Μερικές φορές μοιάζει να υπάρχουν περισσότερες λύσεις από προβλήματα. Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι πολλά προβλήματα του σήμερα είναι αποτελέσματα των λύσεων του χθες. - Thomas Sowell (Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής)

Διεθνές συνέδριο για τα κείμενα του Ν. Καζαντζάκη και για τις συναντήσεις του με ξένους συγγραφείς και καλλιτέχνες

17 Νοεμβρίου, 2023

Οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με ορισμένους από τους σπουδαιότερους μη Έλληνες διανοούμενους, οι δεσμοί του και οι συνάφειες με αυτούς, πρόκειται να εξεταστούν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες» που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 25 – 26 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την ίδρυσή της και 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι πνευματικές συγγένειες του Καζαντζάκη με συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικούς, μεταφραστές, επιστήμονες, σύγχρονούς του, αλλά και παλαιότερους, όπως για παράδειγμα οι: Henri Bergson, Albert Schweitzer, Baruch Spinoza, Abbé Mugnier, Wilhelm Stekel και πολλοί άλλοι.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του Προέδρου της και Πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργου Στασινάκη. Κύριος σκοπός της είναι η προώθηση -με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα με μελέτες- του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Σήμερα, 35 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131 χώρες και στις πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν το έργο του.

Το Συνέδριο που θα διεξαχθεί υβριδικά με δωρεάν συμμετοχή, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Έδρας UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης την υποστήριξη της Νίκης Σταύρου, πνευματικής δικαιούχου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Διόπτρα και του Περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ.