Ο λαός της Αϊτής «συνεχίζει να υφίσταται παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του» καθώς τη χώρα λυμαίνονται συμμορίες, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γουίλιαμ Ο’ Νιλ, ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Πρέπει να τελειώσει αυτή η παρατεινόμενη αγωνία. Πρόκειται για κούρσα με τον χρόνο», δήλωσε ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στην Αϊτή ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος της Καραϊβικής.
Αντιμέτωπη με συμμορίες που συνεχίζουν να προμηθεύονται όπλα και πυρομαχικά παρά το διεθνές εμπάργκο, η αστυνομία δεν διαθέτει «τις επιμελητειακές και τεχνικές δυνατότητες» που απαιτούνται «για να τις αντιμετωπίσει», διαπίστωσε ο κ. Ο’ Νιλ.
Η πολυεθνική αποστολή υποστήριξης ασφαλείας (ΠΑΥΑ), που έχει πράσινο φως του ΟΗΕ, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί παρά κατά «λιγότερο από το ένα τέταρτο του προβλεπόμενου προσωπικού της», τα υλικά μέσα της είναι «ελλιπή» και οι πόροι «ανεπαρκείς», συνέχισε.
Συμμορίες συνεχίζουν να ελέγχουν πάνω από το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και τους κυριότερους οδικούς άξονες της χώρας.
Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι τουλάχιστον 700.000, από τους οποίους οι μισοί και πλέον είναι παιδιά, ενώ σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται οξεία διατροφική ανασφάλεια, θύμισε ο ειδικός.
«Η σεξουαλική βία, που χρησιμοποιείται σαν όπλο από τις συμμορίες για τον έλεγχο του πληθυσμού, αυξήθηκε δραστικά τους τελευταίους μήνες», συνέχισε ο κ. Ο’ Νιλ.
Συμμορίες επιδίδονται εξάλλου ολοένα περισσότερο σε «εμπορία παιδιών», καθώς και σε «εξαναγκαστική στρατολόγηση» ανηλίκων, που χρησιμοποιούν συχνά για «επιθέσεις εναντίον δημόσιων θεσμών» και «επιχειρήσεων της αστυνομίας».
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο ειδικός του ΟΗΕ επέμεινε ότι η διεθνής αποστολή πρέπει να λάβει μέσα που να είναι «αποτελεσματικά» για να υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία, καθώς και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας – πάνω απ’ όλα το στοχευμένο εμπάργκο όπλων.
Ο ειδικός επιτετραμμένος κάλεσε ακόμη τις μεταβατικές αρχές της Αϊτής, που ανέλαβαν μετά την παραίτηση του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί την άνοιξη, να «αγωνιστούν κατά της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης» που συνέβαλαν να βυθιστεί η χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.
«Οι λύσεις είναι εδώ, υπάρχουν ήδη. Όμως οι προσπάθειες πρέπει να διπλασιαστούν αμέσως», έκρινε.