Το να είσαι ανεπηρέαστος από την κοινή γνώμη είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επιτύχεις οτιδήποτε μεγάλο. - Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

Εκδήλωση αφιερωμένη στην γλώσσα και τον πολιτισμό μας πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ

24 Φεβρουαρίου, 2024

Αφιερωμένη στην γλώσσα και τον πολιτισμό μας ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ με την συμμετοχή μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μικρές ομάδες παιδιών από έξι συνολικά σχολεία (2ο ΓΕΛ Πυλαίας, Κολλέγιο Ανατόλια, 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου -Κορδελιού και 2ο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης) παρουσίασαν μέσα από κείμενα την μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας σε μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σωματείου Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, που γίνεται σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

“Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας έχει εμπνεύσει πολλές άλλες γλώσσες. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα σωματεία υπηρετούν, αγαπούν και προβάλλουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την γλώσσα μας. Από την άλλη η πολιτεία έχει την ευθύνη και θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη παραπάνω την παρουσία μας στην ομογένεια και να δώσουμε την δυνατότητα στα ελληνόπουλα να μάθουν την γλώσσα μας. Συναντούμε όμως και ξένους φιλέλληνες που θέλουν να μάθουν ελληνικά. Είμαστε περήφανοι για την ελληνική γλώσσα και θα πρέπει να την αναδεικνύουμε και να την υπηρετούμαι” τόνισε ο ΥΜΑΘ, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Από την άλλη ο Νίκος Παπαποστόλου, συντονιστής γλωσσικών θεμάτων για τη Βόρεια Ελλάδα του πολιτιστικού σωματείου Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας τόνισε: «Στόχος μας είναι η διατήρηση, η διάδοση και η προβολή της γλώσσας μας.Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν στην διάδοση της γλώσσας μας. Για εμάς έχει σημασία που πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά. Οι μαθητές από έξι σχολεία είναι μαζί μας. Μίλησα μαζί τους και χάρηκα που είδα ότι αγαπούν την ελληνική γλώσσα και την φιλοσοφία», ανέφερε ο κ. Παπαποστόλου.

Κ.Π.