Η ικανοποίηση της περιέργειάς μας είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας στη ζωή. Linus Pauling, 1901-1994, Αμερικανός νομπελίστας χημικός

Έληξε η ποινή του Σουν Γιανγκ, που δηλώνει διατεθειμένος να επιστρέψει

28 Μαΐου, 2024

Ελεύθερος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση είναι ο τρεις φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Σουν Γιανγκ, καθώς σήμερα έληξε η ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών και τριών μηνών που του είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Ο 32χρονος Κινέζος αθλητής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της πατρίδας του “The Paper”, διλώνει αποφασισμένος να επανέλθει «το συντομότερο δυνατόν», αν και δεν προλαβαίνει να διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι. «Για εμένα, οι Ολυμπιακοί δεν είναι παρά μία διοργάνωση. Θα τελειώσουν και μετά θα υπάρξουν και άλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σουν Γιανγκ, που είχε βρεθεί πολλάκις στο «στόχαστρο» κατηγοριών για χρήση απαγορευμένων ουσιών, τιμωρήθηκε επειδή τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου ντόπινγκ στο σπίτι του, κατέστρεψε ένα φιαλίδιο με δείγμα αίματος που του είχαν πάρει νωρίτερα οι ελεγκτές. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ελεγκτές δεν παρουσίασαν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης, όμως οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τις αρμόδιες αρχές. Σε πρώτο βαθμό, ο έντεκα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό οκτώ ετών, ποινή που μειώθηκε από το CAS.

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουν κάνει τη ζωή μου πιο πλούσια. Κοιτάζοντας πίσω, λέω στον εαυτό μου ότι τελικά δεν ήταν τόσο σπουδαίο, ούτε τόσο δύσκολο» πρόσθεσε ο Σουν Γιανγκ, που στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπαράσταση της συζύγου του, πρώην πρωταθλήτριας της ρυθμικής γυμναστικής, Ζανγκ Ντουντού, αλλά και στο γεγονός ότι βρήκε χρόνο να αφοσιωθεί στις σπουδές του.

Η λήξη της τιμωρίας του Σουν Γιανγκ συμπίπτει με μία νέα υπόθεση ντόπινγκ με επίκεντρο την κινεζική κολύμβηση, συγκεκριμένα με την αποκάλυψη ότι 23 αθλητές/τριες της χώρας έλαβαν άδεια από τον WADA να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2021, παρότι είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένη ουσία.