Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ.  Αρχαίος Έλληνας ιστορικός

Εκδήλωση για το δημογραφικό στο Μέγαρο Μουσικής

29 Νοεμβρίου, 2023

Εκδήλωση με τίτλο “Δημογραφικό: Είναι αναστρέψιμες οι δυσμενείς προοπτικές;”, που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις και η Κίνηση Πολιτών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

   Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης, συμμετείχαν οι: Μιχάλης Αργυρού, καθηγητής Οικονομικών στο ΠΑ.ΠΕΙ, και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους, και πρώην Επίτροπος ΕΕ, υπουργός, βουλευτής, Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην βουλευτής, και μέλος advisory board της διαΝΕΟσις, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

   Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και πρώην επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, και ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου.

   «Το δημογραφικό είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα. Εμείς απόψε θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα από την πλευρά των λύσεων», ανέφερε ο κ. Καρβούνης και τόνισε πως το δημογραφικό πρόβλημα, πέραν της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη της χώρας, επιδρά αρνητικά και στην υπόσταση της Ελλάδας ως έθνους.

   Ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, σημείωσε από την πλευρά του πως το δημογραφικό θέμα είναι πολύπλοκο,πολύπλευρο και οι λύσεις του δεν είναι πάντοτε εύκολες. «Επειδή πιστεύουμε ότι αγγίζει πολλά θέματα, την οικονομία, την παραγωγικότητα, τα μεγέθη του εθνικού μας εισοδήματος, την ίδια μας τη γεωπολιτική υπόσταση και πολλά άλλα, θέλουμε να το έχουμε ψηλά στην ατζέντα, γι΄αυτό και σήμερα είμαστε εδώ και υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια – και να υποσχεθούμε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να ενεργούμε κατά τον ίδιο τρόπο».

   Η διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα σειράς ερευνών της διαΝΕΟσις γύρω από το ζήτημα του δημογραφικού στην Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το δημογραφικό έχει διάφορες προεκτάσεις από τις εκπαιδευτικές πολιτικές, το ασφαλιστικό, τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, τα θέματα ασφάλειας, άμυνας και κυρίως αυτό που έχουμε δει, είναι ό,τι είναι γνωστά και στο ευρύ κοινό – και συγκεκριμένα στη μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που κάνουμε στον οργανισμό – καθώς ως Νο 1 απειλή για το μέλλον των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι το δημογραφικό και η μείωση του πληθυσμού».

   Ο Μιχάλης Αργυρού, στο ζήτημα τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, δευκρινίζει ότι δεν υπάρχει μυστική συνταγή. «Είναι συνισταμένη οικονομικής, ασφαλιστικής, προνοιακής, στεγαστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως επίσης και πολιτικής του δημοσίου συστήματος υγείας. Επειδή όμως αυτά τα πράγματα ακουμπάνε το δημογραφικό, πρέπει να είναι καλά συντονισμένα. Άρα, σε επίπεδο κυβερνητικό, χρειάζεται μια συντονισμένη συνολική προσέγγιση, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που θα δίνει τα κατάλληλα κίνητρα στους ανθρώπους να συμπεριφερθούν όπως θα ήθελαν». 

   Η ‘Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, τόνισε πως «ενώ οι τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι εύκολες, για το δημογραφικό από μόνο του δύσκολα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς δεν είναι από τα πράγματα που αναστρέφονται. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την καθοδική πορεία».

   Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, εστιάζοντας στις δημογραφικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα αναφερόμενη στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, επεσήμανε τα εξής: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους αυτούς. Εάν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν αποκτήσουν φωνή, δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε ποτέ. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, δεν είναι ένα είδος, στο μέλλον δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε ότι θα είναι, θ’ αλλάζουν. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ευημερία τους συμπλέκεται εν πολλοίς και καθορίζει την ποιότητα ζωής όλων των υπολοίπων».

   Ο Δημήτρης Χριστόπουλος ανέφερε από πλευράς του: «Όταν συζητάμε για το δημογραφικό, οφείλουμε να βγούμε από αυτή τη ‘λούμπα’, περί υπογεννητικότητας, αλλά να βγούμε και από κάτι άλλο: την πεποίθηση ότι το δημογραφικό είναι ένα ερώτημα το οποίο σχετίζεται με το έθνος. Αν ρωτήσετε τον μέσο Έλληνα ποιες είναι οι συνδηλώσεις, τα συμφραζόμενα του δημογραφικού, θα σου πει ότι οι Έλληνες δεν γεννάνε. Το δημογραφικό όμως ως επίδικο αφορά τον πληθυσμό. Το δημογραφικό δεν νοιάζεται εάν ο άλλος είναι Έλληνας, Τούρκος, Αλβανός ή ‘Αγγλος. Εάν είναι μαύρος, κόκκινος ή κίτρινος. Έχουμε όμως το θάρρος να το πούμε, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία του; Δεν είναι εύκολο. Εάν όμως δεν έχουμε το θάρρος, τότε κάθε φορά θα μοιρολογούμε γι΄αυτά που χάσαμε».

   Σημειώνεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η διαΝΕΟσις έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.