Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Βιβλίο- Αφορμές για Συζητήσεις και Πρωτοβουλίες Ενάντια στην Έμφυλη Βία» στις 21/11/23, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με μεγάλη συμμετοχή ακαδημαϊκών και μελών της φοιτητικής κοινότητας του ΠΑ.Δ.Α.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, έκανε αναφορά στα διαφορετικά είδη βίας, τη σεξουαλική, τη σωματική, την ψυχολογική και την οικονομική και τόνισε ότι αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι η πρόληψη και στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις και δράσεις. Για αυτούς τους λόγους, υπογράμμισε ο κ. Καλδής, είναι απαραίτητη η υποστήριξη και ενίσχυση των δράσεων της ΕΙΦΚΔ, σημειώνοντας ότι ως πανεπιστημιακή κοινότητα, το ΠΑ.Δ.Α., επιδεικνύει, όπως θα αναμενόταν, μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές βίας, εκκινώντας από τον εκφοβισμό και ενθαρρύνοντας την υποβολή καταγγελιών όχι με σκοπό την τιμωρία, αλλά για να υπάρξει μια επαναδιάταξη σχέσεων με σωστές κοινωνικές ισορροπίες. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ πρόταξε την αναγκαιότητα πρωτοβουλιών ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν αποτελεσματικά, όπως αυτή της 23ης Νοεμβρίου στο Ίδρυμά μας και πάνω από όλα την αναγκαιότητα συλλογικής προσπάθειας. Αυτό που απαιτείται, κατέληξε ο κ. Καλδής, είναι να σπάσει το τείχος σιωπής και να αναγνωρισθεί το πρόβλημα με σκοπό την αντιμετώπισή του.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑ.Δ.Α., κ. Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη βία λόγω φύλου, που αποστερεί την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την αυτονομία των θυμάτων. Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτό τον τομέα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει και να οδηγήσει σε διαδικασία αναστοχασμού, σε επίπεδο οικογένειας, κοινωνίας και πολιτικού συστήματος, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και αμέτοχες.
Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑ.Δ.Α., Καθηγήτρια Αθηνά Αλεξοπούλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΙΦΚΔ για την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε μέσα από την εμπειρία και τις διηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητριών, γιατί όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το θέμα, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι/ες είμαστε για να το καταπολεμήσουμε, αλλά και να δώσουμε το μήνυμα και τη δέσμευση απέναντι στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας ότι δεν είναι μόνες και μόνοι στο όραμά τους να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς, θα ζουν και θα υπηρετούν τους ρόλους τους, απολαμβάνοντας την ελευθερία και το σεβασμό που τους αξίζει».
Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑ.Δ.Α., Καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου ανέλυσε τις εκφάνσεις της έμφυλης βίας, υπογραμμίζοντας ότι στο ακρότατο σημείο μπορεί να οδηγήσει σε γυναικοκτονία, στην ανθρωποκτονία δηλαδή γυναικών από πρόθεση, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες, προσθέτοντας ότι η έμφυλη βία στρέφεται και εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ, ως τιμωρία για όσους και όσες αψηφούν τις νόρμες του κοινωνικού φύλου. Σχετικά με τις επιπτώσεις της, εκτός από τη σωματική υγεία που κλονίζεται σοβαρά, η κα Παπαγεωργίου ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των θυμάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό να προάγεται η ισότητα των φύλων και η καταπολέμηση του σεξισμού, έργο που φέρνει εις πέρας με επιτυχία η ΕΙΦΚΔ του ΠΑ.Δ.Α. και απαιτεί τη συνδρομή όλων μας.
Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑ.Δ.Α., Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου ανέλυσε την έννοια της έμφυλης βίας, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, που ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο απέναντι στην έμφυλη βία με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμησή της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπογράμμισε η κα Σγουροπούλου είναι ότι τα εγκλήματα αυτά αφορούν στον «σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας», δηλαδή σε νούμερα που δεν καταγράφονται και για το λόγο αυτό τα θύματα πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται να μιλούν και να καταγγέλλουν. Η κα Σγουροπούλου πρόταξε επιπλέον τη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στις ίσες ευκαιρίες, καθώς και τη διασφάλιση υγιούς και ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες.
Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες στη συνέχεια, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς, ανέλυσαν στις παρουσιάσεις τους τις μορφές κακοποίησης, περιέγραψαν τα κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια που ενθαρρύνουν την έμφυλη βία και ανέδειξαν τις ορθές προσεγγίσεις στις εκφάνσεις του φαινομένου, καθώς και τις ακολουθητέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και εξάλειψή του σε συνάρτηση με τις αρχές της ισότητας και της συμπερίληψης. Οι εκλεκτές ομιλήτριες και παρουσιάσεις τους είχαν ως εξής: Σεβαστή Χατζηφωτίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Φύλου και Ενδοοικογενειακής Βίας, Κοσμητόρισσα Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, βιβλίο: Κοινωνική Εργασία και Ενδοοικογενειακή Βία.
Ντίνα Βαΐου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βιβλίο: Η αθέατη εργασία των γυναικών στη συγκρότηση της πόλης. Όψεις της Αθήνας μετά τη μεταπολίτευση.
Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βιβλίο: Όψεις Φύλου και Διακρίσεων.
Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρ. Διευθύντρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, βιβλίο: Έμφυλη βία-Βία κατά των γυναικών.
Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Σπουδές Φύλου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ), βιβλίο: Πολιτικές Ισότητας των Φύλων. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα.
Η έναρξη και το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε από την Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Πρόεδρο της ΕΙΦΚΔ ΠΑ.Δ.Α., Κωνσταντίνα Σκλάβου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συντονίστηκε από την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή, Πρόεδρο Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Μέλος ΕΙΦΚΔ ΠΑ.Δ.Α. και τη Δέσποινα Κομπότη, Λέκτορα Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Μέλος ΕΙΦΚΔ ΠΑ.Δ.Α.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων και παρεμβάσεων από το κοινό με αντικείμενο τις προοπτικές και κατευθύνσεις γύρω από τα θέματα ισότητας και την έμφυλη βία. Συντονίστριες ήταν η Ελένη Παπούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Αν. Πρόεδρος ΕΙΦΚΔ ΠΑ.Δ.Α. και η Σοφία Ασωνίτου, Αν. Καθηγήτρια Λογιστικής Εκπαίδευσης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μέλος ΕΙΦΚΔ ΠΑ.Δ.Α.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watchv=G-N-coKISDE