Kαμία ομάδα δεν έχει επενδύσει περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές από την Τσέλσι τη χρονική περίοδο (2015-2024).
Οι «Μπλε», όπως αναφέρει σχετική μελέτη του CIES Football Observatory (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ), έχουν διαθέσει 2,780 δισεκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι, με δαπάνες 1,96 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 820 λιγότερα.
Μια αρκετά σημαντική διαφορά που έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια με την έλευση του Τόμ Μπόλι στην Τσέλσι. Το βάθρο κλείνει η άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ, που έχει ξοδέψει μόλις 10 εκατομμύρια λιγότερα από τους γείτονές της.
Οι σύλλογοι από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στη μεταγραφική αγορά. Σε καθεμία από τις δέκα σεζόν που αναλύθηκαν, το ποσοστό των δαπανών τους ήταν κοντά ή μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα, αν και υπήρξε μια ελαφρά πτώση το 2023 και το 2024. Αυτή η μείωση μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από την άνοδο της Σαουδικής Αραβίας (ειδικά σε 2023) και η οικονομική σύσφιξη στην Ισπανία.
Με 23,02 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές την τελευταία δεκαετία, η αγγλική Premier League ξεχωρίζει ξεκάθαρα (28,1% του συνόλου), ακολουθούμενη από τη Serie A της Ιταλίας (10,84 δισεκατομμύρια ευρώ) και τα άλλα τρία μεγάλα πρωταθλήματα (μεταξύ 7 και 8 δισεκατομμύρια ευρώ).
Τα άλλα πρωταθλήματα είναι πολύ πιο πίσω, με την αγγλική Championship στην έκτη θέση (2,55 δισεκατομμύρια ευρώ) και τη Saudi Pro League (2,09 δισεκατομμύρια ευρώ) στην κορυφή της λίστας για πρωταθλήματα εκτός Ευρώπης.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η ομάδα με το πιο αρνητικό υπόλοιπο της τελευταίας δεκαετίας (-1,304 δισεκατ. ευρώ). Σε καμία από τις 10 σεζόν δεν είχε θετικό ισοζύγιο, το 2018 ήταν το καλύτερο, με απώλειες 52 εκατομμυρίων. Σε επτά σεζόν έχασε περισσότερα από 100 εκατομμύρια, με ρεκόρ το 2022 στα 234 εκατ. ευρώ.
Πίσω από τους «Κόκκινους Διαβόλους» βρίσκονται η Τσέλσι (-1.209 εκατ. ευρώ) και η Παρί Σεν Ζερμέν (-991 εκατ. ευρώ).
Πολλές ομάδες που δεν ανήκουν στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, εμφανίζονται στις είκοσι κορυφαίες ομάδες με τα πιο θετικά ρεκόρ μεταγραφών τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Μπενφίκα (+816 εκατ. ευρώ) προηγείται ξεκάθαρα και είναι μπροστά από δύο άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους εκτός των μεγάλων 5 πρωταθλημάτων: τον Άγιαξ (+473 εκατ. ευρώ) και τη Σάλτσμπουργκ (+401 εκατ. ευρώ).
Η Λιλ είναι πρώτη μεταξύ των ομάδων από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (+391 εκατομμύρια ευρώ) και η Ατλέτικο Παραναένσε μεταξύ μη ευρωπαϊκών συλλόγων (+200 εκατομμύρια ευρώ).
A. Bαζογιάννης