Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Thomas Sowell, Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής

Έκλεισαν τα σχολεία στο Νέο Δελχί λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

8 Νοεμβρίου, 2023

Με την ποιότητα του αέρα να έχει επιδεινωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, έκλεισε σήμερα όλα τα σχολεία για μια παρατεταμένη περίοδο, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για την προστασία των κατοίκων από την αύξηση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Οι τιμές δείκτη ποιότητας του αέρα ξεπέρασαν το 320, ένα επίπεδο το οποίο ο ελβετικός όμιλος IQAir χαρακτηρίζει “επικίνδυνο”, παρότι δεν είναι εξίσου κακό με το 400 που είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Τα σχολεία στην πρωτεύουσα θα παραμείνουν κλειστά από αύριο μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο μιας περιόδου χειμερινών διακοπών, η οποία ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο, αναφέρει η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη έχουν ήδη κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για την υγεία των μικρών παιδιών.

Η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο με πληθυσμό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, έχει σταματήσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και από την επόμενη εβδομάδα επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση των οχημάτων, ενώ ζητεί και από τα γειτονικά κρατίδια να ελέγχουν το κάψιμο των υπολειμμάτων από τις σοδειές τους.

Αγρότες στην Παντζάμπ και στην Χαριάνα συνήθως καίνε καλαμιές από τις σοδειές ρυζιού που περίσσεψαν μετά τον θερισμό τους στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου για να καθαρίσουν γρήγορα τα χωράφια τους προτού καλλιεργήσουν τις σοδειές σιταριού.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται επί σειρά ετών και ο καπνός που προκύπτει από το κάψιμό τους συνήθως συμβάλλει κατά 30% με 40% στη μόλυνση στο Δελχί την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την SAFAR.

Χθες Τρίτη, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε τα κρατίδια που περιβάλλουν το Νέο Δελχί να αναγκάσουν τους αγρότες να σταματήσουν να καίνε τα υπολείμματα από τις σοδειές.