Συναρπαστικά πειράματα και προσομοιώσεις, εντυπωσιακές αεροδιαστημικές κατασκευές και αστροπάρτι παρατήρησης του Κρόνου με τηλεσκόπια θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν όσες και όσοι συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Βραδιάς Ερευνητή, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, τη Βραδιά του Ερευνητή, που ως στόχο έχει τη γνωριμία του κοινού με τους ερευνητές και το επιστημονικό τους έργο. Η βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνεται φέτος στο πλαίσιο προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο PICO (Physics for All).
Η εκδήλωση, που επικεντρώνεται σε θέματα φυσικής και αστρονομίας, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), με τη συμμετοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών επιστημονικών φορέων. Πανευρωπαϊκά, η Βραδιά Ερευνητή διοργανώνεται σε 23 χώρες και 400 πόλεις, ενώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του PICO Project πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις στην Αθήνα (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πεντέλη – Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θησείο – Ελληνογερμανική Αγωγή, Παλλήνη) καθώς και στο Αστεροσκοπείο του Στεφανίου Κορινθίας.
Η Βραδιά Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει από τις 17:00 έως τις 23:00 και, πέραν των όσων αναφέρθηκαν εισαγωγικά, θα περιλαμβάνει ακόμα δημιουργικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά, συμμετοχή πολιτών σε ερευνητικά πρότζεκτ και κλήρωση βιβλίων. Η βραδινή παρατήρηση του Κρόνου θα πραγματοποιηθεί με φορητά τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (ΟΦΑ) και με φορητά και τα ρομποτικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου ΑΠΘ.
Οι επιμέρους δραστηριότητες διοργανώνονται από διάφορες ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (Βαρυτικών Κυμάτων, Σχετικιστικής Αστροφυσικής, Θεωρητικής Μηχανικής και Αστροδυναμικής, ΑΤΛΑΣ (CERN), Μη-γραμμικών κυκλωμάτων και Πολυπλοκότητας, Οπτικής και Φασματοσκοπίας, Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Νανοτεχνολογίας και Διδακτικής της Φυσικής). Επίσης, θα συμμετέχουν τρεις φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ με διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις (ASAT, ΒΕΑΜ/ASTRO, PATH). Τέλος, το Τμήμα Φυσικής θα παρουσιάσει, τέλος, τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράμματα σπουδών και θα ενημερώσει για τις πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει.
Συνολικά, οι φορείς που συμμετέχουν στη Βραδιά, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, είναι: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνογερμανική Αγωγή, European Gravitational Observatory -EGO (Ιταλία), Instituto Nazionale di Fisica Nucleare -INFN ( Ιταλία), Centre national de la recherche scientifique- CNRS (Γαλλία) και Ιnstitut De FisicaD’altes Energies- IFAE (Ισπανία). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το PICO Project υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://picoproject.gr/ και για το αναλυτικό πρόγραμμα της Βραδιάς του Ερευνητή στη σελίδα https://picoproject.gr/researchersnight/.
*Την εικόνα της αφίσας παραχώρησε το ΝΟΗΣΙΣ