Μπορεί να έχουμε υψηλές ιδέες για τη φύση των εθνών, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα έθνη λίγο απέχουν από το να είναι συμμορίες ληστών. Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

Εγκάρδιο μήνυμα του Πάπα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα

30 Νοεμβρίου, 2023

Ιδιαίτερα εγκάρδιο μήνυμα απέστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα.

 

«Ο θόρυβος των όπλων, ο οποίος φέρνει μόνο θάνατο και καταστροφή, ας μπορέσει να σταματήσει και οι κυβερνήσεις, όπως και οι θρησκευτικοί ηγέτες, ας καταφέρουν να αναζητούν πάντα την οδό του διαλόγου και της επανασυμφιλίωσης», γράφει μεταξύ των άλλων ο Ποντίφικας στο μήνυμά του.

 

Παράλληλα, ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι «το παράδειγμα του Πάπα Παύλου του Έκτου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα μας δείχνει ότι τα βήματα για την επανακαθιέρωση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των μαθητών του Κυρίου χαρακτηρίζονται από την προσωπική επαφή και τον χρόνο που περνούν μαζί».

 

Ο Αργεντινός πάπας, τέλος, στο μήνυμά του γράφει ότι αυτό που όλοι θυμούνται, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά τη συνάντησή τους, είναι «ο θερμός εναγκαλισμός» των δυο θρησκευτικών ταγών και «η αμοιβαία αναγνώριση της εκκλησιαστικής αδελφοσύνης», από την οποία «ξεκίνησε η πορεία επανασυμφιλίωσης, αυξάνοντας την εγγύτητα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν ακόμη την πλήρη και ορατή κοινωνία» Καθολικών και Ορθοδόξων.