Εκείνοι που μπορούν να χειρίζονται κρυφά τις υποθέσεις ενός κράτους το έχουν υπό την απόλυτη εξουσία τους. Baruch Spinoza, 1632-1677, Ολλανδός φιλόσοφος

Δ. Καραβέλλας: Η κλιματική ουδετερότητα δεν επιτυγχάνεται χωρίς τις ΑΠΕ

Η κλιματική ουδετερότητα είναι μία επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, μία συμβατική υποχρέωση και για τη χώρα μας και δεν γίνεται να επιτευχθεί χωρίς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας στο πλαίσιο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» που πραγματοποιείται από σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Διευκρίνισε μάλιστα πως «η συζήτηση δεν έχει να κάνει με το αν θα το κάνουμε αυτό, αλλά με το πως θα το κάνουμε με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο και με την αναγκαία επιστημονική βάση».
Αναφορικά με το τι σημαίνει η χωροθέτηση των ΑΠΕ – που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σημαντικά η διείσδυσή τους στη χώρα μας – σε σχέση με το περιβάλλον και αν αυτό χάνει κάτι σημείωσε «Στην Ελλάδα δεν μας αρέσει πολύ ο σχεδιασμός, η όλη υπόθεση λοιπόν της διείσδυσης και της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό σ’ ένα καθεστώς χωροταξικής ασυδοσίας, με βασικό κριτήριο το που ενδιαφέρονται οι επενδυτές να τοποθετήσουν τις ΑΠΕ… Το ίδιο το χωροταξικό για τις ΑΠΕ το 2008 με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναφέρει στο προοίμιό του ότι οι ΑΠΕ θα εστιάσουν εκεί που προκύπτει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα λοιπόν προέκυψαν κάποιες περιοχές αιολικής προτεραιότητας, μία από αυτές είναι η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. 
Το WWF είναι στην περιοχή αυτή και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς κοντά 30 χρόνια, όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία εστιάσαμε πολύ την προσοχή και τις έρευνές μας στο να δούμε πρώτον αν υπάρχουν επιπτώσεις, ειδικά σε σχέση με τα πουλιά και τα οικοσυστήματα και δεύτερον τι είναι αυτό που εμείς μπορούμε να προτείνουμε προκειμένου οι ΑΠΕ να χωροθετηθούνε σωστά. Μπορώ να σας πω ότι μετά από πολλά χρόνια τόσο στον Έβρο όσο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από προβληματικές χωροθετήσεις οι οποίες έχουν γίνει χωρίς να έχουν προηγηθεί σωστά οι μελέτες που έπρεπε να έχουν γίνει, χωρίς να έχουμε δει ως τώρα αυτό που λέμε σωρευτικές εκπτώσεις από την παρουσία κυρίως των αιολικών και αυτό έχει προκαλέσει προβλήματα».
Πλωτά αιολικά
Ειδική αναφορά έκανε και στα πλωτά αιολικά λέγοντας πως είναι κάτι που το θέλουμε και το έχουμε ανάγκη, επισημαίνοντας όμως πως και σ’ αυτή την περίπτωση «επιλέγονται αυθαίρετα κάποιες περιοχές ενώ η χώρα μας δεν έχει ολοκληρώσει αυτό που λέμε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό… προβλήματα γύρω από τις ΑΠΕ προκύπτουν όταν οι χωροθετήσεις είναι προβληματικές, όταν οι μελέτες δεν είναι σωστές, όταν δεν έχει προηγηθεί η κατάλληλη διαβούλευση με αυτούς που γνωρίζουν και την τοπική κοινωνία κι εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα. Πρέπει να λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί η απάντηση δεν είναι να φύγουμε από τις ΑΠΕ, τις έχουμε ανάγκη και πρέπει επίσης ένα πολύ μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την κλίμακα και με το τι είδους ΑΠΕ θέλουμε».
Κλιματική κρίση και ΑΠΕ
«Στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν κοιτάμε μόνο την πλευρά των ΑΠΕ, κοιτάμε προφανώς το κομμάτι της φύσης. Ουαί και αλίμονο αν σε μια χώρα σαν τη δική μας η οποία είναι προικισμένη με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα αυτό να αποβεί σε βάρος της φύσης. Οι ΑΠΕ πρέπει να κινηθούνε ως έργα περιβαλλοντικού σκοπού με σωστό τρόπο. Υπάρχουν αντιδράσεις όλων των μορφών και ακραίες και υπερβολικές και απολύτως βάσιμες… Αντιδράσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη διαδικασία, διαφάνεια στον τρόπο που αναπτύσσονται οι επενδύσεις αυτές» είπε χαρακτηριστικά. 
ΑΠΕ και θεωρίες συνομωσίας
«Πολύ συχνά ακούμε ειδικά σε σχέση με τις πυρκαγιές ότι προκύπτει μια πυρκαγιά και αμέσως μετά θα δούμε ανεμογεννήτριες, πολύ συχνά ακούμε ότι ο λόγος που μπαίνει η πυρκαγιά είναι για να μπουν ανεμογεννήτριες. Αυτό δεν έχει κάποια βάση Τα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας επιτρέπονται υπό συγκεκριμένους όρους και μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αν μη τι άλλο μετά από μια πυρκαγιά νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο για κάποιον επενδυτή να προχωρήσει σε μία εγκατάσταση απ’ ότι ήταν πριν, επομένως αυτό δεν έχει βάση».
Οι ΑΠΕ στο δάσος της Δαδιάς 
«Ως οργάνωση έχουμε ασχοληθεί τόσο με το τι έφταιξε για την περσινή φωτιά  όσο και με το πως μπορεί αυτή η τόσο σημαντική περιοχή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη να αποκατασταθεί έχουμε σταθεί ειδικά στο ζήτημα αυτό και μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις έχουμε ζητήσει να υπάρξει μια ειδική προσοχή και μέριμνα να ανασταλούνε τέτοιου είδους έργα στις περιοχές που έχουν καεί έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει για να αποκατασταθεί σωστά αυτή η περιοχή».
Σημειώνεται πως το συνέδριο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21 και με τη συμβολή της Π.Α.Μ.Θ, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δ.Π.Θ. και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Λ. Παπαδημητρίου