Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος 

CIES: Οι κορυφαίοι U23 ντριμπλέρ στον κόσμο (pic)

1 Νοεμβρίου, 2023

 H νέα έκθεση του CIES (διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ) παρουσιάζει τους 100 κορυφαίους ντριμπλέρ στον κόσμο μεταξύ των παικτών που δεν έχουν γιορτάσει ακόμη τα 23α γενέθλιά τους. 

 Το νέο «θαύμα» της Μπαρτσελόνα, Λαμίνε Γιάμαλ (2007) βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης στα ευρωπαϊκά big-5 πρωταθλήματα, ενώ το εξαιρετικό ταλέντο της Νορβηγίας και της Μπριζ Αντόνιο Νούσα (2005) είναι επικεφαλής της λίστας στα άλλα 65 πρωταθλήματα που αναλύθηκαν.

 Σε επίπεδο των big-5 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ο Λαμίνε Γιάμαλ είναι μπροστά από τους Γκαμπριέλ Μαερτινέλι  (Άρσεναλ), Λούκα Κολεόσο (Μπέρνλι), Κβίτσα Κβαρατσκέλια (Νάπολι) και τον  Σάβιο Μορέιρα της Τζιρόνα (δανεικός από την Τρουά, ως μέρος του City Group galaxy). 

 Εκτός big-5, πίσω από τον Αντόνιο Νούσα, υπάρχουν δύο Βραζιλιάνοι, ο Λουίς Γκιλιέρμε (2006) της Παλμέιρας και ο Γουέσλεϊ Γκασόβα (2005) της Κορίνθιανς. Δύο άλλοι παίκτες U20 είναι στο top 10, ο Γκανέζος Ιαχάκου Φαράβου της Λέστερ (δανεικός από τη  Σπόρτινγκ Λισαβίονας με δικαίωμα αγοράς) και ο Ιμπραίμ Οσμάν της  Νόρτζελαντ.

 Για τις κατατάξεις υπολογίστηκε η συχνότητα των επιτυχημένων ντριμπλών σε αγώνες εγχώριου πρωταθλήματος, το ποσοστό επιτυχίας των ντρίμπλες που επιχειρήθηκαν, καθώς και το επίπεδο των αγώνων που παίχτηκαν. Η κατάταξη περιλαμβάνει μόνο ποδοσφαιριστές που έπαιξαν τουλάχιστον 450 λεπτά εγχώριου πρωταθλήματος την τρέχουσα σεζόν. 

 Α. Βαζογιάννης