Μερικές φορές εύχομαι οι άνθρωποι να έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση του νόμου από όση δίνουν στην επιβολή του. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος

«Δεν είστε λίγο μικρή για αυτή τη θέση;»: Μαρτυρίες γυναικών για την άνοδό τους στην κορυφή

 Την δική τους εμπειρία για τους αγώνες τους προς την κορυφή κατέθεσαν τέσσερις γυναίκες, σε μια μοναδική θεματική ενότητα με αντικείμενο την ενδυνάμωση των γυναικών, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

«Ήρθε η ποσόστωση! Δεν είστε λίγο μικρή γι’ αυτή την θέση; Α, είστε και γλωσσού!» κάπως έτσι ήταν ο διάλογος με τον security όταν η Μαρία Συρεγγέλα, Βουλευτής και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, ΝΔ, πέρασε την πύλη της εισόδου των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας για να θέσει υποψηφιότητα για τις Βουλευτικές Εκλογές. «Πάντα λένε να βρούμε μια αξιόλογη γυναίκα. Δεν λένε το ίδιο για τους άντρες. Η αξιοσύνη είναι κάτι το υποκειμενικό. Οι γυναίκες, επίσης, πάντα κρινόμαστε για την εμφάνισή μας, τι φοράμε, πώς είμαστε μακιγιαρισμένες, εάν είμαστε περιποιημένες. Όπως και για την οικογένειάς μας, με ποιον είμαστε παντρεμένοι, ποιοι είναι οι γονείς μας. Δεν μας ρωτάνε ποτέ ποιες είμαστε εμείς οι ίδιες» ανέφερε σχετικά η κα. Συρεγγέλα. Γι’ αυτά τα στερεότυπα, όπως εξήγησε, παίζει ρόλο τι κάνουμε στα σχολεία, πώς εμείς ως γονείς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και βεβαίως τα πρότυπα και οι προσλαμβάνουσες (γυναικοκτονίες). «Δεν είναι πόλεμος των φύλων, είναι ένας πόλεμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί, άντρες και γυναίκες» κατέληξε, τονίζοντας πως μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ αλλά θα φροντίσει να μην είναι η τελευταία.

 

Από την πλευρά της η κα. Ροσάννα Μόρτογλου, CEO Libra Philanthropies, σημείωσε πως «η ενδυνάμωση των γυναικών δεν αφορά μόνο την ατομική επιτυχία, αλλά και τη μεταμόρφωση της ίδιας της κοινωνίας μας, ώστε να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον το οποίο επικροτεί την επαγγελματική καταξίωση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των γυναικών. Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτή την αλλαγή, ανοίγουμε το δρόμο για ένα μέλλον όπου η ισότητα ευκαιριών δεν θα είναι ένα μακρινό όνειρο, αλλά μια απτή πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους».

 

«Η Πυθία που έδινε τους χρησμούς ήταν γυναίκα. Αλλά το Μαντείο των Δελφών διοικούνταν από άντρες. Ήταν δηλαδή πατριαρχικό. Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να γκρεμίσουμε αυτά τα τείχη» ανέφερε παίρνοντας τον λόγο η Mandeep Rai, Founder, The Values Compass, UK, σημειώνοντας πως οι γυναίκες θα έχουν πάντα δεύτερη θέση αν δεν εστιάσουν σε αυτό που είναι σημαντικό για τις ίδιες. «Οι γυναίκες δεν λαμβάνουν ίση αμοιβή για την ίδια εργασία, αλλά επικρατεί σιωπή. Λέμε επίσης για ποσόστωση. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Θα πρέπει οι γυναίκες να προωθούν τις γυναίκες. Οι ηγέτες που κοιτούν την εμφάνιση και την οικογένειά μας, είναι οι ηγέτες που θέλουμε σήμερα. Εμείς ευθυνόμαστε αν δεν δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες. Είναι δική μας ευθύνη, όχι του πρωθυπουργού, να το αλλάξουμε αυτό με την ανατροφή των παιδιών μας, είπε μεταξύ άλλων η κα Rai. «Πρέπει να εφαρμόζουμε αυτά που λέμε, να επεκτείνουμε το τραπέζι ώστε να υπάρχουν αρκετές θέσεις για όλους» κατέληξε.

 

«Σε μία έρευνα του G7 που πραγματοποιήθηκε το 2021, οι 9 στους 10 άνδρες κάτω των 35 ετών απάντησαν ότι οι άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί, ενώ οι 4 στους 10 απάντησαν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι business executives» ανέφερε η Bogolo Kenewendo, Global Economist, fmr Minister Investment, Trade & Industry, Βotswana, τονίζοντας πως τα στερεότυπα αντί να μειώνονται με τα χρόνια αυξάνονται. Όπως είπε, στην χώρα της οι γυναίκες μέχρι σήμερα δεν μπορούν να κληρονομήσουν, αλλά ούτε και να κάνουν κάτι χωρίς την υπογραφή κάποιου άλλου. «Πρέπει να ξεκινήσουμε την αντιστροφή αυτής της αντίληψης από τομείς που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για να ανελιχθούν στην κοινωνία και το επόμενο στάδιο είναι η συμμετοχή των γυναικών στις αποφάσεις» υπογράμμισε η κα Kenewendo.

 

«Οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας κάνουν καλύτερες επενδύσεις για το κλίμα, είναι πιο καινοτόμες και πιο δίκαιες» σημείωσε η Μαριάννα Ναθαναήλ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, Institutional Affairs Officer Greece & Cyprus, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την ενδυνάμωση των γυναικών για την βιώσιμη ανάπτυξη. Μελέτες δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της ενδυνάμωσης των γυναικών θα εισφέρει στην αύξηση κατά 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050, δημιουργώντας παράλληλα επιπλέον 10 εκατ. θέσεις εργασίας, πρόσθεσε η κα Ναθαναήλ. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν: α) περισσότερα παραδείγματα ενδυνάμωσης των γυναικών για τις μελλοντικές γενιές, β) θεσμικές αλλαγές που θα βοηθούν την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της εργασίας εν γένει των γυναικών, γ) στοχευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα για να καλυφθεί αυτό το επιχειρηματικό κενό. «Η ΕΤΕπ το 2023 έκανε μια μεγάλη επένδυση με 63 έργα αξίας 5,6 δισ. ευρώ (+40% αύξηση σε σχέση με προηγούμενη χρονιά) για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας» κατέληξε.

 

Την συζήτηση συντόνισε η Εύη Φραγκάκη, Παρουσιάστρια ACTION 24. 

Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ