Με διπλάσιους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» και δώδεκα δήμους αντί για οκτώ, από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, θα υλοποιηθεί η νέα περίοδος του προγράμματος, που έχει στόχο την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, μέσα από έργα βελτίωσης των υποδομών των δήμων, έργα πρασίνου και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την περίοδο 2014-2020 και σε αυτό συμμετείχαν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Δέλτα, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη,ενώ από το νέο ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 210 εκατομμύρια ευρώ και στο πρόγραμμα εντάσσονται πλέον και οι Δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου.
Πράσινα δώματα, αστικές αναπλάσεις και έργα αθλητικών υποδομών
Στους στόχους και τις ενδεικτικές δράσεις του νέου προγράμματος Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανοιχτές σχολικές αυλές, πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια, πάρκα τσέπης, αστικές αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους, οικολογικές διαδρομές – μονοπάτια που συνδέουν τον αστικό χώρο με οικότοπους και συστήματα του περιαστικού χώρου, αναπλάσεις πλατειών με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, αποκατάσταση και εξυγίανση ρυπασμένων εδαφών, έργα ενίσχυσης αθλητικού εξοπλισμού και βελτίωσης προσβασιμότητας δημόσιων αθλητικών υποδομών, δράσεις βιώσιμης και ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, έργα προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ερευνητικά έργα επιχειρήσεων με παρόχους καινοτομίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας, της τρίτης ηλικίας και των ευπαθών ομάδων.
Πρότυπο μοντέλο λειτουργίας
Η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» συνεδρίασε, σήμερα, με αφορμή την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την έναρξη του νέου προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε τη σημασία της έναρξης των διαδικασιών για το νέο πρόγραμμα από πολύ νωρίς, προτού καν οι νέες διοικήσεις των δήμων αναλάβουν καθήκοντα, τόνισε ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της περιοχής και χαρακτήρισε το έργο πρωτόγνωρο για την άσκηση στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, μέσω της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους.
«Το πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, μια αναγνωρισμένη καλή διεθνή πρακτική» είπε και πρόσθεσε ότι οι πόλεις και οι γειτονιές αλλάζουν με 190 έργα νέων πάρκων και χώρων πρασίνου και έργα περιβάλλοντος, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ο καθαρισμός του δυτικού παράκτιου μετώπου του Θερμαϊκού, η απορρύπανση της περιοχής, τα νέα ηλεκτρικά οχήματα και αντιρρυπαντικά απορριμματοφόρα που παραδίδονται στους Δήμους, οι πράσινες σχολικές αυλές, οι ψηφιακές εφαρμογές κ.ά.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της συνεργασίας, της υλοποίησης πολιτικών από τη βάση προς τα πάνω και της δουλειάς που κάνει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Πολλά μικρά έργα προσφέρουν μεγάλες ανάσες
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι μέσα από τη στρατηγική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, η μητροπολιτικότητα απέκτησε «σάρκα και οστά», ενώ απευθυνόμενη στους δημάρχους επισήμανε την ευελιξία που επέδειξαν ώστε να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες άλλων δήμων με υποβαθμισμένες περιοχές, αυξάνοντας έτσι τη συνολική αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
«Αυτό που ουσιαστικά πετύχαμε είναι να δώσουμε νόημα στα ευρωπαϊκά και εθνικά χρήματα που έχουμε την τιμή να διαχειριζόμαστε. Για μας δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά έργα. Πολλές φορές τα μικρά έργα προσφέρουν μεγάλες ανάσες. Ένα πάρκο γειτονιάς που συγκεντρώνει τα παιδιά για να παίξουν, τα “πηγαδάκια” των παππούδων, τους εφήβους και τις οικογένειες είναι εξίσου σημαντικό με την εξυγίανση του παράκτιου δυτικού μετώπου. Ο πολίτης βλέπει την καθημερινότητά του» πρόσθεσε η κ. Πατουλίδου.
Π.Γ.