Θα πάρει πολύ καιρό και σίγουρα η Δύση θα παραμείνει ο κυρίαρχος πολιτισμός για μεγάλο διάστημα μέσα στον επόμενο αιώνα, αλλά η παρακμή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Samuel P.Hyntington, 1927-2008, Αμερικανός επιστήμονας

Διεθνής καταδίκη για το «πογκρόμ» Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

16 Αυγούστου, 2024

Διεθνή καταδίκη έχει προκαλέσει η αιματηρή έφοδος χθες το βράδυ Εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, με μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας να καταδικάζει τα επεισόδια. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, που σκοτώθηκε «από τις σφαίρες εποίκων». Άλλος ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «δεκάδες Ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι», όρμησαν στο χωριό «πυρπόλησαν οχήματα και υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» την έφοδο χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ». 

«Οι επιθέσεις βίαιων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων πολιτών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να «προστατεύονται όλες οι κοινότητες.

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την επίθεση «φρικτή», σημειώνοντας ότι «ως επί το πλείστον βλέπουμε μια ατιμωρησία» απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις.

«Ήταν φρικτό», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό που εκπλήσσει (…) είναι ότι αυτή η χθεσινή δολοφονία στην Τζιτ δεν είναι μια μεμονωμένη επίθεση και είναι η άμεση συνέπεια της πολιτικής εποικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προτείνει κυρώσεις κατά Ισραηλινών αξιωματούχων για τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που γίνονται σε καθεστώς «σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας». «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εποίκων στην Τζιτ, που είχαν στόχο την τρομοκράτηση Παλαιστινίων πολιτών», τόνισε ο Μπορέλ στο X. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να βάλει αμέσως τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες πράξεις», ανέφερε.

«Επιβεβαιώνω την πρόθεσή μου να προτείνω κυρώσεις της ΕΕ εναντίον εκείνων που επιτρέπουν τις πράξεις αυτών των βίαιων εποίκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών της ισραηλινής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
 
Τέτοιες κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τους 27 που παραμένουν πολύ διχασμένοι στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα.

Από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκονται για συνάντηση με την ισραηλινή ηγεσία, οι ΥΠΕΞ της Βρετανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις. 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι το Λονδίνο καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. «Οι σκηνές κατά τη διάρκεια της νύχτας, της πυρπόλησης κτιρίων, εκτόξευσης βομβών μολότοφ σε αυτοκίνητα, της εκτεταμένης αφηνιασμένης βίας και της καταδίωξης ανθρώπων για να βγουν από τα σπίτια τους, είναι αποκρουστικές και τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο  Λάμι σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στο πλευρό του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Στεφάν Σεζουρνέ καταδίκασε και αυτός την επίθεση. «Καταδικάζω αυτήν  την κατάσταση», είπε. 

Για «απαράδεκτη βία» έκανε λόγο και η γερμανική διπλωματία. «Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις και να ασκήσει διώξεις τους δράστες τους», ανέφερε το υπουργείο στο X.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίθεση «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».