Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να ρωτάει ποιο είναι το νόημα της ζωής του, αλλά θα πρέπει μάλλον να συνειδητοποιήσει ότι είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση. - Victor Frankl, 1905-1997, Αυστριακός νευρολόγος

ΕCONOMIST-Διαχείριση υδάτινων πόρων

20 Νοεμβρίου, 2023

Το επίκαιρο ζήτημα, σε διεθνές επίπεδο, της κλιματική αλλαγής και της επάρκειας των υδάτων βρέθηκε στο επίκεντρο πάνελ που διοργανώνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean», του «Economist».

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης σε παρέμβαση του επισήμανε την πολυπλοκότητα και το σύνθετο του ζητήματος της επάρκειας των υδάτων σε μια εποχή όπου ξηρασία και πλημμύρες είναι φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα, που θα εντοπίζει την ρίζα του προβλήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης έδωσε έμφαση στη σωστή διαχείριση του νερού σε όλο του τον κύκλο, με φιλικές προς το περιβάλλον και την ενέργεια τεχνολογίες. Επισήμανε ότι στην Αθήνα έχουμε το δεύτερο φθηνότερο νερό διεθνώς, και τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση δημιουργίας ενός έξυπνου δικτύου υδάτων που αντικαθιστά το υφιστάμενο, με τη χρήση κάθε πηγής νερού που υπάρχει. Αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία των επενδύσεων, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται στην προσπάθεια προσέλκυσης τους. 

Ο Booky Oren, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Booky Oren Global Water Technologies, Ισραήλ, μετέφερε την εμπειρία της χώρας του, που κατάφερε να μετατραπεί από μια χώρα με έλλειψη υδάτινων πόρων σε μια χώρα με αυτάρκεια νερού. Έδωσε έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών, επισημαίνοντας ότι το νερό είναι οικονομικό αγαθό, εκτός από φυσικό. 

Ο Ruben Fernandes, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ Aguas e Energia do Porto, εστίασε την προσοχή του σε τεχνικές επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων και σωστής διαχείρισης τους. Ανέφερε ότι το 2006 στο Πόρτο υπήρχαν 50% διαρροές στη διαχείριση υδάτινων πόρων και με την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων περιορίστηκαν μόλις στο 13%, περίπου, σήμερα.

Ο Σταύρος Μουρελάτος γενικός διευθυντής Coca Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, αναφέρθηκε στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον τομέα του νερού στην Ελλάδα ανακοινώνοντας μια επιπλέον πρωτοβουλία στο Σχηματάρι του Δήμου Τανάγρας. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία εφαρμόζει 100% κυκλική χρήση νερού και έδωσε έμφαση στη συνεργασία που έχει με την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Στέλλα Αποστολάκη, executive director, Center of Excellence in Sustainability, The American College of Greece, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης λύσεων που δίνει η ίδια η φύση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με ολιστικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη.

To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου  –  Video δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στη διεύθυνση https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και  https://we.tl/SG16Qml4bD