Erich Fromm, 1900-1980, Γερμανός ψυχαναλυτής  

ΔΟΕ- Κιοϊλόγλου: «Κοινωνική ένταξη για γυναίκες με αναπηρίες μέσω του αθλητισμού. Αν οι διαφορές μας ενώνουν, τότε μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι»

5 Σεπτεμβρίου, 2024

 Η Ησαΐα Κιοϊλόγλου, μία Ελληνίδα ανάμεσα στους 25-και μόλις 6 από την Ευρώπη- νέους «Young Leaders» (νέους ηγέτες) που επέλεξε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να ενταχθούν στο τετραετές πρόγραμμά της (2023-206) «που θα τους υποστηρίξει στη δημιουργία πρωτοβουλιών βασισμένων στον αθλητισμό βάσης με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων στις κοινότητές τους», επιχειρεί την προώθηση της κοινωνικής ένταξης για γυναίκες με αναπηρίες μέσω του αθλητισμού.

 Όπως η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ στοχεύει στη δημιουργία κοινωνικής αλλαγής μέσω του γκολμπολ, ένα από τα αθλήματα που απολαμβάνουν οι φίλαθλοι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, εξηγώντας  περισσότερα για το έργο της, το «Cycle of Femmability» (κύκλος της θηλυκότητας), μέσω του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες με αναπηρία.

 Η αποφασιστικότητά της για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης πυροδοτήθηκε για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία. Η Κιοϊλόγλου μεγάλωσε σε προσφυγική οικογένεια στην Ελλάδα και είδε από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η θεία της με αναπηρία:

 «Είδα πώς η οικογένειά μου έπρεπε να προσαρμοστεί για να στηρίξει τη θεία μου», είπε. «Η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τη θεία μου στον κόσμο, οπότε η οικογένειά μου έπρεπε να το κάνει αυτό για εκείνη. Αυτή η κατάσταση με ενέπνευσε πραγματικά να δημιουργήσω κάποιο έργο. Το «Cycle of Femmability» είναι αφιερωμένο στη γιαγιά μου και την οικογένειά μου, που ήταν το μοναδικό σύστημα υποστήριξης της θείας μου», πρόσθεσε.

 Ως ανεξάρτητη εκπαιδεύτρια  δεξιοτήτων,  ανέπτυξε το έργο σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πρωτοβουλία χρησιμοποιεί το γκολμπολ – ένα ομαδικό άθλημα ειδικά σχεδιασμένο για αθλητές με προβλήματα όρασης – ως μέσο διδασκαλίας στους υπαλλήλους των οργανισμών μέσω στοχευμένων εργαστηρίων. 
 Σε δεύτερη φάση, τα εργαστήρια αυτά διευθύνονται από γυναίκες με αναπηρία που έχουν εκπαιδευτεί από την ίδια, προσφέροντας τους πολύτιμες ευκαιρίες απασχόλησης και προωθώντας την ένταξή τους στην κοινωνία.

 «Στην Ελλάδα, μία στις πέντε γυναίκες έχει αναπηρία και το ποσοστό απασχόλησης σε αυτήν την ομάδα είναι 31,1%, από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

 «Το Πρόγραμμα Young Leaders της ΔΟΕ ήταν ιδανικό για μένα. Η εκπαίδευση που παρέχεται είναι τόσο χρήσιμη. Μας βοηθούν αργά αλλά σταθερά να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη κοινωνική επιχείρηση, καθώς έχουμε πρόσβαση σε έμπειρους μέντορες, καθηγητές και ανθρώπους που είναι εκεί για να μας υποστηρίξουν, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής διευθυντών του προγράμματος. Η όλη εμπειρία δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτούς. Εκτός από αυτό, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να δούμε πώς το κάνουν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες. Μοιραζόμαστε την εμπειρία του να είμαστε επιχειρηματίες σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι πραγματικά εκπληκτικό», τονίζει η Κιοϊλόγλου η οποία έχει μακροχρόνια σχέση με το Ολυμπιακό Κίνημα. 

 Στα 19 της, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Youth Leadership Camp του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, προτού επιλεγεί για έξι συνεχόμενα χρόνια ως Νεαρή Εκπρόσωπος για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Νεολαίας για τον Αθλητισμό Βάσης (ENGSO). 

 Το γκολμπολ είναι ένα από τα 22 αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και η Κιοϊλόγλου ελπίζει ότι η εμφάνισή του σε μια τόσο περίοπτη σκηνή θα αλλάξει την αντίληψη των αθλητών με αναπηρία:

 «Το γκολμπολ είναι ένα από τα δύο παραολυμπιακά αθλήματα που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό, επομένως αυτό το άθλημα μπορεί πραγματικά να προσελκύσει το δικό του είδος κοινού», λέει.
 «Οι φίλοι των σπορ συχνά ελκύονται από νέες και διαφορετικές εμπειρίες και αυτή η περιέργεια μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένη τηλεθέαση. Οι άνθρωποι συντονίζονται για να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν το παιχνίδι για αυτό που πραγματικά είναι, χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ ατόμων με βάση την αναπηρία.
 Αυτό είναι κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό και πολύτιμο. Ελπίζουμε ότι το τουρνουά γκολμπολ θα δημιουργήσει τη δική του ατμόσφαιρα, το δικό του προηγούμενο, τη δική του κουλτούρα και οι οπαδοί δεν θα δουν πραγματικά την αναπηρία, αλλά τον αληθινό αθλητισμό».

 Στην Κιοϊλόγλου δόθηκε η ευκαιρία του εθελοντισμού στη γαλλική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες:
 «Το πολυτιμότερο πράγμα που έμαθα είναι να δω από κοντά την κοινή γλώσσα του Ολυμπισμού. Όλοι καταλαβαίνουμε τι είναι, ανεξαρτήτως κουλτούρας, καταγωγής ή πεποιθήσεων. Όλοι προσπαθούμε για αυτό και όλοι μπορούμε να εξελιχθούμε μέσα από αυτό. Στην επιδίωξη αυτής της κοινής αποστολής, είμαστε όλοι ίσοι. Ακριβώς έτσι θέλουμε να εμπνεύσουμε τις γυναίκες με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία μέσα από το έργο μου. Όλοι έχουμε διαφορές. Αλλά αν πιστεύουμε αληθινά σε ένα κοινό και κοινό όραμα και βλέπουμε τις διαφορές ως κάτι που μας ενώνει, τότε μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι. Ποιο είναι το όραμα του Κύκλου Θηλυκότητας; Ένας κόσμος όπου ο καθένας εκτιμάται με βάση τις δεξιότητές του, ανεξαρτήτως φύλου ή αναπηρίας».

 Α. Βαζογιάννης