Οι περισσότεροι άνθρωποι της δράσης πιστεύουν στην μοίρα και οι περισσότεροι άνθρωποι της σκέψης πιστεύουν στην πρόνοια. Honore de Balzac, 1799-1850, Γάλλος συγγραφέας

Έξυπνα ρούχα καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος

3 Ιουλίου, 2024

Τα ρούχα μπορεί να είναι σύντομα σε θέση να καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Μπαθ, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Designing Interactive Systems» στην Κοπεγχάγη.

Στην έρευνα, αβλαβείς χαμηλές τάσεις πέρασαν μέσα από αγώγιμες κλωστές που ράφτηκαν στις ραφές ενδυμάτων με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Η αντίστασή τους άλλαζε με την κίνηση του σώματος του χρήστη. Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων μπόρεσαν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιήσουν δεδομένα κίνησης για να αντιστοιχίσουν την κίνηση του σώματος με συγκεκριμένες στάσεις ή χειρονομίες, όπως φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις.

Η έρευνα ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατασκευή ψηφιακών ενδυμάτων που ανιχνεύουν και καταγράφουν τις κινήσεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι είναι σήμερα δυνατόν με κινητά τηλέφωνα και έξυπνα ρολόγια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η έρευνα θέτει τις βάσεις για τους σχεδιαστές ηλεκτρονικών υφασμάτων και τους κατασκευαστές ενδυμάτων να δημιουργήσουν ρούχα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άσκηση, τη φυσιοθεραπεία και την αποκατάσταση.

Μ. Κουζινοπούλου

Φωτογραφία: Olivia Ruston