Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας Winston Churhill

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Τα πλεονεκτήματα των κοινών διατραπεζικών ESG ερωτηματολογίων για τις επιχειρήσεις

27 Μαρτίου, 2024

H υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για τη βιώσιμη μετάβαση και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας εποπτικών αρχών και θεσμικών φορέων της αγοράς που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή ESG (Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πράσινης Τραπεζικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης).

   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διατραπεζική πρωτοβουλία της ΕΕΤ με αντικείμενο τα κοινά διατραπεζικά ESG ερωτηματολόγια, που συντάχθηκαν με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, οδηγίες και βέλτιστες πρακτικές και έχουν αναπτυχθεί στη διατραπεζική πλατφόρμα “ESGr”.

   Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί από την ΕΕΤ τον Οκτώβριο 2023 και η διατραπεζική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Τειρεσίας ΑΕ τέθηκε σε λειτουργία το Δεκέμβριο 2023.

   Τα πλεονεκτήματα των κοινών διατραπεζικών ESG ερωτηματολογίων για τις επιχειρήσεις συνοψίζονται, ενδεικτικά, στα ακόλουθα:

   *Τυποποίηση και περιορισμό του όγκου της πληροφορίας η οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις.

   *Διευκόλυνση των εταιρειών μέσω της συμπλήρωσης ενός κοινού ερωτηματολογίου προς όλες τις Τράπεζες.

   *Ενιαίο ερωτηματολόγιο για επιχειρήσεις ίδιου μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας.

   *Αυτοματοποιημένη λύση, που επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξασφαλίζει την ορθή συμπλήρωση και ασφαλή τήρηση των δεδομένων.

   *Εναρμόνιση των ζητούμενων δεδομένων με τα οριζόμενα, μεταξύ άλλων, στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSDR).

   Στη συνάντηση προσκλήθηκαν, συμμετείχαν και παρουσίασαν αντίστοιχες δικές τους πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιώσιμης ατζέντας εκπρόσωποι τραπεζών, της ΕΕΤ, εποπτικών αρχών και θεσμικών φορέων της αγοράς, και συγκεκριμένα εκπρόσωποι:

   *του Υπουργείου Οικονομικών

   *της Τράπεζας της Ελλάδος

   *της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

   *του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

   *της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

   *της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

   *του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ

   *του ΕΒΕΑ.

   Όπως επισημαίνεται, μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων για τα σχετικά ζητήματα, διατυπώθηκε η βούληση να συνεχιστεί η θεσμική συνεργασία της ΕΕΤ και των μελών αυτής με τους παραπάνω φορείς, ώστε να στηριχθεί η εθνική προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στα κριτήρια του ESG. 

   Η πρωτοβουλία της ΕΕΤ στηρίζει την ανάγκη για δημιουργία θεσμικής συναντίληψης στην αγορά ως προς τη συμβολή των κριτηρίων ESG στη βελτίωση της απόδοσης των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της ελκυστικότητάς τους και στη θωράκισή τους απέναντι στους σχετικούς κινδύνους.