«Μένει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Και δεν είναι σπριντ. Είναι αγώνας αντοχής και επιμονής, η ισότητα των δύο φύλων» επισήμανε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, στο περιθώριο της εκδήλωσης «2004-2024: Από την Αθήνα στο Παρίσι, η πορεία των αθλητριών προς την ισότητα», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το γενικό προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
«Εδώ και πολλές δεκαετίες, 170 χρόνια περίπου από την 8η Μαρτίου 1857, ημερομηνία που διοργανώθηκε αιματηρή διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας και εξίσωση των μισθών, δίνονται μάχες για το αυτονόητο, για ίσα δικαιώματα, για ίδια μεταχείριση, για ισότιμη αναγνώριση ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Εξακολουθούμε όμως να διαπιστώνουμε ότι στους περισσότερους τομείς της κοινωνίας οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελεί ο τομέας του πολιτισμού, τον οποίο υπηρετούμε, με την έμφυλη ανισότητα να χαρακτηρίζει και αυτόν τον χώρο», σημείωσε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όπως η ίδια υπογράμμισε, «και στον αθλητισμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες παραγκωνίζονται, σε μια εποχή μάλιστα που οι γυναίκες αθλήτριες συναγωνίζονται τους άνδρες συναδέλφους τους σε επιτεύγματα, διακρίσεις, επιδόσεις και πάνω απ’ όλα σε υπομονή και επιμονή να ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια».
Αναφερόμενη στις σημαντικές αθλήτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση και συγκεκριμένα στη Βούλα Πατουλίδου, την Αναστασία Κελεσίδου, την Ευαγγελία Ψαρρά, τη Θεοδώρα Πασχαλίδου, τη Χριστίνα Μόσχη, όλες αθλήτριες Ολυμπιονίκες και πρωταθλήτριες της χώρας μας, σημείωσε πως είναι σημαντικές, «οι καταθέσεις ψυχής των διακεκριμένων αθλητριών μας, για το πώς βίωσαν και βιώνουν στην αθλητική τους σταδιοδρομία, αυτή τη διαδρομή προς την ισότητα των φύλων».
Η Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024» για το γεγονός πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, θα είναι η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση στην οποία ο αριθμός ανδρών και γυναικών που θα αγωνιστούν είναι ακριβώς ίδιος.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, με ικανοποίηση ακούσαμε πριν μερικές εβδομάδες, στην προηγούμενη εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, που και πάλι φιλοξενήσαμε σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των γυναικών που θα αγωνιστούν στο Παρίσι θα είναι ίσος με αυτόν των ανδρών, γεγονός που αποδεικνύει ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.
«Η ισότητα των φύλων, η γεφύρωση του έμφυλου χάσματος, δεν είναι μόνο ένας στόχος, είναι επιτακτικό καθήκον και προτεραιότητα», κατέληξε η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου