Για να σωθεί η οικονομία, το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει. - John Maynard Keynes (1883-1946 , Βρετανός οικονομολόγος)

Δασοθεραπεία στα δάση της Δυτικής Μακεδονίας

5 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα 15 «καλά» της δασοθεραπείας μπόρεσαν να αποκομίσουν εκατοντάδες συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, στις υπαίθριες εκδηλώσεις που διοργάνωσε στα δάση της περιοχής το «Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας».

Το 1ο Φεστιβάλ Δάσους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το «Πρότυπο Δάσος Δυτ Μακεδονίας»- που δεν είναι… δάσος, αλλά μια εθελοντική σύμπραξη φορέων και πολιτών , ενταγμένη στο Παγκόσμιο και Μεσογειακό Δίκτυο Πρότυπων Δασών- αποτελεί πλέον γεγονός. Στην πρώτη του διοργάνωση συμπεριλαμβάνεται πλέον και η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και κυκλοφορία του Joelette , ενός ειδικού αμαξιδίου ΑμεΑ για ορειβατικά μονοπάτια που πέτυχε να εντυπωσιάσει το κοινό και τους ανθρώπους του δάσους.

«Βάλαμε το πρώτο σημαντικό λιθαράκι του στόχου μας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Τσίμπλινας «που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους ,των αξιών, των μεγάλων ωφελειών του δάσους. Παράλληλα προσθέτει συνεχίζουμε να «χτίζουμε» από μέσα με την παρουσία των μελών, των εθελοντών μας και των επισκεπτών μας, ένα «τείχος προστασίας» στα δάση της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Τα συμπεράσματα από το διήμερο του 1ου Φεστιβάλ Δάσους- Forestival(31/8-1/9) είναι εντυπωσιακά γι όσους  βλέπουν το δάσος αλλιώς και συμμετείχαν σ αυτές τις εκδηλώσεις της οργάνωσης, αφιερωμένες στο δάσος. «Οι επισκέπτες ήρθαν από κάθε γωνιά της ηπειρωτικής χώρας, διαπίστωση που μαρτυρά πως η προσκληση μας έφτασε παντού» λέει ο κ Τσίμπλινας. Οι διοργανωτές κατέγραψαν επισκέπτες από την Εύβοια και την Πελοπόννησο ,από την Κομοτηνή και την Χαλκιδική. Είχαν έτσι την ευκαιρία να επισκεφθούν περίπτερα ξυλωδών και μη ξυλωδών δασικών προϊόντων, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που εργάζονται στο δάσος, να προμηθευτούν προϊόντα υψηλής ποιότητας του δάσους (μανιτάρια, αρωματικά φυτά, μέλι του δάσους) και να γευτούν κάποιες γεύσεις από το γαστρονομικό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας.

Κι επειδή για τα παιδιά το δάσος είναι …πάντα μια μεγάλη γιορτή,  είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πρωτότυπα βιωματικά παιχνίδια, σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, να σκαρφαλώσουν στα δέντρα , να μάθουν πως να προσανατολίζονται στο δάσος και βεβαίως να αφουγκραστούν τους ήχους των φυτών και των δέντρων με ειδικό εξοπλισμό λένε οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Και η δασοθεραπεία,η νέα τάση που ξεκίνησε από την Ιαπωνία (ονομάζεται «shinrin-yoku») έχει ήδη ενταχθεί στην προληπτική ιατρική και είναι διαφορετική της πεζοπορίας κι άλλων πρακτικών όπως  mindfulness, meditation,flexibility- yoga. Δεν ακολουθεί συγκεκριμένη διαδρομή. Δεν έχει στόχο την εκγύμναση αλλά την χαλάρωση και την ηρεμία. Η δασοθεραπεια, είναι πολλαπλής ωφέλειας λένε οι ειδικοί. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους, στην μείωση του στρες , της αρτηριακής υπέρτασης κι άλλων 12 αρνητικών βιωμάτων προσφέροντας στους ανθρώπους των πόλεων προστασία της σωματικής και κυρίως της ψυχικής τους υγείας. «Άλλωστε λέει ο κ Τσίμπλινας η ευεξία είναι το πρώτο όφελος που νοιώθει το κάθε άτομο που επισκέπτεται το δάσος κι έρχεται σε επαφή με την φύση».

«Όσοι στο 1ο Forestival συμμετείχαν στο forest therapy- δασοθεραπεία, γέμισαν με θετική ενέργεια και ευεξία και γνώρισαν τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυσικού αγαθού, του δάσους προσθέτει ο πρόεδρος του Πρότυπου Δάσους. «Eμείς-κατέληξε- ετοιμάζοντας τις επόμενες δράσεις και συνεργασίες, είμαστε πεπεισμένοι ότι το «Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας» μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης του περιβάλλοντος και των δασών στην περιοχή μας».

Τις φωτογραφίες παραχώρησε το «Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας»