Στο βασίλειο των ιδεών, όλα εξαρτώνται από τον ενθουσιασμό. Στον πραγματικό κόσμο, όλα στηρίζονται στην επιμονή - Βόλφγκανγκ Γκαίτε

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ Αλεξάνδρα Ασημάκη: Η επιστροφή ενός θρύλου

8 Δεκεμβρίου, 2023

Μία λιτή πρόταση δέκα λέξεων, στην κατάληξη του δελτίου Τύπου που εξέδωσε χθες βράδυ η ΚΟΕ σχετικά με την αποχώρηση της τραυματισμένης Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη από την προετοιμασία της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή: «Στην Εθνική ομάδα θα ενσωματωθεί από αύριο (8/12) η Αλεξάνδρα Ασημάκη». Και κάπως έτσι, μία θρυλική μορφή του παγκόσμιου (και όχι μόνο του ελληνικού) πόλο, επανέρχεται και στο διεθνές προσκήνιο, τρία χρόνια μετά την -προσωρινή, όπως αποδείχθηκε- αποχώρησή της από την ενεργό δράση και περίπου 4,5 χρόνια αφότου αγωνίστηκε για τελευταία φορά με το εθνόσημο στο σκουφάκι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο ακριβώς για «κεραυνό εν αιθρία». Μετά την επάνοδό της στις πισίνες με τον «δικό της» Άλιμο και ιδιαίτερα μετά το περσινό πρωτάθλημα της Α1 και την εξαιρετική φετινή ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας στο Champions League γυναικών, η Ασημάκη είχε αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» επιστροφής στην εθνική, όμως ο τελευταίος λόγος ανήκε στην Αλεξία Καμμένου. Η ομοσπονδιακή τεχνικός δεν συμπεριέλαβε την 35χρονη πολίστρια στις κλήσεις της, ούτε στα ενδιάμεσα καμπ (αυτό ήταν λογικό), ούτε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, η οποία εξελίσσεται από την περασμένη Δευτέρα (4/12). Μέχρι που, ο τραυματισμός της Μυριοκεφαλιτάκη, έφερε την ανατροπή και άνοιξε διάπλατα την πόρτα της μεγάλης επιστροφής για την άλλοτε αρχηγό της «γαλανόλευκης».

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη θα βρεθεί πλέον συμπαίκτρια με πολίστριες που δεν είχαν καν γεννηθεί, όταν η ίδια έκανε ντεμπούτο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε ηλικία 17 ετών, το 2005. Στην τεράστια καριέρα της, κατέγραψε 326 συμμετοχές και 527 γκολ με την εθνική ομάδα, με την οποία συμμετείχε σε έξι Παγκόσμια και ισάριθμα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ήταν μέλος της 13άδας που αγωνίστηκε το 2008 στο Πεκίνο, στην τελευταία ως τώρα συμμετοχή της εθνικής γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το Ευρωπαϊκό του Ιανουαρίου, ξεκινά η προσπάθεια επιστροφής της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς και, αν ο στόχος επιτευχθεί (είτε στο Αϊντχόφεν είτε στο Παγκόσμιο της Ντόχα τον Φεβρουάριο), η Ασημάκη είναι πολύ πιθανό να δώσει το «παρών» στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού για δεύτερη φορά στην καριέρα της και μετά από 16 χρόνια. Όταν θα γίνει η τελετή έναρξης στο Παρίσι, θα έχει κλείσει πια τα 36…

Το πόσο μπορεί να βοηθήσει αγωνιστικά η πολύπειρη φουνταριστή, που θα αποτελέσει δίδυμο στα 2μ. με την -διάδοχό της- Έλενα Ξενάκη, μένει να φανεί στην πράξη. Αν, πάντως, κρίνει κανείς από τις εμφανίσεις της στα πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια του Champions League και με απαραίτητη προϋπόθεση τη σωστή διαχείριση του χρόνου συμμετοχής της, οι αντίπαλες αμυντικοί θα προβληματιστούν πολύ. Για μια ολόκληρη γενιά πολιστριών, άλλωστε, το… συναπάντημα με την Ασημάκη αποτελούσε «εφιάλτη»! Η ανάδειξή της σε κορυφαία πολίστρια του κόσμου και της Ευρώπης το 2011, από τις αντίστοιχες διεθνείς συνομοσπονδίες, αποτελεί την ύψιστη προσωπική της τιμή, όμως δεν είναι καθόλου αμελητέο ότι, σε ψηφοφορία μεταξύ ειδικών που διοργάνωσε το 2020 η έγκριτη ιστοσελίδα Total-Waterpolo, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερ επτάδα του 21ου αιώνα. Ουσιαστικά, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η κορυφαία φουνταριστή όλων των των εποχών στο γυναικείο πόλο και η «μυθιστορηματική» επιστροφή της στην εθνική μπορεί να γιγαντώσει τον μύθο της.

Από εκεί και πέρα, η εμπειρία και η νοοτροπία της είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν τις νεότερες διεθνείς ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων που ακολουθούν. Διοργανώσεις που παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στην ίδια να εμπλουτίσει το πλούσιο σε διακρίσεις παλμαρέ της, το οποίο περιλαμβάνει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Σανγκάης, τρία ασημένια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ένα χρυσό και τρία χάλκινα σε World League, ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο και ένα χάλκινο σε Μεσογειακούς Αγώνες. Αναφερόμαστε φυσικά μόνο στα επιτεύγματα με την εθνική ομάδα, γιατί, αν προστεθούν και τα συλλογικά, η λίστα είναι τεράστια.

Η καριέρα της Ασημάκη στις εθνικές ομάδες σε αριθμούς:

Α. Γυναίκες
326 Συμμετοχές (2005-2020)
527 γκολ (2η)

Ολυμπιακοί Αγώνες: 1
2008 Πεκίνο (1 γκολ)

Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 6
2009 Ρώμη
2011 Σανγκάη, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΟΣΜΟΥ
2013 Βαρκελώνη
2015 Καζάν
2017 Βουδαπέστη
2019 Γκουανγκζού

Γκολ συνολικά: 65

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: 6
2006 Βελιγράδι
2010 Ζάγκρεμπ, ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2012 Αϊντχόφεν, ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2014 Βουδαπέστη
2016 Βελιγράδι
2018 Βαρκελώνη, ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Γκολ συνολικά: 65 (1η)

Παγκόσμια Κύπελλα: 2
2006 Τιανζίν
2010 Κράιστσερτς

Γκολ συνολικά: 15

World League (Τελικές φάσεις): 6
2005 Κίρισι, ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2007 Μόντρεαλ, ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2009 Κίρισι
2010 Σαν Ντιέγκο, ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2011 Τιανζίν
2012 Τσανκτσού, ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Γκολ συνολικά: 144

Ευρωπαϊκά Κύπελλα: 2
2018 Ποντεβέδρα, ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2019 Τορίνο

Γκολ συνολικά: 5

Μεσογειακοί Αγώνες: 1
2018 Ταραγόνα, ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Γκολ: 6

Β. Νέες γυναίκες
Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 2
2005 Περθ
2007 Πόρτο

Γκολ συνολικά: 10

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: 2
2004 Μπάρι, ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2006 Κίρισι

Γκολ συνολικά: 21

Γ. Νεάνιδες
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: 2
2003 Έμεν
2005 Πόρτο

Γκολ συνολικά: 24

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ