Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της. Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

ΕΒΕΑ: Το τοπίο της εργασίας μετασχηματίζεται ριζικά – Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις

1 Απριλίου, 2024

«Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το τοπίο της εργασίας μετασχηματίζεται ριζικά. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες και στόχους. Η τεχνολογική εξέλιξη, η αύξηση του αυτοματισμού, η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η πράσινη μετάβαση, η προσαρμογή στα κριτήρια ESG, καθώς και ο μετασχηματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων, είναι παράγοντες που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σε εκδήλωση, με θέμα «The Future of Work».

Όπως είπε, «σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σχεδόν μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας πρόκειται να αλλάξει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και η κυβερνοασφάλεια, είναι τομείς που θα πρωταγωνιστήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μέχρι το 2027, θα δημιουργηθούν περίπου 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, καθώς εκτιμάται ότι το 42% του συνόλου των λειτουργιών μίας επιχείρησης θα εκτελείται αυτοματοποιημένα από μηχανές».

«Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό των ειδικών σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι 2,8%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,5%» σχολίασε η κ. Εφραίμογλου, ενώ σημείωσε ότι, αν δεν καλυφθεί έγκαιρα αυτή η υστέρηση, η χώρα κινδυνεύει να έχει μειωμένη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, οι επιχειρήσεις μειωμένη ικανότητα καινοτομίας και οι εργαζόμενοι να διακατέχονται από αυξημένη ανασφάλεια και αδιέξοδα.

«Αν θέλουμε να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και να περιορίσουμε τους κινδύνους από τις ανακατατάξεις οι οποίες έρχονται στην αγορά εργασίας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Χρειάζεται επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες, σε πράσινες δεξιότητες και σε τεχνικές ειδικότητες, με υψηλή ζήτηση, που καλύπτουν τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και, ταυτόχρονα, διασφαλίζουν απασχολησιμότητα και καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μοντέλα εργασίας που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, στην ενσυναίσθηση, στην αμοιβαία κατανόηση, στη συλλογική δημιουργία και στην αμοιβαία πρόοδο, εντάσσοντας στην αγορά εργασίας περισσότερες γυναίκες και νέους, που δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία, στην ευεξία και στην εξασφάλιση μίας ισορροπημένης ζωής και καθημερινότητας» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Και προσέθεσε: «Ζητούμενο για όλους είναι να διαχειριστούμε όλα αυτά τα θέματα με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα και στο αύριο. Καλούμαστε να βρούμε τις κατάλληλες ισορροπίες και να σχεδιάσουμε την προσέγγισή μας με μακρόπνοο ορίζοντα.

Στο ΕΒΕΑ, το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, εργαζόμαστε συστηματικά, με σκοπό να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε δημιουργήσει εξειδικευμένη Επιτροπή ανθρώπινου δυναμικού από επιχειρήσεις-μέλη μας και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ, παράλληλα, υλοποιούμε την επικαιροποίηση της έρευνας για τις δεξιότητες που χρειάζονται.

Επιπλέον, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης  (ΔΥΠΑ) για την υλοποίηση προγραμμάτων upskilling και reskilling σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ συμμετέχουμε στις “Ημέρες Καριέρας”, λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ επιχειρήσεων και υποψηφίων.

Υλοποιούμε επίσης ειδικά προγράμματα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων των γυναικών, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.

Μεταξύ άλλων, προχωράμε στην εκπαίδευση άνεργων γυναικών άνω των 45 ετών σε συνεργασία με τη Microsoft, ώστε να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας.

Ακόμα, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία διασύνδεσης των Πανεπιστημίων για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και του κόσμου της αγοράς εργασίας και την αναστροφή του brain drain.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε στα μέλη μας ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις που διαμορφώνονται στο τοπίο της εργασίας».

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Ιωάννης Μαστρογεωργίου, δήλωσε ότι το μέλλον, το οποίο θα μας φέρει μπροστά σε ενδιαφέρουσες προκλήσεις, δεν προβλέπεται, αλλά προετοιμάζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου, η Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει άρδην τον τρόπο, με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε και, στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη ο καθένας να αναρωτηθεί ποιες είναι οι δεξιότητες και οι τεχνικές που χρειάζεται να διαθέτει, για να αυξήσει την παραγωγικότητά του.

Από την πλευρά του, ο Matthew Griffin, ειδικός σε θέματα του μέλλοντος της αγοράς εργασίας και CEO του Institute 311, ανέλυσε διεξοδικά τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της εργασίας.

Όπως είπε, οι αλλαγές γίνονται με μεγάλη ταχύτητα. Για παράδειγμα, πολλές εταιρίες προχωρούν στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών τους, γεγονός το οποίο προκαλεί αβεβαιότητα και άγχος στο εργατικό δυναμικό, που φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. Μία άλλη τάση, που υπάρχει, είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη συμπιέζει τους μισθούς.

Όμως, ο κ. Griffin τόνισε ότι τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σημαντικά και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει θετικά, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και τη δημιουργία εξατομικευμένου συστήματος κατάρτισης ή ακόμα μπορεί να έχει τον ρόλο του μέντορα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχολησιμότητας.

Παράλληλα, ο κ. Griffin εκτίμησε ότι, τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε αρκετούς τομείς, ενώ συμπλήρωσε ότι, πλέον, ο μέσος χρόνος ζωής των δεξιοτήτων είναι πέντε έτη. Με το πέρασμα της πενταετίας, οι δεξιότητες θα έχουν τη μισή αξία από αυτή που είχαν, όταν αποκτήθηκαν.

Γ.Μπ.