Όταν η κοινωνία είναι ανήμπορη να δημιουργήσει κράτος, τότε το κράτος πρέπει να δημιουργήσει κοινωνία. Charles Maurice de Talleyrand, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Εκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από την Ολυμπιακή Εκεχειρία

15 Απριλίου, 2024

Έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας παρουσιάζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, με τίτλο «Αθλητισμός και αδερφοσύνη» εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, Ζαν-Λικ Λαβό, ο οποίος θα την εγκαινιάσει μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 19:00.

Η έκθεση δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Απαρτίζεται από 24 φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που προβάλλουν στιγμιότυπα τόσο από ολυμπιακές διοργανώσεις όσο και από διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτυπώνοντας στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης με κοινό παρονομαστή τον αθλητισμό. Επιτρέπει έτσι να αναλογιστούμε το πώς ο αθλητισμός διευκολύνει την επαφή, τον διάλογο, τη φιλία και την αδελφοσύνη μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε την παύση των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Στη σύγχρονη εποχή ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, παροτρύνοντας τα έθνη να διακόψουν τις εχθροπραξίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να συμβάλουν στο πνεύμα ενότητας και ειρήνης. Για τους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η ευκαιρία να δοθεί νέα πνοή στις αξίες του Ολυμπισμού και να γιορτάσει ο πλανήτης τις στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης που βιώνουν οι αθλητές, οι ομάδες τους και το κοινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας.