Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του. Ρήγας Φεραίος, 1757-1798, Εθνομάρτυς

ΒΤΑ: Ο πρωθυπουργός Ντένκοφ στην Ιερουσαλήμ

6 Νοεμβρίου, 2023

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ πραγματοποιώντας σήμερα επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ: “Το κράτος και ο λαός του Ισραήλ έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Είμαστε μαζί σας”. Στην αντιπροσωπεία του Ντένκοφ συμμετέχει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ, ανακοίνωσε η υπηρεσία Ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του: “Γνωρίζουμε πόσο δύσκολοι είναι οι σημερινοί καιροί και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους στο Ισραήλ”. Ο Ντένκοφ διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο ότι η Βουλγαρία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια με ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ιατρών. “Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς”, είπε ο Ντένκοφ στον Χέρτζογκ.

Ο επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι το συντομότερο δυνατό και πριν από αυτό, να παρασχεθεί στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πρόσβαση σε αυτούς. “Εκτιμώ τις προσπάθειές σας να προστατεύσετε τις ζωές αθώων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων, είδα ότι κάνετε ό,τι είναι δυνατόν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες”, σημείωσε ο Ντένκοφ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ανησυχεί πολύ για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή. “Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματά σας να υπερασπιστείτε το κράτος του Ισραήλ και τον λαό σας. Δικαιούστε πλήρως να πολεμήσετε εναντίον των τρομοκρατών, γιατί αυτό που έκαναν είναι αδιανόητο. Η Χαμάς και ολόκληρη η στρατιωτική και διοικητική δομή της πρέπει να εξαλειφθούν, διαφορετικά δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη”, υποστήριξε ο Ντένκοφ.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησαν τον Ντένκοφ για την ακλόνητη υποστήριξη της Βουλγαρίας, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με συγγενείς ανθρώπων που απήχθησαν στη Γάζα. “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε. Αυτός είναι εφιάλτης, η ανθρωπιά είναι σημαντική. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι”, είπε ο Ντένκοφ αφού άκουσε τις ιστορίες τους για τα γεγονότα που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου.