Με τη φράση «Κυρίες μου, είμαστε το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού… Γεννάμε το υπόλοιπο 48%. Αυτό το 48% το κρατάμε στα χέρια μας, στην αγκαλιά μας», η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Οικογένειας (World Family Organization), Δρ. Ντισί Νοέλι Γουέμπερ Κούστρα (Deisi Noeli Weber Kusztra) απευθύνθηκε στις γυναίκες που συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών – εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024.
Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι δεν συμφωνεί με τη φράση «ισότητα φύλου» (gender equality) και υπογράμμισε: «θέλουμε ισότητα εκεί που γίνονται οι νόμοι, στα κοινοβούλια. Δυστυχώς όμως οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες». Από την άλλη πλευρά, είπε: «Είμαστε πολύ δυνατές. Θέλουμε να καταλάβουμε πόσο δύναμη έχουν οι γυναίκες στα χέρια τους. Πρέπει να το καταλάβετε και να αρχίσετε να μιλάτε γι’ αυτό». Πρόσθεσε, μάλιστα, με έμφαση ότι θα πρέπει πια να σκεφτούμε την έννοια της δικαιοσύνης (equity) και όχι της ισότητας (equality) και εξήγησε ότι χρησιμοποιεί την έννοια της δικαιοσύνης με τη σημασία της επίτευξης της δίκαιης μεταχείρισης των ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές και τις ανάγκες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι ισότητα δεν είναι να αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, καθώς, όπως είπε, «αυτοί που έχουν λιγότερα πρέπει να βοηθηθούν για να έχουν κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό είναι δικαιοσύνη και όχι ισότητα». Κάλεσε, παράλληλα, τις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη και σε όλο τον κόσμο να γίνουν οι ίδιες η αλλαγή και να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην επόμενη γενιά. «Ίσως οι επόμενες γενιές το δουν και καταλάβουν» συμπλήρωσε.
Η Δρ. Ντισί Νοέλι Γουέμπερ Κούστρα μίλησε για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογένειας, έναν θεσμό που βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει ως κύριο στόχο να εκπροσωπεί τις οικογένειες του κόσμου σε όλα τα επίπεδα, να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς απέναντι στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα.
Με αφορμή τη φετινή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, την χαρακτήρισε ως τη σύνοδο για το μέλλον, τόνισε ότι η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Οικογένειας είναι να ενώσει τις οικογένειες που διαλύθηκαν και απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να χαράξουν πολιτικές για να υποστηρίξουν τις οικογένειες.
Παρουσίασε, άλλωστε, τους στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στους οποίους περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, η προαγωγή της υγείας, η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, η ισότητα των φύλων, η πρόσβαση στο καθαρό νερό, τον ηλεκτρισμό, την εργασία, η βιομηχανία, η καινοτομία και οι υποδομές, η μείωση των ανισοτήτων, η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της ζωής κάτω από το νερό και της ζωής στη στεριά, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και οι ισχυροί θεσμοί και η συνεργασία για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Π. Γιούλτση