευή του και οι απαλλοτριώσεις, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το «πράσινο φως» για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης» για την ενσωμάτωση του Σταθμού Μετεπιβίβασης των Μέσων Μαζικής Μετακίνησης που οργάνωσε και μελέτησε ο ΟΣΕΘ, μαζί με όλες τις οδικές προσβάσεις και συνδέσεις.
Κατά τον οργανισμό, οι φορείς της Θεσσαλονίκης γνωμοδότησαν θετικά με τις τροποποιήσεις που έπρεπε να γίνουν και έτσι, με τοΝ σχεδιασμό που προκρίθηκε, προχωρά η κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού συνδεδεμένου με τον περιβαλλοντικά ήδη αδειοδοτημένο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης «Νέα Ελβετία». «Το έργο προσαρμόζεται σε σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ανάγκες βιώσιμης μετακίνησης» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023, μετά από πρωτοβουλίες του οργανισμού και του δήμου Θεσσαλονίκης επιλύθηκαν θέματα για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, τακτοποιήθηκε η χωροθέτηση του σύγχρονου σχεδιαζόμενου πολυτροπικού σταθμού μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας, οργανώθηκαν οι χρήσεις γης χώρων στάθμευσης, κοινόχρηστου πράσινου και εξυπηρετήσεων στην περιοχή γενικότερα του τερματικού σταθμού στη «νοτιοανατολική πύλη» της πόλης.
«Απομένει πλέον η ολοκλήρωση των τευχών για την κατασκευή του έργου που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η Ελληνικό Μετρό και οι απαλλοτριώσεις (ρυμοτομικές και ελάχιστες εκτός σχεδίου), οι οποίες πλέον βρίσκονται σε τελικά στάδια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΟΣΕΘ στην ανακοίνωσή του.
«Με την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, που αφορούν στον σταθμό μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας, την υλοποίησή του αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη Νέα Ελβετία στους προσεχείς μήνες, αφαιρούμε άλλο ένα εμπόδιο στο δρόμο για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου και την απόδοση στην κοινωνία, αναβαθμίζοντας γενικότερα τη νοτιοανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο που καθορίζεται από τους κανόνες και τις απαιτήσεις της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και των αναγκών ποιοτικής μετακίνησης των πολιτών» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας.
Ελ. Αλ.

*Τη φωτογραφία παραχώρησε για χρήση ο ΟΣΕΘ