Η υπομονή μας θα πετύχει περισσότερα από τη δύναμή μας. Edmund Burke, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

ΒΤΑ: Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών και οι ελληνικές επιχειρήσεις συζητούν το βουλγαρικό φορολογικό σύστημα

14 Νοεμβρίου, 2023

Το φορολογικό σύστημα στη Βουλγαρία, η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τα έργα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν τα τρία κύρια θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ και περισσότερα από 100 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία σε συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτών στους τομείς της μεταλλουργίας και της μεταλλοτεχνίας, των τραπεζών, του εμπορίου τσιμέντου και πετρελαιοειδών και άλλων κλάδων, καθώς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βουλγαρία, Αλέξιος Μάριος Λυμπερόπουλος, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Καφκαρίδης.

Ο Άσεν Βασίλεφ δήλωσε: «Οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης που διαθέτει η Βουλγαρία είναι εξαιρετικές. Οι επιχειρήσεις χτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτού του περιβάλλοντος και το κράτος σας δίνει το χέρι για να κάνετε απτή πρόοδο. Είπε ότι οι φόροι για τις επιχειρήσεις δεν θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και ότι το κράτος θα στηρίξει τις επενδύσεις μέσω εγγυήσεων. Ο υπουργός είπε ότι οι αλλαγές στο νόμο για την προώθηση των επενδύσεων θα καταστήσουν δυνατή τη χορήγηση του 100% των όσων επιτρέπει η Ευρώπη ως κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις κεφαλαίου στις επιχειρήσεις, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη συσσώρευση φυσικού κεφαλαίου στη χώρα».

Επίσης, κ. Βασίλεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει μια από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καλά αναπτυγμένες ενεργειακές υποδομές. Προτεραιότητα του κράτους είναι να επενδύσει σε δρόμους, σιδηροδρόμους, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, καθώς και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, επισημαίνεται. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο 20% του μέσου όρου της Ευρωζώνης όσον αφορά την αναλογία κεφαλαίου προς εργατικό δυναμικό. Η δουλειά των επιχειρήσεων είναι να βοηθήσουν τους εργαζομένους μας να γίνουν πιο παραγωγικοί, παρέχοντας φυσικό κεφάλαιο και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και η δουλειά της κυβέρνησης είναι να παρέχει τις υποδομές και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η πολιτική μας είναι να κάνουμε τις αμοιβές πιο υψηλές, αλλά πιο παραγωγική την εργασία» δήλωσε ο Βασίλεφ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών και είναι βέβαιος ότι θα υλοποιηθεί ο οδικός διάδρομος σύνδεσης Βορρά-Νότου από την Αλεξανδρούπολη μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ανέφερε ότι το κράτος θα επενδύσει 6 δισεκ. ευρώ στο εν λόγω έργο τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε τη σιδηροδρομική συνδεσιμότητα, ώστε τα φορτία να φτάνουν ταχύτερα στα λιμάνια της Μεσογείου», δήλωσε ο Βασίλεφ. Είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 διαθέτει 12 δισ. λέβα για κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκ των οποίων τα 10 δισ. λέβα αφορούν χρήσιμες υποδομές για τις επιχειρήσεις.