Πολιτισμός και κέρδη πάνε χέρι με χέρι. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος [1923-1928]

Ελληνικές διακρίσεις στα «European Seeds for the Future 2024» από την Huawei

Τα τελικά αποτελέσματα και τα βραβεία του εκπαιδευτικού προγράμματος «European Seeds for the Future 2024» μετά από μια εβδομάδα δραστηριοτήτων, από την 1η έως τις 5η Ιουλίου στην ιστορική πόλη της Ρώμης, ανακοίνωσε η Huawei. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δια ζώσης μετά από σειρά διαδικτυακών διοργανώσεων και συγκέντρωσε 145 κορυφαίους φοιτητές/τριες από 23 ευρωπαϊκές χώρες. Συμμετείχαν ακόμα 10 φοιτητές/τριές από την Κίνα, από το Πανεπιστήμιο Tsinghua, με σκοπό να γιορτάσουν τη μακρά ιστορία των σχέσεων Ιταλίας-Κίνας.

Η εφετινή διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «European Seeds for the Future» περιελάμβανε εργαστήρια, συζητήσεις σε πάνελ και εισηγήσεις από ειδικούς του κλάδου και εκπροσώπους από την ακαδημία. Οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης της καριέρας τους στον τομέα της τεχνολογίας, να εμβαθύνουν σε τομείς όπως η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η βιωσιμότητα και η επιχειρηματικότητα, να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής υποστηρικτικής κοινότητας που δεσμεύεται για μια ψηφιακή και έξυπνη Ευρώπη.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν, με αλφαβητική σειρά: ο Κωνσταντίνος Γάλλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Παπαδήμας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Σοφία Μπαρκάτσα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Οι Έλληνες φοιτητές/τριες συνεργάστηκαν με τους φοιτητές/τριες που εκπροσώπησαν την Κύπρο και μαζί δημιούργησαν την ομάδα «NeuroForce» και ανέπτυξαν την ιδέα «Neurokinesis».

Το προϊόν «Neurokinesis» δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με πλήρη παράλυση του σώματος να ανακτήσουν τον έλεγχο και την ανεξαρτησία τους μέσω μιας συσκευής ακουστικών που ελέγχεται με τη σκέψη. Χρησιμοποιώντας την επεξεργασία EEG και ανάλυση των νευρικών σημάτων, παρέχει απρόσκοπτη και διαισθητική εκτέλεση των προβλεπόμενων ενεργειών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την κινητικότητά τους, ενώ παράλληλα προωθεί την ενσωμάτωση και την τεχνολογική πρόοδο.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Κωνσταντίνος Γάλλος, σχολίασε: «Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Seeds for the Future” της Huawei αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία που μου επέτρεψε να εμβαθύνω στον «μαγικό» κόσμο της τεχνολογίας και να εργαστώ πάνω σε πραγματικά προβλήματα, σχεδιάζοντας καινοτόμες λύσεις. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από όλη την Ευρώπη, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις, και τώρα που επέστρεψα στην Ελλάδα νιώθω έτοιμος να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου σε νέες προκλήσεις.»

Ο φοιτητής Βασίλης Παπαδήμας ανέφερε ότι: «Το φετινό Ευρωπαϊκό Huawei Seeds for the Future μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ευρώπη, όπου μαζί μάθαμε και εμπνευστήκαμε για την τεχνολογία, την ηγεσία και την επιχειρηματικότητα από ηγέτες του κλάδου και διακεκριμένους μέντορες.»

Η Σοφία Μπαρκάτσα δήλωσε για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα: «Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Huawei, είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς φοιτητές, μέντορες και πρωτοπόρους της βιομηχανίας. Η παρακολούθηση εργαστηρίων, ομιλιών και σεμιναρίων με βοήθησε να αναπτύξω επιχειρηματικες δεξιότητες και να ενημερωθώ για τις εξελίξεις στον χώρο της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ και να δημιουργήσω φιλίες με φοιτητές/τριες από όλη την Ευρώπη, αποκομίζοντας έτσι ανεκτίμητες εμπειρίες.»

Κατά την ομιλία του, ο Senior Vice President της Huawei Ευρώπης, Radoslaw Kedzia, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και τόνισε: «Η καλλιέργεια νέων ταλέντων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου και είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των νέων επαγγελματιών μας. Με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την παροχή των κατάλληλων εργαλείων και ευκαιριών, εξασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ηγέτης στο παγκόσμιο ψηφιακό τοπίο.»

 «Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος κάθε πτυχής της καθημερινής και επαγγελματικής μας ζωής, είναι κρίσιμο οι φοιτητές/τριες μας να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες που τους προετοιμάζουν επαρκώς για τις προκλήσεις του μέλλοντος» – δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Paola Frassinetti, στην ομιλία της κατά την τελετή λήξης. «Αυτό το πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην πρακτική εφαρμογή στην βιομηχανία και στην ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογιών που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σεβόμενες τον πλανήτη, παρέχει στους φοιτητές/τριες τα χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν την κυβερνητική τάξη του αύριο.»

Τα εξαιρετικά επιτεύγματα των αποφοίτων του προγράμματος «Seeds for the Future» αναγνωρίστηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της τελετής λήξης. Δύο από τις καλύτερες ομάδες, η ομάδα «Anaphero» από την Ιρλανδία και η ομάδα «BioBuddy» από την Ολλανδία και το Βέλγιο, βραβεύτηκαν με την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Tech4Good» που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα το 2025. Το Βραβείο Επιλογής Κοινού απονεμήθηκε στην ομάδα «Nordic Shine» από τη Φινλανδία.