Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις. Μπορούμε να την υποστηρίζουμε μόνο με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για την κοινωνία. Peter Drucker, 1909-2005, Αυστριακός γκουρού του management

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ Αφιέρωμα στο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της περιόδου 2024-25

12 Οκτωβρίου, 2024

Η μάχη για τη δεύτερη θέση αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα της Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών για την περίοδο 2024-25.

Από τη στιγμή που ο ήδη απόλυτος κυρίαρχος Ολυμπιακός άνοιξε ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» με τους υπόλοιπους, ο 12ος συνεχόμενος τίτλος (και 28ος από καταβολής Α1 κατηγορίας, το 1987) μοιάζει «καπαρωμένος» πριν καν αρχίσει η σεζόν, με τους «ερυθρόλευκους» να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην προσπάθεια επανόδου στην κορυφή της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η αποχώρηση βασικών στελεχών από τη… μόνιμη δεύτερη Βουλιαγμένη «ανοίγει την όρεξη» σε Απόλλωνα Σμύρνης, Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, ίσως και ΠΑΟΚ, που θα επιχειρήσουν να αφήσουν τον ΝΟΒ εκτός τελικών, για πρώτη φορά μετά το 2015.

Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών περιλαμβάνει πολλές… ταχύτητες. Ο Ολυμπιακός είναι μία κατηγορία μόνος του, ακολουθούν οι ομάδες που θα παλέψουν για την τετράδα, κάποιες που… προορίζονται για τη μέση της κατάταξης και οι υπόλοιπες.

Εκεί, στην τελευταία «ταχύτητα», εντοπίζεται και το -ολοένα και αυξανόμενο- πρόβλημα, με σωματεία που δυσκολεύονται πολύ να συνθέσουν αξιόμαχο ρόστερ και απέχουν αρκετά σε επίπεδο, όχι μόνο από τις ομάδες της πρώτης τετράδας, αλλά και από εκείνες της μεσαίας δυναμικής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για φέτος είναι η ΑΕΚ, που μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να δηλώσει μία 13άδα παικτών, αλλά και το Περιστέρι (ομάδα που πέρυσι μετείχε στην Ευρώπη), που μετά την αποχώρηση του χρηματοδότη του, Φίλιππου Κότση, κινήθηκε υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό μπάτζετ. 

Αισθητή θα είναι σίγουρα η απουσία του ΝΟ Χανίων, που υποβιβάστηκε πέρυσι (αλλά είναι το μεγάλο φαβορί της Α2 για να επανέλθει άμεσα), ενώ μετά από πολλά χρόνια η Πάτρα θα έχει διπλή παρουσία, καθώς μετά τον ΝΟΠ, ανέβηκε και η ΝΕΠ.

Αμφότερες οι αχαϊκές ομάδες, όμως, αποχαιρέτησαν τα μεγάλα ταλέντα τους, που πήραν νωρίς-νωρίς το δρόμο για την πρωτεύουσα (ο Απόστολος Γεωργαράς από τον ΝΟΠ στον Παναθηναϊκό και ο Σπύρος Λυκούδης από τη ΝΕΠ στον Ολυμπιακό).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Με τη συμμετοχή 16 ομάδων θα διεξαχθεί και το φετινό πρωτάθλημα, με το σύστημα να είναι το ίδιο με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Στην Α΄ φάση, που αρχίζει το Σάββατο (12/10) και θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, σχηματίστηκαν δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων: Στον Α΄ όμιλο μετέχουν οι Βουλιαγμένη, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Υδραϊκός, Εθνικός, Παλαιό Φάληρο, ΝΟ Πατρών και ΝΟ Λάρισας ενώ τον Β΄ όμιλο απαρτίζουν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Απόλλων Σμύρνης, Περιστέρι, Γλυφάδα, Χίος, ΑΕΚ και ΝΕ Πατρών.

Οι πρώτοι τέσσερις κάθε ομίλου σχηματίζουν το Γκρουπ 1 της Β΄ φάσης και οι υπόλοιποι το Γκρουπ 2, μεταφέροντας το σύνολο της βαθμολογίας τους από την Α΄ φάση. Στη Β΄ φάση (22 Φεβρουαρίου-16 Απριλίου) κάθε ομάδα δίνει από οκτώ παιχνίδια, απέναντι στις ομάδες του γκρουπ που προέρχονται από τον άλλο όμιλο (δεν ξαναπαίζουν μεταξύ τους δηλαδή οι ομάδες που αναμετρήθηκαν στην Α΄ φάση).

Οι πρώτοι δύο του γκρουπ 1 εξασφαλίζουν την απευθείας πρόκριση για τα ημιτελικά των πλέι-οφ, ενώ οι ομάδες που θα πάρουν τις θέσεις 3-6 παίρνουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε σειρές “best of 3” (δηλαδή στις δύο νίκες).

Οι νικητές αυτών των ζευγαριών περνούν στην τετράδα, ενώ οι ηττημένοι θα αγωνιστούν για τις θέσεις 5-8, αντιμετωπίζοντας τις ομάδες που θα προκύψουν από τα play-in. Εκεί, το σύστημα αλλάζει εκ νέου και επιστρέφει στο format που υπάρχει στο NBA. Δηλαδή, ο 7ος του γκρουπ 1 υποδέχεται τον 8ο και ο νικητής προκρίνεται στα πλέι-οφ.

Ο ηττημένος θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία, φιλοξενώντας τον νικητή της αναμέτρησης, ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο του γκρουπ 2, για να προκύψει η όγδοη και τελευταία ομάδα των πλέι-οφ.

Ολοι οι αγώνες των play-in είναι νοκ-άουτ, ενώ επισημαίνεται ότι οι δύο ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ των πλέι-οφ θα αγωνιστούν μόνο στα παιχνίδια κατάταξης για τις θέσεις 5-8.

Στα πλέι-άουτ μετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 5-8 του γκρουπ 2 της Β΄ φάσης. Θα σχηματιστούν δύο ζευγάρια (5ος-8ος και 6ος-7ος) που θα αναμετρηθούν σε σειρές “best of 3”, με τους ηττημένους να υποβιβάζονται στην Α2.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη φετινή προκήρυξη, αν η διαφορά μεταξύ των ομάδων που πρόκειται να συναντηθούν στα πλέι-άουτ, υπερβαίνει μετά το τέλος της Β΄ φάσης τους 15 βαθμούς, τότε οι αγώνες δεν διεξάγονται και οι ομάδες καταλαμβάνουν τις θέσεις που είχαν στην κατάταξη μετά το πέρας της κανονικής περιόδου.

Ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος έχει οριστεί η 30η Μαϊου, αν και την ίδια ημέρα αρχίζει το final-4 του Champions League στη Μάλτα, όπου είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει ο Ολυμπιακός. Ετσι κι αλλιώς, βέβαια, είναι απίθανο η σειρά των τελικών να φτάσει τους πέντε αγώνες.

Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ 16 ΟΜΑΔΩΝ
Με κριτήριο πάντα τη διάκριση στην Ευρώπη και στόχο την κατάκτηση του Champions League, ο Ολυμπιακός έκανε κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά του από τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά προοιωνιζόταν ένα ήσυχο καλοκαίρι στον Πειραιά, αφού παρά τις αποχωρήσεις των Μάρκο Μπίγιατς, Μάρτον Βάμος και Γιώργου Δερβίση, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκαναν εντυπωσιακές κινήσεις, αρκούμενοι στην απόκτηση δύο νεαρών παικτών (του Βαγγέλη Πούρου και του Σπύρου Λυκούδη), καθώς και του έμπειρου Παναγιώτη Τζωρτζάτου, που θα πλαισιώσει στην εστία τον Μάνο Ζερδεβά (όπως συμβαίνει και στην εθνική).

Οταν όμως ανέκυψαν τα προβλήματα και η αβεβαιότητα στην Προ Ρέκο, οι πρωταθλητές ήταν εκεί για να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία. Ετσι, ο Κώστας Κάκαρης επέστρεψε μετά από τρία χρόνια στο λιμάνι, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ο κορυφαίος φουνταριστός στον κόσμο, ενώ ο Γκέργκο Ζάλανκι δεν αποτελεί απλά τον αντικαταστάτη του Βάμος, αλλά μία σημαντική αναβάθμιση, αφού ο Ούγγρος αριστερόχειρας αναδείχθηκε κορυφαίος πολίστας του κόσμου για το 2023.

Με τους νεοαποκτηθέντες και το προϋπάρχον υλικό που έχει στα χέρια του, ο Χέρβο Κόλιανιν μπορεί να «χτίσει» μία πανίσχυρη ομάδα που θα παλέψει με αξιώσεις για την κορυφή της Ευρώπης, ενώ στις εγχώριες διοργανώσεις θα είναι είδηση ακόμη και αν απειληθεί σε κάποιο ματς.

Η Βουλιαγμένη έχασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολύ σημαντικούς παίκτες και πλέον ελάχιστα θυμίζει την ομάδα που πριν από 16 μήνες έφτασε στην τετράδα του Champions League. Τζωρτζάτος, Καπότσης, Παπασηφάκης και Κουρούβανης αποχώρησαν από το Λαιμό και η απόφαση του ΝΟΒ ήταν να στραφεί για άλλη μία φορά στις ακαδημίες του, που δεν παύουν να βγάζουν σπουδαία ταλέντα.

Ετσι, πέρα από τους δύο παραμένοντες ξένους, τον Σέρβο φουνταριστό Νεμάνια Ούμποβιτς και τον Αμερικανό αμυντικό Ντίλαν Γούντχεντ (αμφότεροι ανέβηκαν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι), οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας είναι 23 ετών και κάτω και ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου στα 20 έτη.

Οι Στάθης Καλογερόπουλος και Αριστείδης Χαλυβόπουλος καλούνται, υπό την καθοδήγηση του Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς, να δείξουν το δρόμο στους νεότερους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγάλα ταλέντα της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Η απειρία προφανώς είναι ένα πρόβλημα για τη φετινή «έκδοση» της Βουλιαγμένης και, δεδομένης της ενίσχυσης των ανταγωνιστών της, η διατήρηση της δεύτερης θέσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Μεγάλο «στοίχημα» αποτελεί η εξέλιξη του 22χρονου τερματοφύλακα Μάκου Ανδρεάδη, που θα είναι πλέον βασικός, αλλά και νεότερων παικτών, όπως ο 16χρονος Δημήτρης Χατζής και ο 18χρονος Νίκος Γιαννάτος, οι οποίοι θα επωμιστούν μεγάλο βάρος.

Παρά την απροσδόκητη επιτυχία της περσινής τρίτης θέσης, ο ΠΑΟΚ δεν παρέκκλινε ούτε… εκατοστό από τη μέθοδό του. Διατηρεί τον ίδιο κορμό, τον ίδιο προπονητή, το ίδιο δίδυμο ξένων (τον Κροάτη Μαρίν Ντέλιτς και τον Ολλανδό Γέσε Κούπμαν) και δίνει ευκαιρίες στα παιδιά των ακαδημιών του.

Ο Θανάσης Χρυσοσπάθης επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε, φέρνοντας μαζί του εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο, ενώ σημαντικές βοήθειες αναμένεται να δώσει και ο Χρήστος Μπιτσάκος.

Ο «δικέφαλος του βορρά» δεν κατάφερε να συνεχίσει στην Ευρώπη και δύσκολα θα «χωρέσει» στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου, αλλά ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου έχει «χτίσει» μία ομάδα με χαρακτήρα και μαχητικό πνεύμα, που στα πλέι-οφ είναι «μπελάς» για σχεδόν οποιονδήποτε αντίπαλο. Και πέρυσι, άλλωστε, οι Θεσσαλονικείς ήταν έκτοι μετά τη Β΄ φάση, αλλά κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τόσο τον Απόλλωνα όσο και τον Παναθηναϊκό.

Η σταδιακή αλλαγή σελίδας στο τμήμα υδατοσφαίρισης του Παναθηναϊκού ξεκίνησε ουσιαστικά στα μέσα της περασμένης χρονιάς, με την απόκτηση του Νίκου Παπανικολάου.

Ο διεθνής φουνταριστός άλλαξε τις ισορροπίες, οι «πράσινοι» -που ήδη διέθεταν μία εξαιρετική αμυντική λειτουργία, βασιζόμενοι στον Σέρβο τερματοφύλακα Ντιμίτριε Ριστίτσεβιτς- βρήκαν σημείο αναφοράς στην επίθεση και ανέβηκαν αμέσως επίπεδο, χάνοντας στις λεπτομέρειες το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Αναζητώντας το βήμα παραπάνω φέτος, το «τριφύλλι» συνέχισε την ενίσχυσή του, αποκτώντας από τη Βουλιαγμένη τους Νίκο Παπασηφάκη και Νίκο Κουρούβανη, οι οποίοι «κουβαλούν» μαζί τους εμπειρίες από ομάδα πρωταθλητισμού.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Μάζης θα έχει στα χέρια του ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ελληνικού πόλο, τον Απόστολο Γεωργαρά που αποκτήθηκε από τον ΝΟ Πατρών, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η μεταγραφή του Βίκτορ Ράσοβιτς, που αναδείχθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Παρίσι με την εθνική Σερβίας.

Η πρόκριση στους ομίλους του Euro Cup φανερώνει τις δυνατότητες του Παναθηναϊκού, που δείχνει ικανός να διεκδικήσει θέση στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Ο αποκλεισμός από τους ημιτελικούς των περσινών πλέι-οφ δρομολόγησε αλλαγές στον Απόλλωνα Σμύρνης, με τον Νίκο Δεληγιάννη να αποχωρεί από τον πάγκο και τα «ηνία» να περνούν στα χέρια του Μαυροβούνιου Πέταρ Ραντάνοβιτς.

Ακολούθησαν σημαντικές διαφοροποιήσεις και στο έμψυχο υλικό της ομάδας, καθώς αποχώρησαν παίκτες με σημαντική προσφορά τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι Γωνιωτάκης και Μόκκας, καθώς και ο Γεωργιανός Νίκα Σουσιασβίλι.

Παράλληλα, όμως, υπήρξαν προσθήκες που φέρνουν την «αμφίβια ταξιαρχία» σημαντικά ενισχυμένη στην εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος.

Ο Μάριος Καπότσης, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο Τόκιο, φέρνει εμπειρία και καθοδήγηση, ο Αγγελος Φώσκολος προσφέρει μία δεύτερη και εξαιρετικά αξιόπιση λύση στη θέση του φουνταριστού, δίνοντας «ανάσες» στον -αναντικατάστατο τα προηγούμενα χρόνια- Μανώλη Σολανάκη, ο Κώστας Λιμαράκης πλαισιώνει στην εστία τον έμπειρο Στέφανο Γαλανόπουλο, ο Χάρης Ρομπόπουλος θα δώσει σημαντικές βοήθειες στην άμυνα στα 2μ. και ο Διονύσης Μπραϊμης στην περιφέρεια.

Ο Σέρβος Μάρκο Ράντοβιτς, προερχόμενος από τον Ερυθρό Αστέρα, θα αποτελέσει τον δεύτερο ξένο της ομάδας, δίπλα στον συμπατριώτη του Νίκολα Μπογκντάνοβιτς, που θα συνεχίσει να… βομβαρδίζει τις αντίπαλες εστίες (πρώτος σκόρερ της Α1 τα δύο προηγούμενα χρόνια).

Αν ο Απόλλωνας πάρει τα αναμενόμενα από τον Μπάμπη Τρούλο (που δεν τα είχε… βρει με τον Δεληγιάννη) και ο Νίκος Γαρδίκας επιστρέψει στα επίπεδα της σεζόν 2022-23, η συμμετοχή στους τελικούς μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα ρεαλιστικός στόχος για τους «κυανόλευκους».

Η απώλεια του Αλέκσα Ουκρόπινα στα μέσα της σεζόν (βρέθηκε ντοπαρισμένος κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ντόχα) «χάλασε» την περσινή χρονιά του Πανιωνίου, που έμεινε εκτός τετράδας και περιορίστηκε στην έκτη θέση.

Παρά τις… αναταράξεις, οι «κυανέρυθροι» διαμόρφωσαν και φέτος ένα αξιόμαχο ρόστερ, με στόχο να επανέλθουν στην τετράδα του πρωταθλήματος, ενώ ήδη κατάφεραν να περάσουν στους ομίλους του Euro Cup.

Οι έμπειροι Αλέξανδρος Γούνας, Κώστας Μουρίκης, Κώστας Γαλανίδης, Κώστας Γκιουβέτσης και Νίκος Κοπελιάδης θα αποτελέσουν και φέτος τη «δύναμη πυρός» για τον Κώστα Δήμου, ενώ ως δίδυμο ξένων μετακόμισαν στη Νέα Σμύρνη, «πακέτο» από τον Υδραϊκό, οι διεθνείς Ιάπωνες Τόι Σουζούκι και Μιτσούρου Τακάτα.

Σημαντικές είναι οι απώλειες των Καλαϊτζή και Λιμαράκη, ενώ ο Πανιώνιος έκανε και κάποιες κινήσεις με το βλέμμα στο μέλλον, προσθέτοντας στο δυναμικό του τους 19χρονους Ανδρέα Μπιτσάκο και Δημήτρη Παρτσόγλου, καθώς και τον 18χρονο Χριστόφορο Τρασάι.

Η αποχώρηση του χρηματοδότη, Φίλιππου Κότση, άλλαξε πλήρως τα δεδομένα στο Περιστέρι, που τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε μία αξιόλογη και σταθερή δύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος. Το ανδρικό τμήμα του συλλόγου απέφυγε τη μοίρα του γυναικείου που διαλύθηκε, αλλά το μπάτζετ και οι στόχοι αναπροσαρμόστηκαν προς τα κάτω.

Ο Κώστας Πασλής αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία τον Κώστα Λούδη και υποχρεώθηκε να φτιάξει ομάδα σχεδόν από την αρχή, αφού ελάχιστοι παίκτες παρέμειναν στο ρόστερ. Εγιναν κάποιες καλές κινήσεις, όπως η απόκτηση του άλλοτε διεθνή τερματοφύλακα Κώστα Φλέγκα από το Παλαιό Φάληρο, του Κώστα Κανδανολεόντα από τον Παναθηναϊκό και του Πέτρου Πρωτοψάλτη από τον Εθνικό, αλλά με πολλά νεαρά παιδιά και χωρίς ξένους, ο ΓΣΠ ξεκινά τη σεζόν με στόχο την παραμονή στην κατηγορία.

Με εν πολλοίς καινούρια σύνθεση θα παραταχθεί στο νέο πρωτάθλημα και ο Υδραϊκός, ο οποίος όμως μοιάζει να διατηρείται σε επίπεδο οκτάδας. Η ομάδα του Νίκου Καραμάνη πήρε αρκετούς παίκτες από την ΑΕΚ (Νίκολα Βούκσεβιτς, Αλέξανδρος Παππάς, Αρης Μαυρωτάς, Γιάννης Μαρινάγης, Χρήστος Σιαμάς, Δημήτρης Φωτεινάκης), τον Αγγελο Γωνιωτάκη από τον Απόλλωνα, τον Μιχάλη Τσαταλιό από τη Γλυφάδα, τον Γιώργο Μητράκη από τα Χανιά και τον νεαρό Στάθη Κόκκινο από τον Εθνικό.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» του Υδραϊκού, πάντως, είναι ο φουνταριστός Οδυσσέας Μασμανίδης, άλλοτε πρωταθλητής κόσμου με την εθνική νέων ανδρών και με σημαντική καριέρα στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε διακόψει την αγωνιστική του δραστηριότητα. 

Η Γλυφάδα έχασε τις δύο βασικές επιθετικές αιχμές της, τον Βαγγέλη Πούρο και τον Πέταρ Μιγιούσκοβιτς, και αναμένεται να εμφανιστεί αποδυναμωμένη.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, που ανέλαβε στα μέσα της περσινής σεζόν (αντικατέστησε τον Γιάννη Κατρουζανάκη που πήγε στη Μάλτα), θα στηριχθεί υποχρεωτικά σε πολλούς νεαρούς πολίστες, στους οποίους προστέθηκαν ο Παναγιώτης Σιαμάς από την ΑΕΚ και ο Τάσος Σαπουνάκης από τη Βουλιαγμένη, ενώ αποκτήθηκε και ο Αξελ Ιβανίσεβιτς, που πέρυσι αγωνίστηκε στην Α2 με τον Ηλυσιακό.

Σε σταθερά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο Εθνικός, που έχει ως -εφικτό- στόχο την επιστροφή στην οκτάδα, από την οποία έλειψε πέρυσι. Ο Φάνης Κουντουδιός συνεχίζει για 12η σερί χρονιά στον πάγκο και θα έχει στη διάθεσή του κάποια επιπλέον «όπλα» στην περιφέρεια, με την απόκτηση των Μανώλη Πρέκα και Μανώλη Λιαπάκη, από το Περιστέρι και τον Υδραϊκό αντίστοιχα.

Ως δεύτερος ξένος (μαζί με τον… μονιμοποιημένο Τζόρτζε Τεσάνοβιτς) επιλέχθηκε ο Μαυροβούνιος Ντανίλο Αντζιτς, που θα αγωνιστεί για τέταρτη διαδοχική σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τέταρτη διαφορετική ομάδα (προηγήθηκαν ο Υδραϊκός, ο Παναθηναϊκός και το Περιστέρι). Αλλαγή υπήρξε στη θέση του τερματοφύλακα, καθώς αποχώρησε ο Ιάσονας Γρηγοριάδης και στη θέση του αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό ο 20χρονος Θόδωρος Δαμίγος.

Το Παλαιό Φάληρο θα είναι δύσκολο να επανάλαβει την περσινή υπερβατική -για τα δεδομένα του- χρονιά, στην οποία ξεκίνησε ως φαβορί για τον υποβιβασμό και κατέληξε να χάνει «στο τσακ» το εισιτήριο για τα play-in.

Η ομάδα του Κώστα Βαμβακάρη διατήρησε στις τάξεις της τον Νίκο Καρακάση, που προέρχεται από σεζόν… καριέρας (65 γκολ), και τον Τούρκο φουνταριστό Καάν Ογκουζτσάν, έχασε όμως τον δεύτερο σκόρερ της, τον Γερμανό Πάβισιτς, καθώς και τον πολύπειρο Κώστα Φλέγκα, τη θέση του οποίου κάτω από τα δοκάρια θα πάρει ο Ιάσονας Γρηγοριάδης.

Οπως πάντα, ο ΑΟΠΦ θα δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στα παιδιά των ακαδημιών του, από τα οποία ξεχωρίζει ο 16χρονος Δημήτρης Σάρρος, ενώ απέκτησε τον 19χρονο Ασημάκη Σπηλιόπουλο, που πρωταγωνίστησε στα τμήματα υποδομής της Βουλιαγμένης (έχοντας συμμετοχές και στην πρώτη ομάδα), σε πείσμα του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του.

Η Χίος θα επιχειρήσει να «χτίσει» πάνω στο εξαιρετικό δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και για το λόγο αυτό κράτησε τους δύο από τους τρεις ξένους που απέκτησε τον περασμένο χειμώνα: τον Ιάπωνα Κιγιόμου Ντάτε και τον Αμερικανό τεματοφύλακα Αντριαν Γουάινμπεργκ, βασικό συντελεστή στην πορεία των ΗΠΑ ως το χάλκινο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Στο ρόστερ του ΝΟΧ προστέθηκαν επίσης ο πολύπειρος Δήμος Δερμιτζάκης και ο νεαρός Φάνης Δευτεραίος, αμφότεροι από τον Παναθηναϊκό, καθώς και δύο ταλέντα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ο Αριστείδης Μπουρίκας και ο Νίκος Πικρίδας.

Από την ομάδα του Μάκη Βολτυράκη θα λείψουν σίγουρα τα γκολ του έτερου Ιάπωνα διεθνή της περσινής σεζόν, του Σεϊγια Αντάτσι, αλλά ακόμη κι έτσι μοιάζει απίθανο να κινδυνεύσει. Για την ακρίβεια, η κλήρωση της Α΄ φάσης ανοίγει στους νησιώτες το δρόμο για την οκτάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Χίος είναι, μαζί με τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη, οι μόνες ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από καθιέρωσης της Α1 κατηγορίας, το 1987.

Η τύχη της ΑΕΚ ήταν στον… αέρα μέχρι τον Αύγουστο και, όταν τελικά αποφασίστηκε να κατέβει η Ενωση στο πρωτάθλημα, τα περιθώρια συγκρότησης αξιόμαχης ομάδας ήταν πολύ στενά. Ο Κώστας Κοκκινάκης κρέμασε οριστικά το σκουφάκι του, στα 49 του χρόνια (!), και έπεσε κατευθείαν στα… βαθιά, αποδεχόμενος την επικίνδυνη αποστολή να κοουτσάρει μία ομάδα με χαμηλό δείκτη ποιότητας.

Οι βετεράνοι Νίκος Στελλάτος και Φώτης Μπλάνης (που είχε μείνει ελεύθερος από τον Υδραϊκό) θα κληθούν να βγουν μπροστά μαζί με κάποιους «ρολίστες», αλλά το έργο του «Δικεφάλου» είναι πάρα πολύ δύσκολο, εκτός αν ενισχυθεί κατά τη μεταγραφική περιόδο του Ιανουαρίου.

Ο ΝΟ Πατρών κατάφερε πέρυσι να μείνει στην κατηγορία, νικώντας στα πλέι-άουτ τα Χανιά, αλλά το καλοκαίρι αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει βγάλει εδώ και χρόνια, τον Απόστολο Γεωργαρά, που μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.

Ο Βασίλης Λαμπάτος ανέλαβε προπονητής αντί του Γιώργου Ντόσκα και καλείται να κρατήσει εκ νέου τους «δαίμονες» στην Α1, με έναν συνδυασμό βετεράνων και νεαρών παικτών, από τους οποίους ξεχωρίζει ο 16χρονος Ηλίας Αγγελόπουλος.

Ο Βασίλης Καβουσανός, «ρεζέρβα» του Γαλανόπουλου εδώ και χρόνια στον Απόλλωνα, θα έχει την ευκαιρία του ως βασικός τερματοφύλακας στην Πάτρα, ο Γιάννης Μπεριστιάνος καλύπτει το κενό που άφησε η αποχώρηση από την ενεργό δράση του Παναγιώτη Παπαδόγκωνα, ενώ ο Γεωργιανός Γκιόργκι Μέσκι έδειξε στοιχεία καλού σκόρερ πέρυσι στον Εθνικό και θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο στην Πάτρα. Μαζί του θα έχει τον 20χρονο συμπατριώτη του Γκιόργκι Κιριακίντι, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει παραστάσεις από υψηλό επίπεδο με τη Ντιναμό Τιφλίδας.

Η αχαϊκή πρωτεύουσα είχε μείνει για αρκετά χρόνια χωρίς εκπρόσωπο στη μεγάλη κατηγορία, μέχρι πέρυσι που επανήλθε ο ΝΟΠ, και φέτος θα έχει διπλή εκπροσώπηση, χάρη στην άνοδο και της ΝΕ Πατρών.

Η περσινή επιτυχία στηρίχθηκε εν πολλοίς στο επιθετικό ταλέντο του Σπύρου Λυκούδη, που εντυπωσίασε αρκετά τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, ώστε να σπεύσουν να τον αποκτήσουν, αρνούμενοι μάλιστα το ενδεχόμενο να τον αφήσουν για μία χρονιά δανεικό στη ΝΕΠ.

Ετσι, οι νεοφώτιστοι έχουν αρκετά δύσκολη αποστολή και ελπίζουν να τους βγει η… ζαριά με τους ξένους, που δεν προέρχονται από χώρες με παράδοση στην υδατοσφαίριση: ο Σαϊφ Εσχάμ ήταν πρώτος σκόρερ του αιγυπτιακού πρωταθλήματος με τη Χελιόπολις και ο Τούρκος Μεχμέτ Γιουτμάζ έχει κάποιες διεθνείς παραστάσεις, παίζοντας στα ευρωπαϊκά κύπελλα με την ΕΝΚΑ.

Ο Μάκης Λυκούδης φρόντισε πάντως να θωρακίσει την ομάδα του και με αξιόλογους παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο τερματοφύλακας Αριστοτέλης Αναγνώστου, ο φουνταριστός Μανώλης Τσαχειλίδης, ο Μανώλης Τσιστράκης και ο Ιάσων Νταλάπας.

Στην επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία μετά από 13 χρόνια, ο ΝΟ Λάρισας θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο σύνολο που κέρδισε την άνοδο, με τις προσθήκες των έμπειρων Αντώνη Χαριτάκη και Γιώργου Στεργίου, καθώς και του νεαρού Αλί Σαλέχ από τον ΠΑΟΚ.

Για τις θέσεις των ξένων, ο Δημήτρης Μπλάνας επέλεξε δύο Ιάπωνες γνώστες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Σεϊγια Αντάτσι «συστήθηκε» στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, όταν πέτυχε 24 γκολ σε 8 αγώνες με τη Χίο, ενώ ο Κέντα Αράκι ξεκινά τον τρίτο σταθμό της εν Ελλάδι… περιοδείας του, ελπίζοντας να μην έχει την ίδια τύχη (καθώς τις δύο προηγούμενες χρονιές ήπιε το «πικρό ποτήρι» του υποβιβασμού, πρώτα με τον Ηλυσιακό κι έπειτα με τα Χανιά).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
Το σημαντικότερο ματς της 1ης αγωνιστικής διεξάγεται την Κυριακή (13/10) στο Σεράφειο, όπου ο Απόλλων Σμύρνης υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο του Β΄ ομίλου.

Οι δύο ομάδες μετείχαν στην Ευρώπη (η «αμφίβια ταξιαρχία» συνεχίζει, ενώ οι Θεσσαλονικείς αποκλείστηκαν), άρα έχουν καλό αγωνιστικό ρυθμό και αναμένεται να δώσουν μάχη, με τους γηπεδούχους να αναζητούν και μία άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό τους από τον «δικέφαλο του βορρά» στα περσινά πλέι-οφ.

Το Σάββατο (12/10), ο Ολυμπιακός θα έχει εύκολο έργο στον Πειραιά απέναντι στη Γλυφάδα, η Χίος φιλοξενεί το αποδυναμωμένο Περιστέρι και είναι το φαβορί, ενώ η νεοφώτιστη ΝΕ Πατρών υποδέχεται την ΑΕΚ, στην αναμέτρηση δύο ομάδων που αναμένεται να παλέψουν για την παραμονή στην κατηγορία.

Στον Α΄ όμιλο, η Βουλιαγμένη παίζει το Σάββατο (12/10) στη Γλυφάδα με τον Υδραϊκό και καλείται να ξεπεράσει την κούραση από το χθεσινό παιχνίδι με την Ορτίτζια στην Ιταλία, για να μην πέσει θύμα έκπληξης απέναντι σε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο.

Την ίδια ημέρα ο Πανιώνιος και ο Εθνικός φιλοξενούν το Παλαιό Φάληρο και τη Λάρισα αντίστοιχα και λογικά θα πάρουν τους τρεις βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Κυριακή (13/10) τον ΝΟ Πατρών στο Σεράφειο.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10
«Π. Καπαγέρωφ»       17:00 Εθνικός-Λάρισα (Μοίραλης, Σπανούδης)
«Αντ. Δημητρόπουλος» 18:00 Υδραϊκός-Βουλιαγμένη (Μπιράκης, Κραβαρίτης)
Νέας Σμύρνης         19:00 Πανιώνιος-Παλ. Φάληρο (Αχλαδιώτης, Τσότρας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/10
Σεράφειο             16:00 Παναθηναϊκός-ΝΟ Πατρών (Κ. Κυράνης, Αντζουλάκος)

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10
«Π. Καπαγέρωφ»       15:00 Ολυμπιακός-Γλυφάδα (Αγγελίδης, Χατζηγούλας)
Ιωνικό               17:00 Χίος-Περιστέρι (Μπουδραμής, Βόσικας)
«Αντ. Πενανός»       18:00 ΝΕ Πατρών-ΑΕΚ (Πολυχρονόπουλος, Κατσώνης)

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/10
Σεράφειο             19:00 Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΟΚ (Σταυρίδης, Κουρτίδης)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ