Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας. Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

ECONOMIST: Ο Αγώνας ενάντια στις ανισότητες σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

20 Νοεμβρίου, 2023

Το αδιόρατο νήμα που ενώνει δυο μεσογειακές περιοχές, μία χώρα και μια λωρίδα γης στην οποία μαίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος, με χιλιάδες θύματα αμάχων και κυρίως παιδιών, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Ο Αγώνας ενάντια στις ανισότητες σε έναν απρόβλεπτο κόσμο».

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μέλος της ευημερούσας ΕΕ, αλλά και μιας χώρας που πέρασε επώδυνα μια δεκαετή οικονομική κρίση, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του νεοϊδρυθέντος υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κυβέρνησης για τον δραστικό περιορισμό των ανισοτήτων και στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2024, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Από την Ιερουσαλήμ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, Αλεξάντρ Στούτζμαν, στάθηκε στο φλέγον θέμα του πολέμου, την αγωνία να απεγκλωβιστούν άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι μάταιο να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ειρήνη.

Ο κ. Στούτζμαν αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την περιοχή, όπου εν αντιθέσει με την Ευρώπη, ο μισός πληθυσμός είναι νέοι άνθρωποι, για την προώθηση της ευρωπαϊκής πράσινης ατζέντας και τα προγράμματα που περιλαμβάνουν από την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα, μέχρι και τη γεωργία, καθώς και για την εκπαίδευση, για την οποία έχουν δοθεί 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε ότι ο κύκλος της βίας στην περιοχή δεν δείχνει να κλείνει και ειδικά μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ επισήμανε με νόημα ότι είναι δύσκολο να εκλείψει η Χαμάς, καθώς δεν είναι μόνο μία στρατιωτική οργάνωση, αλλά πλέον μία ιδέα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κρατών, για να επιλυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα και στη συνέχεια ελεύθερες εκλογές. Τέλος, σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης Τζέφρι Σακς για το πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος, ο κ. Στούτζμαν δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος, αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να αποδώσουν οι πυρετώδεις διπλωματικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ επισήμανε για το «αύριο» ότι θα απαιτηθούν μεγάλες συνέργειες για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, καθώς έχουν καταστραφεί όλες οι υποδομές.

Από την πλευρά της, η κυρία Στέφου, τόνισε ότι οι κρίσεις δεν ευνοούν τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά η κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο που συνοψίζεται στην αρχή: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα παιδιά με αναπηρία και την αποϊδρυματοποίησή τους, την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού – και των συνοδευόμενων προσφυγόπουλων, την προώθηση της υιοθεσίας, την αντιμετώπιση της παιδικής παραβατικότητας, στα μέτρα που θα στοχεύουν στο δημογραφικό, με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού, ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, που πλήττει περαιτέρω το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

Για να κλείσει με τη διαπίστωση, ότι οι αποφάσεις άλλων χωρών επηρεάζουν τις εθνικές μας προτεραιότητες και πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Τέλος, σε σύντομη παρέμβασή της, η Παυλίνα Πρωταίου, ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης BeyondCSR, είπε για το δημογραφικό πρόβλημα και τις ανισότητες ότι απαιτείται επανεκκίνηση, ενώ υπενθύμισε ότι διεξάγεται και ένας ακόμη πόλεμος, στην Ουκρανία. 

*To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου  –  Video δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στη διεύθυνση https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και  https://we.tl/SG16Qml4bD